Kupowanie auta - czas na zarejestrowanie + inne

11 Cze 2008, 21:09

Witam, mam nadzieje ze dobry dział.

Otóż zaistniała taka sytuacja :

W niedzielę kupię samochód, Opel Kadet 1.4 91' w benzynie. Autko sprawdzone itd, no i w niedziele wieczorem podpiszę umowę kupna/sprzedaży owego autka z moją sąsiadką ;p

Niby nic w tym dziwnego, ALE ...

No właśnie, w niedziele kupię samochód, wiem, że mam 30dni na przerejestrowanie go i zakup OC. Tylko tak, kobitka powiedziała mi, że ona pójdzie do PZU (tam ma OC) i sama wypowie umowę, ja mam iść do Allianz i sobie załatwić OC (oczywiście najpierw do urzędu skarbowego, i potem do wydziału komunikacji zarejestrować autko). No ale zmierzając do celu... w poniedziałek muszę wyjechać za granicę i tak nie bardzo mam kasę żeby iść do urzędu i na OC.

Czy samochód może pozostać sobie bez OC skoro ona je wypowie w PZU (jak na razie OC ważne do października), tak przez jakieś 3 tyg ?

Po prostu po powrocie do Polski będę miał kasę i spokojnie mogę wszystko pozałatwiać, no ale na razie muszę kasiore przeznaczyć na podróż. Pytanie wzięło się stąd, że czytałem że MUSZE od razu wykupić OC.

Bardzo proszę o odpowiedź bo jestem troszeczke w kropce i nie wiem co zrobic ;/
sl4sh
Nowicjusz

11 Cze 2008, 21:45

Weż ty powiedz tej babie że ubezpieczenie przechodzi na kupującego . Ona nie może wymówić ubezpieczenia w trakcie jego trwania ot tak jak się jej podoba , przed końcem okresu , na jaki zostało zawarte . Pewnie liczy na zwrot za niewykorzystany okres . Dostanie , ale po tranzakcji , jak zrzekniesz się jej ubezpieczenia i zawrzesz nową polise , ale Ty tego nie musisz robić . Do pażdziernika masz OC , ewntualnie dopłacisz różnice w zniżkach . Najlepiej zapytaj w PZU i tam Ci powiedzą , co i jak , bo moge się mylić , a to ważne sprawy .
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Cze 2008, 21:52

Kolega wyżej ma rację. Poza tym nie dostaniesz wszystkich dokumentów w wydziale komunikacji (mam na myśli dowód rejestracyjny) póki nie przedstawisz dowodu, że jest opłacona składka ubezpieczenia
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

11 Cze 2008, 22:45

Ale mi to w sumie zwisa czy ona dostanie zwrot czy tez nie, nie chce korzystać z jej OC bo jak dla mnie w PZU bedzie za drogo (poczatkujacy kierowca oraz mnie niż 25lat) ale tez własnie smigam do Allianz i wyjdzie mnie niestety AZ a moze i TYLKO 1200zl z groszami.

Problem tylko w tym, ze od razu po kupieniu auta nie będę miał kasy zapłacić tego OC. A pytanie jest takie czy po dokonaniu aktu kupna/sprzedaży to auto może sobie stać przez 2 czy 3 tyg? Czy moze lepiej z nią pogadac, żeby na razie wstrzymała się z tym "wycofaniem" jej OC. Z drugiej jednak strony wiem, że ma zamiar coś kupić w poznaniu - więc i tak wraca jak bumerang kwestia czy auto może sobie stać bez OC i czy później nie będzie żadnych problemów.

// aj.. nie doczytalem. Czyli muszę z nią pogadać, żeby nie szła do PZU i nie informowała o sprzedaży auta tak ? Bo wtedy będę zobowiązany albo do pozostania w PZU i do ewentualnego dopłacenia, lub rezygnacji z PZU i zakupu polisy gdzies indziej. Dobrze to rozumuje ?
Bo kurde straszliwie się denerwuje bo to pierwsze autko i nie chce żeby były później jakieś problemy :/ Chyba nie musze pisać, że w w/w kwestiach jestem zielony?
sl4sh
Nowicjusz

12 Cze 2008, 17:48

Troszkę nie zrozumiałeś - to nie ona,tylko ty możesz zrezygonować z tej polisy.Ona,nawet jak pójdzie do swojego ubezpieczyciela,to nic w tej sprawie nie załatwi,ponieważ decydujące zdanie masz ty.Do ciebie należy decyzja,czy bedziesz kontynuował jej ubezpieczenie,czy zrezygnujesz i zawrzesz nowa umowę.Tak więc podsumowując,sąsiadka nie ma nic do gadania w sprawie ubezpieczenia.To ty decydujesz o tej sprawie.
Co do opłat - podejrzewam,że nawet biorąc pod uwagę,że jesteś młodym kierowcą i masz mniej niż 25 lat,to jeżeli będziesz kontynuował ubezpieczenie sąsiadki,to zapłacisz mniej - będziesz płacił tylko różnicę w zniżkach.Najlepiej będzie,jak po kupnie samochodu podejdzesz do ubezpieczalni sąsiadki(czyli PZU) i zapytasz ile wyniesie cię dopłata do składki,jezeli byś kontynuował jej ubezpieczenie.I wówczas będziesz mógł porównać z innymi ubezpieczycielami.O swojej decyzji musisz powiadomić PZU w momencie przerejestrowania pojazdu (masz 30 dni na to) - albo w tym dniu musisz spisać aneks do umowy ubezpieczenia,albo zrezygnować z niego i podpisać nową umowę z innym ubezpieczycielem.
Sąsiadka po sprzedaży samochodu i tak musi iść do PZu i poinformować ich o sprzedaży samochodu - wynika to z ogólnych warunków umowy o ubezpieczeniu samochodu.Tak samo musi o sprzedaży samochodu powiadomić wydział komunikacji.Jednakże umowy ubezpieczenia nie może wypowiedzieć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Cze 2008, 18:01

Czyli tak :

- kupuję autko w niedziele, czyli podpisuję umowę (15 czerwca 2008)
- w poniedziałek idę do urzędu skarbowego zapłacić podatek od czegoś tam - 2% (16 czerwca 2008)

- wychodze z urzędu skarbowego i cisnę do Urzędu Komunikacji, żeby przerejestrować autko i dostać tzw. "miękki dowód"

- w ciągu 30 dni, począwszy od 15 czerwca 2008 (data sprzedaży) muszę iść do PZU i okreśilć czy pozostaję w PZU czy wynoszę się do innej firmy.

--- a co w ciągu tych 30dni ? Czy mogę np. przez 3 tyg. nie iść w ogóle do PZU, i czy mogę jeździć tym autem korzystając z OC poprzedniego właściciela ? Jeżeli tak, to co będzie jak będę miał stłuczkę ? Czy kobitka może coś stracić ?

Bardzo prosze o info bo niedziela tuż tuż a potem to już nie będzie kiedy bo wyjade :/
sl4sh
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Yellow boxy" na drogach - co to takiego?
    W Szczecinie pojawiły się tzw. "Yellow boxy" mają one na celu poprawę przepustowości ruchu w godzinach szczytu. U nas projekt pilotażowy ma pokazać czy takie rozwiązanie sprawdza się. Jeżeli okaże się że tak, a ...

13 Cze 2008, 07:59

Kurde prosze - niech ktos odpowie.
sl4sh
Nowicjusz

13 Cze 2008, 18:48

Nie do końca wszystko pokapowałeś.Ale już tłumaczę - w niedzielę kupujesz samochód.Od niedzieli masz czas 30 dni na jego przerejestrowanie.W ciągu tych 30 dni możesz tym samochodem jeździć i nie iśc do ubezpieczalni,ale w ciągu tych 30 dni musisz też udać się do WK i samochód przerejestrować.Po wyjściu z WK musisz od razu udać się do ubezpieczalni,żeby spisać aneks do umowy ubezpieczenia jeżeli będziesz korzystał z ubezpiecznia tej pani lub jeżeli zrezygnujesz z jego kontynuowania to musisz spisać nową umowę ubezpieczenia.Ale musisz zrobić to w tym samym dniu,zaraz po wyjściu z WK.Jeżeli tego nie zrobisz,a zatrzyma cię policja,to masz holowany samochód,ponieważ to OC od tej pani będzie już nieważne bez aneksu,gdyż są już inne dane właściciela samochodu i w zależności od tablic inne tablice rejestracyjne.Dlatego trzeba albo spisać aneks albo wypowiedzieć umowę i zawrzeć nową.WK odeśle cię też do US.
W czasie trwania tych 30 dni jak równiez po spisaniu aneksu do umowy ubezpieczenia,jak spowodujesz stłuczkę,to koszty pójdą już na ciebie - pani,od której kupisz samochód nie będzie miła już z tym nic wspólnego,ponieważ samochód sprzedała.
Mam nadzieję,że teraz już to pokapujesz.A jak nie to pisz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Cze 2008, 19:11

Kapuje =] najwazniejsze jest to ze moge pojezdzic z tydzien/dwa. Wielkie dzięki za info, bo najbardziej interesowalo mnie to co bedzie gdybym spowodowal stluczke. Jeszcze raz dzienx za info.
sl4sh
Nowicjusz