Wykreślenie współwłaściciela mniejsze OC 18lat

04 Sty 2013, 14:20

Witam
Mam problem ponieważ mam 18 lat, zakupiłem z ojcem Samochód (60% zniżki ma mój ojciec ) i Na umowie mój ojciec jest właścicielem a ja współwłaścicielem(Myślałem ze od jego zniżek odejmie sie zwyżka moja za brak doświadczenia jakieś 30% i te 30% będę płacił ja i będą mi lecieć zwyżki co roku,To by wychodziło 30% zniżki )Ale czytając na internecie ze moje zwyżki mogą sięgnąć do 100% pomyślałem ze nie chcę płacić takiej kasy,I tu moje pytanie czy mogę rejestrując samochód( w oc aby mnie nie było już tam ) wykreślić siebie jakoś ?Aktualna polisa jest do sierpnia to nie wiem może przepisać samochód (Zrobić umowe sprzedaży)na kogoś z rodziny aby płacić normalną stawkę

Pozdrawiam i Dziękuję z góry za odp
ebix
Obserwowany

Auto: Renault

22 Sty 2013, 23:30

możesz siebie usunąć poprzez odsprzedanie lub darowanie ojcu
swojej części pojazdu i wtedy on go tylko na siebie zarejestruje
tu możesz pobrać taką umowę [...]

pozdrawiam
Dariusz Sawicki
Ostatnio edytowany przez ArteK, 24 Sty 2013, 01:42, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Link usunięty - za pobranie umowy trzeba było płacić
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Sty 2013, 20:33

Możesz siebie wykreślić z współwłasności i wtedy do OC dopisać się jako użytkownik

Możesz siebie wykreślić z współwłasności i siebie nie dopisywać jako użytkownik. Pytanie czy potem mogą być jakieś problemy z tego tytułu podczas szkody?

Jak jesteś współwłaścicielem to jesteście po połowie - równoprawnymi. Czasami niektórzy w ubezpieczyciele o to pytają w kalkulatorach.

Jak masz aktualną polisę do sierpnia to ją zostaw, bo wtedy prze odpsrzedaży auta też będzie trzeba z nią kombinować. To czy i jak to będzie zależy w gruncie rzeczy od ubezpieczyciela. Ja po zakupie auta od innej osoby z Polski przepisywałem w HDI. Nie było problemu - nie wiem jak u innych.
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy z najwyższym wskaźnikiem wypadków
    Kierujący poniżej 25 roku życa charakteryzują się najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Choć niedawno zmieniły się przepisy związane z prawem jazdy, to wciąż nie zaostrzono zasad dla nowych kierowców, ...