Kupno taniego samochodu - dylemat

25 Sty 2014, 16:00

Witam. Niestety pora na inny samochód. Wczoraj zatarłem silnik z mojej ibizie, winowajca okazał sie niedogrzany silnik + mróz = brak smarowania i po silniku :( lokalni mechanicy wołają za remont silnika ok 4 tysiecy, przełozenie innego silnika ~ 3 tysiace .. na dodatek skrzynia biegów rzęzi i przegub strzela, do tego przegląd sie konczy wiec raczej nie opłaca się reanimowac seata :(

ale do rzeczy .. musze pilnie kupić inny samochód, funduszy w sumie brak i teraz mam dylemat co robić ..

mam do wyboru : kupno astry F rocznik 93, 1.4 v8 od znajomego, zrobione tylne nadkola + cala elektryka, samochód w sumie do jazdy za 1,5 tys zł ( + na start rozrząd, olej, filtry )

2 opcja - dozbierac i kupić coś za ok 5-6 tysięcy .. tylko co .. przeglądajac ogłoszenia można natrafić w tej cenie klase aut w stylu matiza, jak i focusa, astre II itp wiem że w tej cenie będzie to troche padlina + na start rozrzad i inne rzeczy ..

pomożecie w decyzji ? w sumie to nawet kupno tej astry to dla mnie zabójstwo dla portfela ale co zrobić, samochód potrzebny na gwałt :D

potrzebuje czegoś mało awaryjnego, co nie spali dużo paliwa, najchętniej 5 drzwiowy i bez wad konstrukcyjnych w stylu zamarzająca odma, albo notorycznie pękające linki sprzęgła ..
Ostatnio edytowany przez hape, 25 Sty 2014, 18:45, edytowano w sumie 1 raz
hape
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1.0
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

25 Sty 2014, 16:08

hape napisał(a):2 opcja - dozbierac i kupić coś za ok 5-6 tysięcy .. tylko co .. przeglądajac ogłoszenia można natrafić w tej cenie klase aut w stylu matiza, jak i focusa, astre II itp wiem że w tej cenie będzie to troche padlina + na start rozrzad i inne rzeczy ..
W tej cenie Focus i Astra II to nie będzie padlina, to będzie kompletny złom do którego dołożysz drugie 6k :!:
Jaki masz aktualnie budżet?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Sty 2014, 18:43

aktualnie budżetu to nie mam żadnego, bo nie przewidywałem zmiany samochodu :( ale z racji tego, że musze czymś dojeżdzać do pracy to niestety czeka mnie zakup czegokolwiek. I mam 2 wyjścia :

- kupić astre I z 93 roku 1.4 60km w ładnym stanie, zrobione nadkola tylne, auto po wymianie całej wiązki elektrycznej, ogółem to tylko wsiadać i jechac, za 1,5 tys zł ( auto od znajomego, stoi w garażu i mniej wiecej wiem co i jak z nim )

- 2 opcja to wykołować skads 5-6 tysięcy i wtedy kupić cos '' lepszego '' . Tylko wiem że w tej cenie też żadnego cudu nie kupie, bo nie osukujmy sie, że nikt całkowicie sprawnego auta sie nie pozbedzie :D

ibiza byla z 98 roku i troche obawiam sie astry z 93 roku, przeciez to w tym roku bedzie mialo 21 lat, masakra .. ale przy braku budżetu to chyba nic innego mi nie pozostaje
hape
Nowicjusz

25 Sty 2014, 18:55

Jeśli ta Astra pewna to brać :)

P.S Nigdy nie robili astry V8, jak już to 8v :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Sty 2014, 19:00

To bierz Astre. No i co ze z 93 roku? Rocznikiem się nie jeździ.
Koniu
Forumowicz VIP

25 Sty 2014, 19:32

moje niedopatrzenie, chodzilo o jednostke 8 zaworową ;) w poniedziałek mam ją dokładnie sobie zobaczyć, przejade sie, oby przez rok służyła bez większych awarii :) dziękuje za porade, pozdrawiam :)
hape
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...

25 Sty 2014, 19:35

Jezeli zadbana to dlugo posluzy. Potem ja jeszcze sprzedasz :)
Koniu
Forumowicz VIP