06 Gru 2014, 21:15
Witajci
Mój aktualny samochód jest po małej stłuczce i uznałem, że po naprawie z OC sprawcy oddam go ojcu, więc muszę kupić coś dla siebie. Interesuje mnie auto do 50 tyś, raczej kombi, gdyż czasem musze zawieżć jakiegoś pieska do wterynarza, gdyż mam hodowle. Poszukiwania zacząłem od Mercedesa E klasy W211 E320CDI. Raczej szukam egzemplarzy poliftowych (czyli chyba od 2006 roku). Proszę o radę czy jest to dobry wybór, czy raczej oglądać się za czymś innym. Może jakaś alternatywa jest? W tym wypadku dobre jest to, że silnikim E320CDI jest właściwie bezobsługowy
PS. Ogólnie rozglądałem się jeszcze za S klasą w220 po lifcie, od 2003 roku. Wiem, że to nie kombi, ale strasznie mi się podoba. Rozglądałem się za silnikami S320CDI bądź S500, co o tym myslicie? Silniki S320CDI to samo, bezobsługowy, S500 ponoć kultowy, nie wiem, nie miałem nigdy tej beznyny. Koszty utrzymania tego auta, nie licząc paliwa, gdyż jazdę traktuję raczej jako przyjemność znacznie wzrosną w stosunku do W211? Próbowałem porównywać ceny części i wychodzi, że jest podobnie. Tarcze, klocki, ceny podobne, jeśli W211 ma airmatic, bo takowy był montowany w E klasie to np. kompresor pasuje ten sam co do E klasy.
Proszę o radę,mój Mercedes nigdy mnie nie zawiódł,od 7 lat i mimo, że ludzie narzekają na mój konkretny model to ja sobie chwalę.