REKLAMA
Witam,
Mam pewien, nazwijmy to złożony, problem. Tematy będącego jego częścią czytałem na tym forum, ale w połączeniu - nie znalazłem.
Sytuacja:
Teść posiadał samochód zarejestrowany na działalność gospodarczą do sprzedaży.
Samochód stał u mnie w garażu, w sąsiednim mieście.
W piątek odkupiłem samochód. Zbycie z działalności gospodarczej na osobę prywatną - sprzedaż to faktura VAT.
W poniedziałek go sprzedałem osobie poprzez ogłoszenie (klient był z zagranicy) - umowa kupna - sprzedaży. Wartość w obu przypadkach taka sama. przy sprzedaży przekazano nabywcy OC, kartę pojazdu, dowód rejestracyjny, tablice.
I teraz problem:
Teść samochód wyrejestrował u siebie w mieście. Ja go u siebie nie zdążyłem zarejestrować (sprzedaż w ciągu jednego dnia roboczego....).
Komu powinienem zgłosić fakt sprzedaży/ wywozu za granicę i w jakiej formie?
Byłem w Wydziale Komunikacji w obu miastach - odesłali mnie z kwitkiem mówiąc że nie wiedzą co zrobić.... wyrejestrować nie mogę bo go nie zarejestrowałem, a zgodnie przyznano, że nie było jak go zarejestrować
Byłem również w skarbówce - tam mi przynajmniej poradzili jak rozwiązać kwestię od strony podatkowej....
Teść wypowiedział również OC na ten samochód, ja go nie przedłużałem ani nie odmawiałem, a przyszło mi wezwanie do zapłaty więc pytanie czy ubezpieczycielowi wystarczy umowa kupna sprzedaży ?)
Miał ktoś podobną sytuację?
Z góry dzięki za odpowiedzi