Samochód uniwersalny - proszę o opinie i sugestie

24 Lut 2013, 21:08

Witam Wszystkich, jestem na forum nowy więc wybaczcie mi jeśli napiszę coś po laicku..

Poszukuję samochodu, za najniższą możliwą cenę, który jednak będzie mało palił i będzie w miarę porządnie wykonanym. Najniższa cena to max 3000 złotych, małe spalanie jest konieczne, gdyż zdarza mi się pracować jako dostawca Pizzy i jakiś potwór żłopiący 15 l, będzie nieopłacalny ( bo jako dostawca teoretycznie płacę za wachę ze swojej kieszeni ), a porządne wykonanie samochodu byłoby wskazane gdyż planuję nim kilka razy pojechać nad morze gdzie chcę studiować. Fajnie by było gdyby samochód oferował jakieś bezpieczeństwo, bo nie chciałbym żeby drobna stłuczka w mieście skończyła się kalectwem - zatem tico odpada na starcie :)

Sam szukam od jakiegoś czasu po serwisach typu otomoto, i samochodem który wpasowuje się w moje wymagania wydaje mi się być Citroen ZX w nadwoziu hatchback ( nie ważne czy 3 czy 5 drzwiowy), gdyż jest w miarę duży i wydaje się gwarantować jakieś bezpieczeństwo. Myślałem także o Citroenie AX lub peugeocie 205, jednak te samochody są strasznie małe ( chociaż AX bardzo mało pali ) a w dalszej kolejności o jakimś Daewoo, escorcie Mk7 czy Astrą

Nie biorę pod uwagę poloneza mimo że pewnie nie jest zły - jednak pali od pierona, i bałbym się nim pojechać nad morze, bo mógłby już nie wrócić

a Co Wy o tym sądzicie ? Bardzo proszę o opinie i sugestie
kielbaska
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 2011
Auto: NIE MAM

24 Lut 2013, 21:30

Za taką cenę proponuję kupić jakiegoś fiata, np. pandę, punto, seicento itp.
Nie jestem fanem tej marki, ale trudno pogodzić Twoje kryteria.
zoltrex
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1993
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 323 F
Silnik: 1,5 88 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

24 Lut 2013, 23:41

kielbaska z jakiej części Polski jesteś?
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno

25 Lut 2013, 08:01

zoltrex chyba mówisz o tej starej Pandzie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2013, 18:44

śląsk- gliwice. Ale samochod kupuje w wakacje jak cos :-)
kielbaska
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 12 2011
Auto: NIE MAM

25 Lut 2013, 21:13

To poczekaj do wakacji bo opcje sie jeszcze nie raz zmienią.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Lut 2013, 23:11

To do Jaworzna miał byś rzut beretem, ale skoro dopiero w wakacje no to nie ma o czym mówić ;)
Wacek_13
Początkujący

Miejscowość: Jaworzno