L R FREELANDER czujnik skrzynia biegów

16 Mar 2009, 00:15

Witam to mój pierwszy post więc jak będzie coś źle to przepraszam. A mianowicie rozchodzi mi się o czujnik znajdujący się na skrzyni biegów. do czego on jest , co on robi i wszelaka możliwa wiedza na jego temat(jak wygląda, działa itp)???? pytanie to zadałem ponieważ w moim landku po zdjęciu przewodów z tego "czujnika" co jest u mnie nic a nic się nie zmienia a on sam wygląda jak zaślepka z plastiku. zdjęcia te które zamieszczę pokazują w którym miejscu się on znajduje lecz to nie są zdjęcia dokładnie mojego przypadku, z góry dziękuje za pomoc i Pozdrawiam!!!!!!!!

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/c ... m.JPG.html
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/c ... m.JPG.html
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radom

16 Mar 2009, 13:25

to jest czujnik prędkości mierzy ci przebyta drogę i prędkość montowany jest w starszych modelach z silnikiem benzynowym
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 14:26

no dobrze a jak ja mam freelandera z 99r 1.8B i tą badziewną zaślepkę to w jaki sposób mierzona jest prędkość??? i po co na tą zaślepkę założona jest wtyczka z przewodami?? ewentualnie co mogło by się stać jak bym dokupił ten czujnik i podłączył???
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 16:14

ponieważ sygnał z tej zaślepki jak ty ja nazywasz przekazywany jest elektrycznie
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 16:42

aż poszłem i zrobiłem zdjęcia tego co jest u mnie bo ja chyba czegoś nie czaje albo nie umiem wytłumaczyć a mianowicie u mnie w skrzyni jest takie coś :

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/4 ... i.JPG.html

na to jest zakręcona zaślepka bo jak inaczej to nazwać ??

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/8bef1936/zaślepka.JPG.html
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/77719542/zaślepka2.JPG.html

najlepsze jest to że wtyczka która jest tam podpięta wygląda tak:
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/5 ... o.JPG.html

a miejsce w które się ją podłącza wygląda tak:
http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-03/5a2b772f/zaślepka3.JPG.html

może i tamten czujnik komunikuje się elektrycznie ale niema w nim bolców do wtyczki!!!!więc????? porównajcie 2 ostatnie linki to zobaczycie
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

17 Mar 2009, 17:07

to znowu ja. na allegro znalazłem takie coś i zastanawiam się
który z czujników jest sprawny i dobry a który to szajs?? a może oba dobre tylko ten jeden komunikuje się radiowo albo co gorsz "telepatycznie" :?
a drugi normalnie jak Bozia przykazała poprzez kable i styki :D

[link do oferty na Allegro wygasł]

oraz

[link do oferty na Allegro wygasł]

no i bardzo ciekawe jak rozgryziecie ten temat bo ja nie mam pojęcia jak to ruszyć???? POZDRAWIM!!!
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen T5 4MOTION
    Napędzane na wszystkie koła Volkswageny T5 - Transporter, Caravelle, Multivan i California cieszą się coraz większą popularnością. Dla 4MOTION z 6-biegową przekładnią manualną do wyboru są silniki TDI o mocy 103 kW/140 KM ...

18 Mar 2009, 10:04

koledzy nikt nic nie odpowie?? a może napiszcie jaki "czujnik"macie w swoich freelanderkach :P wiem że temat Ciężki bo wydawało by się że ten czujnik to normalny czujnik i już ale chyba tak nie jest i sądzę że któryś z kolegów na pewno się już z tym spotkał. no nic musimy poczekać może ktoś inny się wypowie na ten temat. pozdrawiam!!!
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

19 Mar 2009, 18:15

no i co temat nie do ruszenia??? jedyne czego przez ten czas zdążyłem się dowiedzieć to jest to że nowsze freelandery biorą info o prędkości z innego miejsca ale niestety nikt nie jest mi w stanie powiedzieć z jakiego?? i po co w ogóle taka beznadziejna zaślepka tam jest i dodatkowo wtyczka na niej??? POZDRAWIAM WSZYSTKICH
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Mar 2009, 12:16

Ludzie forum jest do wypowiadania się!! jedynie co to macpaw5 napisał o czujniku i tyle zero odzewu czy tu są sami ludzie którzy nie mają nic do powiedzenia i tylko zdobywają wiedzę i nie chcą się podzielić z innymi czy po prostu nikt nie ma nic do powiedzenia bo nie wie?? POZDRAWIAM!!
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Mar 2009, 17:34

Z tego co ja się orientuję to każde koło ma swój licznik prędkości(porzebne do działania ABS-u) i z tamtąd jest brana wartość prędkośći.
A skoro macpaw napisał że nie jest przekazywany prąd przez kabelek tylko w inny sposób(chyba radiowy czy coś w tym stylu) to chyba już jest jasne o co chodzi.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

25 Mar 2009, 19:00

motorro napisał(a):Z tego co ja się orientuję to każde koło ma swój licznik prędkości(porzebne do działania ABS-u) i z tamtąd jest brana wartość prędkośći.
A skoro macpaw napisał że nie jest przekazywany prąd przez kabelek tylko w inny sposób(chyba radiowy czy coś w tym stylu) to chyba już jest jasne o co chodzi.

dziękuje kolego za wyjaśnienie skąd bierze się pomiar prędkości
ale z tym czujnikiem to ja z ironią napisałem że komunikuje się radiowo. napisałem tak ponieważ tam ewidentnie widać że jest miejsce na bolce a bolcy nie ma :(
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

25 Mar 2009, 22:49

... a nie pomyslałeś o tym, że może masz wiążkę elektryczną do innego modelu skrzyni (silnika) i ma ona nadmiar wtyczek
pozdr
az
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Mar 2009, 23:27

pomyślałeś i właśnie dla tego założyłem ten temat aby dowiedzieć się dlaczego tak jest?? od którego roku zakładane są te zaślepki a nie czujniki albo na odwrót. chciałem uzyskać kompletną wiedzę na ten temat. a jeśli już to konstruktor nie mógł gdzieś "utulić" te kable i założyć normalną zaślepkę i nie intrygować ludzi będących w niewiedzy (czyli takich jak JA)
na innym forum bo też zadawałem takie pytanie dostałem odpowiedź: "tak ma być i już" skoro tak jest a samochód jest w oryginale (nie przekładany) więc nikt bardzo w nim nie grzebał to jasne że tak musi być, ale DLACZEGO tak a nie inaczej?? :?: :D
kruchy1111
Nowicjusz
Awatar użytkownika

26 Mar 2009, 19:15

... swego czasu w maluchu montowali wiązki jakie mieli pod ręką i dużo wolnych wtyczek na nich "dyndało". przyjrzyj się kablom przy skrzynce w komorze silnika, też zobaczysz wolne wtyczki, które w zależności od modelu są wykorzystywane
łączę pozdro
az
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

08 Maj 2009, 19:01

Hmn..,sądze że wtyczka jest pozostałością od słabszej wersji (bez ABS) .
knighterrant
Nowicjusz

Miejscowość: anglik