Kwitek

15 Lut 2010, 09:43

Nie mów o "handlarskiej sprzedaży na pół umowy..",bo ten mechanizm każdy zna i się go nie boi.
Mów o tej konkretnej sytuacji,czyli auto kupione i nieprzrejestrowne wymaganym terminie.Pierwsze pytanie zainteresowanego kupnem brzmi dlaczego..?
Nikt nie zadowoli się odpowiedzią,że za drogo wypada rejestracja. Jak? Stac kogoś było na kupno auta ale nie stac na przerejestrowanie..? Bez obrazy ale tego nie kupi przedszkolak...
W takim razie każdemu kupującemu zapala się czerwona światło ostrzegawcze i zaczyna myślec czy auto nie jest jakąś przkładką,przeszczepem nadwoziowym albo są problemy ze stanym prawnym auta jeszcze poprzedniego właściciela który sprzedając je aktualnemu właścicielowi wcale nie miał prawa tego robic.(wystarczy,że kiedyś któryś właściciel zmarł ,a jego brat nie zrzekł się prawa do zachowku). Możliwości jest 101 i każdy kto ma zamiar kupic takie auto zaczyna myślec i najczęściej poszuka sobie innego ...
Tak więc zaproponowałem koledze zarejestrowanie auta na siebie,żeby uniknąc tej sytuacji. Poza tym nieprzerejestrowanie auta wymaganym terminie jest niezgodne z prawem. Aha ...a co z OC ,skoro poprzedni właściciel po 30 dniach od sprzedaży idzie wyrejestrowac sobie auto do Urzędu Komunikacji (musi to zrobic) i od razu zgłasza się do ubezpieczalni po odbiór niewykorzystanej składki z polisy OC za wszystkie pełne kalendarzowe miesiące..?
Od tej pory kolega ma problem,bo złamał prawo (nieprzerejestrowanie w 30 dni) oraz nie ma OC !!!!!!!!!! Jak chce jezdzic tym autem..? :???:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Lut 2010, 10:25

a kto tu mowi o handlarskiej sprzedazy na pol umowy? :???:
moze ktos kupil auto za 1000zl i dolozyc 250 na rejestracje to dla niego duzo :neutral:
ty od razu zakladasz czarny scenariusz ze auto bylo kradzione, obrobiono nim bank, uczestniczylo w poscigu i bylo zatopione w rzece :???:
moze ty jestes taki bojazliwy co do kupna auta ale wiekszosc ludzi w tym kraju nie przejmuje sie czyms takim jak brak nazwiska sprzedajacego w dowodzie skoro ma dokumenty potwierdzajace wlasnosc auta :wink:
moze kolega stwierdzil ze jak nie bedzei dlugo tym autem jezdzil to po co ma rejestrowac na siebie i ponosic dodatkowe koszty ktorych i tak nie odzyska przy sprzedazy ? :neutral:
nie wiem jak jest u was w p-niu ale przewaznie jak ktos sprzedaje auto to raczej polise OC zostawia wlascicielowi ktory tylko ja na siebie przepisuje
i jak wyegzekwują od niego to ze nie ma zarejestrowanego auta bo jesli ma umowe kupna to nie ma jakiegos problemu ze zlamal prawo i nie moze jezdzic autem :neutral:
takze narazie to tylko nastrzaszyles kogos ze ma wielki problem a wcale nie jest to problemem

ja proponuje zamknac ten temat bo odpowiedz na pytanie autora zostala wyczerpana a reszta polega na straszeniu tylko i sianiu propagandy :wink:
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

15 Lut 2010, 11:28

wujekk87 napisał(a):nie wiem jak jest u was w p-niu ale przewaznie jak ktos sprzedaje auto to raczej polise OC zostawia wlascicielowi ktory tylko ja na siebie przepisuje

ciekawe jak to zrobisz bez przerejestrowania...
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 12:32

mozna to zrobic po przerejestrowaniu auta albo jezdzic na polisie sprzedajacego ;]
on i tak powinien zglosic w ubezpieczalni ze auto ma nowego wlasciciela
wujekk87
Początkujący

15 Lut 2010, 12:44

Niestety na polisie sprzedającego nie można jezdzic.
Trzeba ją podpisac "na siebie" po przekalkulowaniu składki do swoich zniżek lub zwyżek o ile chce ktoś kontynuowac polisę poprzedniego właściciela.
Tak jak napisałem wcześniej.Po 30 dniach od sprzedaży,ten który sprzedał pojdzie do swojej ubezpieczalni z kwitkiem o wyrejestrowaniu pojazdu i dostanie pieniądze których nie wykorzystał ze składki OC od swojej ubezpieczalni.
Tak więc o jakiej jezdzie na polisie poprzednika mówisz ,skoro jest nie opłacona,bo składkę wycofał porzedni właściciel..?
Nie masz OC !!!
artur73
Awatar użytkownika

15 Lut 2010, 13:18

artur73 przestan wypisywac takie bzdury zeby ubezpieczenie zostalo zwrocone poprzedniemu wlascicielowi to musi sie go zrzec nowy wlasciciel i napisac oświadczenie wtedy wykupuje nowe oc a stary wlasciciel dostaje zwrot, w innym wypadku nowy wlasciciel moze jezdzic na polisie starego wlasciciela, idzie tylko po zmiane nr rejestracyjnego samochodu widniejacego w polisie. a co do przerejestrowania to zdarzyło mi sie jeździc rok czasu bez przerejestrowania i jakos głowy mi nikt nie urwał a autor postu bez problemu sprzeda to auto pisze nowa umowe i nastepny wlasciciel idzie do wydz.komunikacji z dwiema umowami. a jak na siebie przerejestruje to musi trzymac auto pół roku taki jest przepis ale jak chce to moze sprzedac wczesniej moze sie do niego nie doczepia(jak bedzie mial szczescie)
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

15 Lut 2010, 13:26

no i dokaldnie tak jest :wink:
kolega wypisuje jakies brednie
oczywiscie termin 30 dni na przerejestrowanie obowiazuje ale jesli sie go przekroczy to nie ma zadnych sankcji wobec tego kogos bo polskie prawo tego nie przewiduje :wink:

skonczcie juz ten temat jak pisalem wyzej... odpowiedz do autora juz dawno byla a teraz tylko bezsensowna gadka
wujekk87
Początkujący