Lada Niva

25 Paź 2010, 15:52

Witam!!!
Mam pytanie związane z Ładą nivą, parę dni temu pękł mi przegub wału (ta sześciokątna guma przy skrzyni rozdzielczej) urywając linke prędkościomierza i czujnik obrotomierza, odpowiedzcie mi proszę jak wiecie czy ten urwany czujnik obrotomierza ma wpływ na spalanie? W mojej Ladzie jest silnik 1.7i
Pozdrawiam.
Hunter
piot2
Nowicjusz

Miejscowość: Ranczo w dolinie.

25 Paź 2010, 16:11

Ten czujnik to raczej od wstecznego ,obrotomierz bierze sygnał z cewki (przynajmniej w starszym modelu ) a na spalanie wpływu on żadnego niema
Ostatnio edytowany przez zajxt, 25 Paź 2010, 16:12, edytowano w sumie 1 raz
zajxt
Początkujący

Miejscowość: chruszczewka

26 Paź 2010, 17:46

Dzięki za zainteresowanie, ale to na pewno nie jest czujnik wstecznego, a na pewno czujnik obrotomierza, ponawiam pytanie czy ma to znaczenie w spalaniu paliwa, moja niva ma silnik 1.7 na wtrysku i jest z 2003roku, bo jak nie, to nie będę wymieniał tego elementu.
Pozdrawiam
Hunter
piot2
Nowicjusz

26 Paź 2010, 17:50

nie ma
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Paź 2010, 18:04

No nie ma (ale czujnik obrotomierza przy skrzyni )
zajxt
Początkujący

26 Paź 2010, 18:10

zajxt napisał(a):przy skrzyni

prędkościomierza :mrgreen: i na reduktorze :mrgreen:
obrotomierz bierze sygnał z czujnika Halla (starsze rzeczywiście z cewki), lub z alternatora ;) różnie bywa ale w tym przypadku z czujnika Halla (czyli z zapłonu) :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nagroda Auto Świat Moto Awards 2019 - Audi e-tron
    W drugiej edycji plebiscytu Moto Awards, zorganizowanego przez redakcję tygodnika "Auto Świat", Audi e-tron – w pełni elektryczny SUV spod znaku czterech pierścieni – zajął pierwsze miejsce w kategorii "Wyznaczają ...

26 Paź 2010, 18:17

Ja w swojej nivce miałem normalnie aparat zapłonowy i obrotomierz z cewki z tym czujnikiem obrotów od spodu to pierwsze słyszę ale u wielkiego brata są różne dziwne cuda na kiju
zajxt
Początkujący

26 Paź 2010, 18:20

no i dobrze mówisz bo przy skrzyni nie ma czujnika obrotów silnika.. no bo i z jakiej mańki :mrgreen:
przy skrzyni/reduktorze są czujniki: wtecznego, napędów, i niektóre wersje miały temp oleum ...tyle
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Paź 2010, 20:15

No i jestem teraz mądrzejszy, dzięki i podrawiam.
Hunter
piot2
Nowicjusz