Kupno w komisie.

06 Gru 2014, 22:29

Chodzi mi głównie o ubezpieczenia OC bo słyszałem że kombinują z tym. Wypowiadają umowy itp. Na co zwrócić uwagę ?
Bo jeśli auto jest opłacone , a okaże się że komis wypowiedział umowę?
Dajcie ogólnie jakieś informacje na co pozwracać uwagę biorąc coś z komisu. Nie mówię o drogich autach , ale chodzi mi o to żeby nie było jaj w papierach.
kimos123
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Gru 2014, 14:47

Kupując auto od handlarza możesz być pewien że cię oskubią na wszystkie możliwe sposoby. Na ogół robili to wypowiadając oc bo auto stoi nie wiadomo ile aż się nie sprzeda a wtedy dawali kwity oc świeżo wykupione tylko składka nie była opłacona najczęściej było to mtu .A ten jeleń co to kupił nawet nie wiedział że nie ma ważnego oc.
KOLEŚ31
Początkujący

Prawo jazdy: 11 05 1999
Auto: honda civic ek3
Silnik: 1.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

07 Gru 2014, 17:01

Mogę się wypowiedzieć w temacie ubezpieczeń, bo to mój ogródek.
Komisant przyjmujący pojazd do sprzedaży od obywatela polski niema nic do umowy ubezpieczenia. Umowa ta jest zawierana przez właściciela pojazdu i komisant niema prawa w nią ingerować bo nie jest właścicielem.
Natomiast czasem występuje taka patologia, że sprytni komisanci, będący jednocześnie Agentami Ubezpieczeniowymi jakiejś firmy (najczęściej tej ze statuą wolności) zawierają na te pojazdy polisy krótkoterminowe (30 dniowe) żeby zainkasować prowizję. Następnie przy sprzedaży pojazdu nie przekazują nabywcy polisy zawartej pierwotnie przez właściciela tylko tą zawartą przez siebie. Skutek jest taki że nabywca pojazdu niema świadomości posiadania drugiej polisy więc niema możliwości jej wypowiedzieć ani opłacić ewentualnych wymaganych składek. Często kończy się to windykacją - całkowicie zgodną z prawem.
Proponuję sprawdzić na stronie UFG czy nabywany pojazd nie posiada ubezpieczenia innego, niż przekazuje nam sprzedawca

https://www.ufg.pl/en/web/guest/sprawdz ... cy-wypadku
WujekHasan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 1997
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Focus MK1 Hatchback 3D
Silnik: 2.0 131 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

08 Gru 2014, 14:20

Słuszne uwagi i myślę,ze warto je zapamiętać odnośnie ubezpieczenia OC i kupna samochodu właśnie w komisie gdzie stosowanych jest bardzo wiele nieuczciwych praktyk na których to nikt inny jak tylko kupujący jest tratny.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Klasyki Audi na Goodwood Festival of Speed
    Na linii startowej tegorocznego Goodwood Festival of Speed, który w dniach od 4 do 7 lipca odbędzie się w południowej Anglii, Audi Tradition wystawi trzy historyczne samochody. Do angielskiej Mekki miłośników ...
    Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...