Kupno w celu sprzedazy

24 Paź 2010, 18:43

Witam serdecznie,

Przeszukalem troche internet jednak nie znalazlem odpowiedzi dotyczącej mojego przypadku.

Kupilem ponad tydzien temu samochodzik i jeszcze nie placilem podatku,nie robilem przerejestrowania tylko tak poprostu poprostu jezdzilem na ubezpieczeniu poprzedniego wlasciciela.

Problem w tym ze jednak ten samochod mi nie leży - kupilem go od starszego Pana ktory z powodzeniem moglby go sprzedać o ten 1000zl drożej co mnie podkusiło.

Chcialbym sie teraz dowiedziec czy moge bez przerejestrowania na mnie odsprzedac go komus innemu ? I czy skoro na umowie jest kwota 7000zl a za samochod spokojnie wezme 8000zł to moge go odsprzedać w tej cenie ?

Jeśli tak to jaka jest procedura bo wątpie by kupujący widząc na umowie 7000zł chcial dać 8000zł ( ja bym na jego miejscu pomyslal ze byl bity i zrobilem go po kosztach w garażu).

Chyba ze nie musze pokazywac umowy za ile go kupilem i od kogo ?
Adrian25
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Paź 2010, 18:54

Adrian25 napisał(a): czy moge bez przerejestrowania na mnie odsprzedac go komus innemu ?

Tak oczywiscie ze mozesz to w ten sposob zrobic...
Adrian25 napisał(a):I czy skoro na umowie jest kwota 7000zl a za samochod spokojnie wezme 8000zł to moge go odsprzedać w tej cenie ?

To juz Twoja sprawa jaka kwotę wpiszesz w nowej umowie.Jednak musisz wiedzieć ze od roznicy między ceną sprzedazy a zakupu musisz oddać do US... :!: :!: /ok.20%/
Adrian25 napisał(a):Chyba ze nie musze pokazywac umowy za ile go kupilem i od kogo ?

1/ Jezeli chcesz w ten sposób sprzedać czy przerejestrować na siebie to musisz obowiazkowo odwiedzić US i oplacić 2% od wartości RYNKOWEJ samochodu...
2/ Jezeli chcesz sprzedać bez przerejestrowania na siebie to musisz obowiązkowo przekazac orginał/oplaconej w US/umowy k-s pomiędzy wlaścicielem widniejącym w DR a Toba nowemu kupujacemu/musi byc ciągłośc włascicieli/....I to by było chyba na tyle w tym temacie... :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Paź 2010, 23:15

Dzieki za odpowiedz - wybieram wiec opcje z przerejestrowaniem na mnie a nastepnie sprzedaz ( tak mi sie wydaje bedzie lepiej).

Jeszcze jedna kwestia. Co z ubezpieczeniem? samochod jest ubezpieczony przez miesiąc od momentu sprzedazy a nastepnie trzeba cos zalatwic. Jezeli teoretycznie sprzedam samochod tydzien przed koncem ubezpieczenia to jak wytlumacze ze są inne nazwiska w książeczce ?

Prosze o porade jak rozwiązac ta kwestie z ubezpieczeniem. Chyba ze najlepiej zrezygnowac z ubezpieczyciela i wpisać ze nie ma OC
Adrian25
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków