Kuriozalna propozycja kontynuacji ubezpieczenia w Axa...

09 Cze 2011, 21:34

Witam...

W Czerwcu 2010 roku ubezpieczyłem roczną Pande w AXA.
AC+OC+NNW+Assistance za około 2200 PLN.
W maju 2011 miałem dwie szkody z AC (jedna szkoda bez udziału kierowcy, auto stało na podwórku i obsuneła się drabina na przednią maskę, druga szkoda to obd arcie lakieru i zderzaka tylnego).
Wszystko zostało zrobione bezgotówkowo w ASO Fiata, nowe elementy + malowanie i montaż + umycie samochodu + samochód zastępczy na kilka dni, łączny koszt za dwie faktury to: 3 844,55 PLN

Parę dni temu otrzymałem od AXy nową ofertę na kwotę... 12 456,00 PLN w czterech ratach po 3 114,00 PLN :shock:
OC :arrow: 2.169,04 PLN (dali 10% zniżki za 2 lata)
AC :arrow: 10.066,80 PLN (2 szkody)
NNW :arrow: 220,16 PLN
Assistance :arrow: Gratis

Zadzwoniłem do nich z pytaniem jakim cudem im tyle wyszło i powiedzieli, że były dwie szkody i mam zwyżkę 50%, więc ja im na to, że OK rozumiem tylko, że z 2200 +50% = 3300 PLN, sa nie ponad 12 tysięcy, na to oni, że to nie tak się liczy i system obliczeń jest o wiele bardziej skomplikowany. I nie mamy tutaj doczynienia z żadną pomyłką.

Pytanie czy to są jaja, czy AXA tak się pozbywa klientów, co o tym myślicie :?:

P.S. Szkód nie zataiłem i mam już inne oferty od konkurencji na kwoty od 2 500 PLN w zwyż :lol:

Pozdro...
MC_NEO
MC_NEO
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

09 Cze 2011, 21:47

ja bym się odrazu przenosl.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

10 Cze 2011, 10:49

MC_NEO napisał(a):...Pytanie czy to są jaja, czy AXA tak się pozbywa klientów, co o tym myślicie :?:

olac axa porannym parabolicznym. na nic innego nie zasluguja.
jak szukalem ubezpieczenia dla xantii najtaniej wychodzilo albo mBank (trzeba byc klientem) albo MTU. w tej chwili za X z 2.0 silnikiem place 378 zl (OC, ZK, NW) za rok gdzie druga oferta byla ponad 600 zl.

pozdr
viwaldi
viwaldi

10 Cze 2011, 13:41

polecam skorzystać z różnego rodzaju kalkulatorów internetowych, które porównują stawki dla kilkunastu towarzystw ubezpieczeniowych. Ponadto w naszym kraju sprzedaje ubezpieczenia komunikacyjne ponad 40 firm. A zatem - olać AXĘ.

Waldemar
Ostatnio edytowany przez WaldemarK, 11 Cze 2011, 23:28, edytowano w sumie 1 raz
WaldemarK
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

10 Cze 2011, 19:43

MC_NEO napisał(a):Pytanie czy to są jaja, czy AXA tak się pozbywa klientów, co o tym myślicie

Na pewno chcą odbić sobie koszty naprawy. Łatwo wyliczyć, że jeżeli zapłaciłeś im 2200 zł składki, a oni musieli zapłacić 3800 zł, to mają 1600 zł w plecy. Szybko chcą się odkuć, tyle, że moim zdaniem zbyt szybko. Ich strata. Jeszcze o ile na kliencie wykupującym samo OC ubezpieczycielowi tak bardzo nie zależy, to już na Tobie, jak masz pełen pakiet, powinni inaczej patrzeć.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Cze 2011, 20:58

MC_NEO, Prawda jest taka że co roku trzeba się gdzie indziej przenosić bo kurcze ja też zauważyłem że w pierwszym roku miałem niskie ubezpieczenie właśnie w AXA a po roku naliczyli mi o 200zł więcej składki co do roku poprzedniego!!!!
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Scania serii R - najmocniejszy seryjny 730-konny silnik
    Podczas majowej prezentacji Scanii w Trier (Niemcy) poznaliśmy nową serię R wyposażoną w silniki V8. Wśród prezentowanych samochodów musiała oczywiście być Scania R z 730-konnym silnikiem. Jest to obecnie najmocniejszy ...
    Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

11 Cze 2011, 09:40

Luke16 napisał(a):...Prawda jest taka że co roku trzeba się gdzie indziej przenosić...

To troche nie tak ;) Po prostu warto jakis miesiac przed terminem zainteresowac sie co jest na rynku ubezpieczen. Ja dzwonie do swojego ubezpieczyciela i prosze o podanie skladki na nastepny rok. I jest jeszcze duzo czasu na poszukiwania i ewentualna zmiane.

pozdr
viwaldi
viwaldi

11 Cze 2011, 11:50

Daj se spokój z Axa - to oszuści - można o nich wiele poczytać jak wyłudzają kasę od ludzi, stosując jakieś dziwne systemy obliczeń składki. Podejrzewam, że 12 tyś to cię te dwie naprawy nawet nie kosztowały i jakbyś nie miał tego AC, to byś lepiej na tym wyszedł niż z tym AC od Axa...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Cze 2011, 12:36

Widzę ze jednak w tym kraju jest więcej takich firm.Ostatnio mam do czynienia z WARTĄ.Mogą sobie podac ręce-niczym się nie róznią.A ze tak jest to przekonałem sie na wlasnej d.....e tz.portfelu... :sad: Jeden wiosek wyciągnęłem z tej przygody:zaczym cos sie podpisze trzeba czytac od początku do końca a szczególnie to co jest napisane małymi literami.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014