Właczony silnik na postoju w terenie zabudowanym

23 Paź 2010, 17:34

Witam wszystkich :)

Ostatnio zastanawialiśmy się z kolegą czy policja lub straż miejska, która stoi przyczajona na przechodniów i kierowców w chłodny sobotni wieczór, z włączonym silnikiem w swoim radiowozie łamie prawo? Jak wiadomo w terenie zabudowanym nie można mieć włączonego silnika dłużej niż minutę w swoim pojeździe, jeśli jest on zaparkowany, i tutaj nasuwa mi się drugie pytanie czy mam racje bo tego przepisu również nie jestem pewien :) Jak to właściwie jest?
L3stat
Nowicjusz

Miejscowość: DT

24 Paź 2010, 15:44

Jest tak jak piszesz. Czyli policja łamie prawo...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2010, 16:00

co za bzdura.w przepisach mowa jest o pozostawieniu.a czy w tym przypadku policjanci pozostawili pojazd z włączonym silnikiem?
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

24 Paź 2010, 16:27

no a jak siedzi w aucie i nie stoi w korku tylko auto jest zaparkowane to nie jest to pozostawienie wlaczonego silnika powyzej minuty?
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

24 Paź 2010, 19:35

Jak dobrze pamiętam, to w tym temacie są dwa przepisy ( a przynajmniej były ) - jeden mówi o oddaleniu się od pojazdu gdy silnik jest włączony ( to chyba miał kolega na myśli ) i drugi przepis mówi(ł) o pozostawieniu włączonego silnika na postoju powyżej jednej minuty.
Nie wiem, czy oba przepisy są nadal aktualne, czy ktoryś nie zostal uchylony, bo nasze śmieszne polskie prawo zmienia się chyba nawet codzinnie i trudno za tym nadązyć. trzeba by to sprawdzić w nowej ustawie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000