05 Maj 2009, 21:33
Zastanawiam się na kupnem pierwszego auta , ale z racji tego że mam niecałe 2m wzrostu musi być to duży wygodny samochód . Mam 21 (student) w najbliższych dniach bd miał prawko , a od wakacji prace kierowcy w kategorii B , mimo młodego wieku bd jeździł rozważnie i najoszczędniej jak się uda . Auto chciałem kupić na minimum 3-4 lata . Myślę o oplu omedze lub vectrze rocznik kolo 1996r. Teraz zaczynają się schody ... troszkę czytałem, szukałem po necie o autach i pojawiają się pewne sprzeczności ... bardziej jestem za omegą , spalanie w mieście to około 12-13l gazu , na trasie koło 9-9,5l z tego co wyczytałem , jednak ( nie wiem czy to prawda czy plotka ) silnik z instalacją gazową dostaje po d... po kilku latach jazdy na gazie ... podobno omegę kupuje się w benzynie i przerabia na gaz i po 2 latach się sprzedaje , jednak ja nie widzę w tym większego sensu w związku z tym, że cena auta w Polsce to około 4-7k pln w zależności od "stanu" , a instalacja gazowa to koszt około 1,5-2k pln .
Kolejna kwestia , którą chciałbym przedstawić jest "gdzie" kupić to auto , a dokładniej , czy jest sens sprowadzania sobie auta , gdyż np. w Belgii takie auta stoją po około 1,5k-2,5k pln i mam wrażenie, że w lepszym stanie , gdyż auto jeżdżące 13lat + po polskich drogach ma zapewne przestrzelone zawieszenie ...
Następna wątpliwość , którą mam dotyczy aut tzn ANGLIKÓW z kierownicą po prawej stronie , można kupić Volvo w niezłym stanie za śmieszne pieniądze około 10 letnie z tym , że bonus polega na tym, że kiera po prawej stronie i teraz jaki będzie koszt przełożenia na lewą stronę i czy jest to opłacalne .
Ostatnia kwestia o którą chcę zapytać to niezawodność omegi oraz vectry roczniki około 96 , oba auta jeżdżą na podobnych podzespołach , jednak słyszałem , że omega 2.0 ma nieco trefny silnik co za tym idzie jest autem awaryjnym ... Jeśli macie jakieś inne propozycje do 6k pln, auta dość spore, silnik do 2.0 , niska awaryjność , nowsze niż 1995r. to chętnie wysłucham.
Proszę nie pisać (chyba, mam wrażenie, itp) interesują mnie opinie ludzi, którzy mają doświadczenie, bo nie chce nieumiejętnie wydać pieniążków na które bd pracował przez wakacje ;|
@edit typ nadwozia --> interesuje mnie tylko sedan, żadnego kombi