Łada Niva

31 Sty 2011, 23:18

no to powiedz mi czemu w samochodzie takim jak niva nie ma blokady ja tego nie kumam to autko terenowe a taka bora albo audi 80 mają blokade tyłu a nikt tym w las ani wieksze błoto nie wjedzie.. gdzie tu sens i logika???? :cry: :roll:
MOTÓR
Paweł MOtór
Nowicjusz

Miejscowość: Łącko

01 Lut 2011, 08:47

po 1 inne rodzaje blokad
takie audi czy bora to zupełnie inne rodzaje blokad, zupełnie nie przydatnych w jeździe terenowej, wręcz powiem że by przeszkadzały,

do jazdy terenowej (spokojnej jaką można sobie pozwolić Nivką) nie ma sensy montować blokad, serio
sprawę załatwia dobra guma (byle nie za agresywna i nie przewymiarowana), blokada nie zmieni braku trakcji na oponie, a wykrzyż cóż, może delikatna zmiana techniki jazdy?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Lut 2011, 15:03

No dobra ale po co blokada tyłu w aucie przednionapędowym? Zresztą te blokady są tylko po to aby ułatwić wyjechanie z zaspy czy parkingu na którym pełno luźnego piachu :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

02 Lut 2011, 22:16

czyli krótko mówiąc nie ma sensu inwestowanie w blokade... :roll: :mrgreen: to co radzicie zmienić w nivce ? :mrgreen:
MOTÓR
Paweł MOtór
Nowicjusz

02 Lut 2011, 22:19

Paweł MOtór napisał(a):to co radzicie zmienić w nivce ?

W niej zmienić nic ją zmienić na lepszy model :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1997

02 Lut 2011, 22:21

no co ty gadasz przecież to nie do zaje... auto napewno da sie z niego coś więcej wyciągnąć :roll:
MOTÓR
Paweł MOtór
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

02 Lut 2011, 22:26

Nie...
1. Samonośne nadwozie
2. Słaby silnik
3. Układ przeniesienia napędu nie wytrzymujący fabrycznego ogumienia a tym bardziej większego i bardziej agresywnego
4. Korozja
itd. itp.

Chyba taniej wyjdzie zakup Samuraia i doszpejowanie
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

02 Lut 2011, 23:08

wolał bym jednak zostać przy nivce... :wink: podniosę ja troche, poszerze, słyszłem że silniki od iveko tam sie mieszcze a rdza to pikuś gorsze te napędy nie da sie coś z nimi zrobić?
MOTÓR
Paweł MOtór
Nowicjusz

02 Lut 2011, 23:32

Wszystko da się zrobić to tylko kwestia kasy i pracy. Tylko czy warto?
Myślę że na seryjnych kołach i zawieszeniu dłużej pojeździsz niż na motanych i z leprzym skutkiem. Szału nie będzie ale przynajmniej będziesz jeździł. A kasę którą włożyłbyś w udoskonalanie i późniejsze naprawy lepiej odłóż na inne autko.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

03 Lut 2011, 15:50

To ja się może wtrącę: co w ogóle myślicie o tym samochodzie, jeśli by używać je jako zwykłego samochodu, no i od czasu do czasu przejechać się po delikatnym terenie w stylu leśne drogi, łąki itd.? Swoją drogą zimy są coraz gorsze więc przynajmniej nie byłoby problemu z wyjechaniem z podjazdu czy przejechaniem przez mniejsze zaspy:) Zastanawiam się czy by go w przyszłości nie kupić.
O żesz ty kur..., w chu.. jeb.. twoja mać!!! - Powiedział marynarz, po czym szpetnie zaklął.
wolfenstein
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

03 Lut 2011, 18:27

jeśli nie jesteś fanem radzieckiej motoryzacji i nie lubisz grzebać namiętnie w aucie to kup coś innego ;)
ogólnie znaleźć Nive w stanie rokującym to już sukces, potem walka z przypadłościami i patentami poprzedników żeby to doprowadzić do stanu "fabrycznego" a i tak będzie się o jakiś czas psuć, pytanie czy nie lepiej kupić frontere, czy coś podobnego?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)