Kwota do 14 000 zł - na wakacje i do kerfa na zakupy:)

23 Lut 2013, 11:25

Cześć!

Zarejestrowałem się na to forum aby poznać zdanie bardziej obytych w temacie niż ja. Jako, że na prawo jazdy zacząłem już wyczekiwać, postanowiłem, że rozejrzę się za jakimś samochodem dla 3 osobowej rodziny. Oczywiście są pewne uwarunkowania i wydaje mi się, że będą one przede wszystkim pomocne. Granica cenowa: do 14 tyś zł. Tak jak napisałem w temacie samochód będzie używany w celu dokonywania jakichś zakupów czy króciutkich wyjazdów do rodziny oraz przede wszystkim (główny cel) aby wyjechać sobie dwa razy w roku na wakacje ,,po Polsce")

+Typ nadwozia: Hatchback
+Liczba drzwi: pięć
+Skrzynia: manualna
+Rocznik: od 2003 wzwyż
+Paliwo: wyłącznie benzyna (boje się dieselów, za dużo opowieści, że jak zaniedbam to będzie to +słono kosztowało)
+Silnik: Jak najoszczędniejszy przy jednoczesnym zachowaniu kopa. Sądzę że między 1.4-1.6
+w miarę bezawaryjny
+tanie i łatwo dostępne części
+odnośnie wyposażenia: musowo klimatyzacja, elektryczne szyby i radio CD
+w miarę pojemny bagażnik. Czyli nie taki jak w Skodzie Fabia czy ,,Pandozaurze"
Jakie samochody brałem pod uwagę?
Rozglądając się za bryczkami brałem pod uwagę przede wszystkim: Hondę Civic VII (2003 r.) oraz Opla Astrę II (rocznik 2005-2006)

Ponadto zastanawiałem się nad Mazdą 323F (2003), Nissanem Almerą (2004) oraz Fiatem Grande Punto (2006).

Serdeczne dzięki za poświęcony czas i pozdrawiam!
Jesiotr
Nowicjusz

Auto: Nie Mam
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2013, 19:14

Przepraszam za post pod postem ale nie wskazałem mojego głównego kandydata. Chodzi mi o Forda Fiestę rocznik 2005-2006 w silniku 1.3. Możecie się wypowiedzieć? Niestety moje doświadczenie opiera się na tym, że Fiesty zawsze były w mojej rodzinie ale ostatni model to rocznik 1998 i dopiero teraz zaczął się coś tam sypać, a tak po prostu tankowałeś i jechałeś.

Przeglądając oferty w internecie sporo jest tych samochodzików po rozsądnych cenach. Byłbym wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie tego modelu.
Jesiotr
Nowicjusz

25 Lut 2013, 00:28

Fiesta 1.3 to straszny muł. Jak chcesz kopa to nie tędy droga. Od siebie polecę Astrę II 1.4 16v. Spełnia wszystkie wymagania. Do wyścigów ulicznych sie nie nadaje ale do dynamicznego poruszania się wystarczy :)
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

25 Lut 2013, 11:27

Dzięki serdeczne za sugestię,

jutro jadę na przegląd Hondy Civic 1.4 VII Generacji. Mam nadzieję, że wypadnie wyśmienicie:)

Byłem też obejrzeć jedną astrę II z 2005 roku. Okazało się, że z ładnych zdjęć nic nie wynikło. Szyba była wybita a drzwi podważane- więc nowa szyba była plus lakierowanie, cały porysowany, maska dziesiątki małych odprysków. Prawy reflektor wymieniany ponieważ ,,w starym urwał się zaczep". Koszt fury 12 tyś...
Jesiotr
Nowicjusz

26 Lut 2013, 00:59

Bo z Astrą II jest podobny problem jak z Golfem IV. Oferta jest ogromna ale dominuje szajs z Niemiec w "atrakcyjnych" cenach. Najlepiej szukać krajowej od pierwszego właściciela. Dużo tego nie ma ale to dużo pewniejsze samochody.
Np. [link do oferty na Allegro wygasł]
Co do Hondy to sie nie bede wypowiadał bo nie miałem z tym samochodem styczności.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008