Kurs doszkalający - ile godzin i gdzie (Poznań)?

07 Mar 2014, 17:34

Witam,

Prawo jazdy zdałem już blisko 15 lat temu ale poza nieregularnymi jazdami w pierwszych latach od bardzo dawna (może nawet od dekady) nie "siedziałem za kółkiem". Od pewnego czasu chodzi mi po głowie kupno samochodu (momentami bardzo by się przydał) i prawie na pewno wkrótce ten zamiar zrealizuję. Konieczne będzie więc odświeżenie umiejętności prowadzenia samochodu, a może lepiej powiedzieć, że zdobycie ich ponownie :mrgreen:

Szkoły jazdy oferują na szczęście możliwość wykupienia jazd "doszkalających" dla takich osób jak ja. Mam nadzieję, że uda mi się od Was uzyskać wskazówki co do dwóch rzeczy nad którymi się jeszcze zastanawiam:

1. Ile godzin wykupić?

Czy lepiej od razu wykupić 10 godzin (lub więcej), ze zniżką, czy zacząć np. od 2-3h i dopiero zdecydować co dalej? Bardziej skłaniam się ku pierwszej opcji, ponieważ moje umiejętności praktyczne nigdy nie były specjalnie wysokie (podczas kursu miałem tylko 20 godzin jazdy). Z drugiej strony, jeśli szybko uda mi się odzyskać umiejętności albo trafię na fatalnego instruktora, to szkoda będzie pieniędzy które mógłbym przeznaczyć na kupno samochodu.

2. Którą szkołę jazdy w Poznaniu wybrać?

Zupełnie nie wiem czym kierować się w wyborze. Zdecydowanie ważniejsi są dla mnie dobrzy instruktorzy niż koszty. W internetowych opiniach najczęściej pojawiają się: OSK Pegaz,Centrum szkoleniowe Awans oraz HigH Szkoła Jazdy. Nie wiem tylko na ile można tym opiniom ufać (kryptoreklama?), więc może Wy coś polecicie?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i sugestie. Może ktoś z Was był w podobnej sytuacji?

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Crocodil
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 28 04 1999
Auto: Nie mam

11 Mar 2014, 00:22

Podepnę się pod ten temat - u mnie sytuacja jest podobna jak u autora tematu.
j3sper
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2006
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.4 75KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne - Lexus LS
    Piąta generacja Lexusa LS wyposażona jest w wiele elektronicznych udogodnień, takich jak pakiet bezpieczeństwa czynnego z funkcjami automatycznego prowadzenia czy 24-calowy, kolorowy wyświetlacz HUD. Łatwą do przeoczenia, ...