Mocne kombi do 50 tyś.

06 Gru 2014, 21:15

Witajci
Mój aktualny samochód jest po małej stłuczce i uznałem, że po naprawie z OC sprawcy oddam go ojcu, więc muszę kupić coś dla siebie. Interesuje mnie auto do 50 tyś, raczej kombi, gdyż czasem musze zawieżć jakiegoś pieska do wterynarza, gdyż mam hodowle. Poszukiwania zacząłem od Mercedesa E klasy W211 E320CDI. Raczej szukam egzemplarzy poliftowych (czyli chyba od 2006 roku). Proszę o radę czy jest to dobry wybór, czy raczej oglądać się za czymś innym. Może jakaś alternatywa jest? W tym wypadku dobre jest to, że silnikim E320CDI jest właściwie bezobsługowy

PS. Ogólnie rozglądałem się jeszcze za S klasą w220 po lifcie, od 2003 roku. Wiem, że to nie kombi, ale strasznie mi się podoba. Rozglądałem się za silnikami S320CDI bądź S500, co o tym myslicie? Silniki S320CDI to samo, bezobsługowy, S500 ponoć kultowy, nie wiem, nie miałem nigdy tej beznyny. Koszty utrzymania tego auta, nie licząc paliwa, gdyż jazdę traktuję raczej jako przyjemność znacznie wzrosną w stosunku do W211? Próbowałem porównywać ceny części i wychodzi, że jest podobnie. Tarcze, klocki, ceny podobne, jeśli W211 ma airmatic, bo takowy był montowany w E klasie to np. kompresor pasuje ten sam co do E klasy.

Proszę o radę,mój Mercedes nigdy mnie nie zawiódł,od 7 lat i mimo, że ludzie narzekają na mój konkretny model to ja sobie chwalę.
Jakubczyk
Nowicjusz

Auto: Mercedes E klasa
Silnik: E320CDI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

07 Gru 2014, 11:12

E-klasy po lifcie są już zdecydowanie lepsze, bo nie ma już elektronicznej pompy hamulcowej, która miała obliczoną ilość hamowań i mniej problemów z elektroniką.
Mogą się pojawiać błędy z powodu zastosowania dwóch akumulatorów w czasie gdy jeden z nich niedomaga.
Silniki diesla są ok ale lepszy jest 280CDI. Drogie naprawy osprzętu. Kolega za regenerację wtryskiwaczy (5) do 270CDI zapłacił 4000zł
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

07 Gru 2014, 15:15

E280CDI raczej odpada...Z tego co widzę to ma podobne osiągi jak moja obecna E klasa. Owszem, nie jest wolna, jest szybsza od każdego Passata na drodze, ale jednak szukam już czegoś mocniejszego.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Ta mi przypadła do gustu. Ma airmatic, wiadomo, że może generować trochę kosztów, ale jak się raz naprawi to przejedzie następne 200 tyś spokojnie.

Co powiecie na temat S klasy po 2003 roku? Znalazłem np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

tu diesel: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Diesle trochę biedniejszy, nie ma Keyless go, ale ogólnie wygląda ok.

A może Audi A6 C6 z 3,0TDI? Też bardzo ładne auto, w tej cenie spokojnie można kupić.
Jakubczyk
Nowicjusz

07 Gru 2014, 15:35

Ja bym zaproponował coś z nadwoziem kombi i mocną benzynką którą można ew zagazować - warto pójść w kierunku Volvo V70 2.4/2.5t, BMW 540i, Saab 9-5 aero z końca produkcji
Audi nie warte swojej ceny, dużo trupów sprowadzonych z zachodu i odpicowanych przez handlarzy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Gru 2014, 17:09

Jak ma byc diesel to 535d.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Gru 2014, 17:39

Ja bym zdecydowanie wolał szukać Volvo V70 2,4D niż pakować się w niemieckie auta wielkiej trójcy, bo ich skomplikowanie, natłoczenie elektroniki, serwis i co za tym idzie utrzymanie jest bardzo drogie. Kupisz równie dobrze wykończone auto, z bardzo dobrym dieslem (nie wiem czy nie najlepszym z nich jeśli chodzi o trwałość) za niższą cenę w stosunku do stanu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...
    Milion kilometrów Mitsubishi Carismą!
    Liczne badania potwierdzają wyjątkową trwałość produktów Mitsubishi Motors Corporation oraz wysoki poziom zadowolenia klientów firmy – bezpośrednie rezultaty znakomitej inżynierii MMC. W najdalszych zakątkach ...

07 Gru 2014, 19:51

Na summum to za bardzo nie wygląda no chyba że bardzo biedne summum ;)
Po co ktoś zamawiał summum i rezygnował z ksenonów czy biksenonów, czujników cofania i innych elementów wyposażenia,półskóra. W opisie "ponadstandardowe wyposażenie" - jest tylko navi RTI i elektryczna klapa, cała reszta to standard w wersji momentum. Moim zdaniem to doposażony kinetic - summum to raczej nie jest.
Do 50k pln. Volvo V70 można liczyć na roczniki 2008-2009, osobiście szukałbym poliftowej wersji.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Rok produkcji: 2008

07 Gru 2014, 20:16

wkleiłem taki pierwszy lepszy link :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Gru 2014, 21:24

Volvo rzeczywiście wygląda najrozsądniej, ale....no właśnie jest ale...Nie będę owijał w bawełnę, po prostu nie podoba mi się. Jest takie dziadkowe, typowy szwedzki dziadek kupuje takie auto. Ja mam 27 lat i chyba jeszcze za wcześnie. To samo BMW, jest brzydkie, archaiczne przyciski w środku i minimalizm, nie mój gust. Choć oczywiście nie wygląda dziadkowo, ma sportowy wygląd. Ale według mnie Merc E klasa, szczególnie ze sport pakietem, albo Audi A6 C6 jest w tej klasie najładniejszy. Wiem, że Audi trzeba dobrze szukać bo jest ich mnóstwo i są czesto zajeżdzone(ale to raczej wersje z 2,0TDI). Mercedes z kultowym dielem E320CDI chyba będzie moim głownym obiektem poszukiwań. Znajomy ma takiego Merca przed liftem, ale z benzyną. Nic szczególnego przy nim nie robi. Silnik i skrzynia raczej nie powinny sprawiać problemów bo to sprawdzone konstrukcje. Muszę jeszcze pomyśleć, ale chyba jednak zostane albo przy Audi A6 3,0TDI (ew. 4,2 benzyna), albo E320CDI. Oczywiście cicho w myślach czai się jeszcze S klasa....Przecież jak będę chciał przewieźć piesosa to weteynarza to mogę kupić specjalne płachty dla psa do samochodu :lol:
Jakubczyk
Nowicjusz

07 Gru 2014, 22:24

BMW brzydkie i minimalizm? A to ciekawe... :shock: Po MB kupno Audi to jednak nie to, bierz BMW albo ew. MB... zależy na ile Ci zależy na tych osiągach, bo tutaj BMW najlepiej wypada, a E60 moim zdaniem nie wygląda źle. Mimo, że na początku wszyscy psy wieszali.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW