Ładny hatchback do 20 tys.

13 Mar 2016, 10:26

Witam,

właśnie stanąłem przed pierwszym zakupem samochodu w swoim życiu. Niestety po kilku tygodniach poszukiwań stanąłem w kropce. Auto ma być przeznaczone dla mnie (absolutnego laika i początkującego kierowcy) oraz mojego taty (kierowcy który już pół europy zwiedził).

Chciałbym aby przede wszystkim autko posiadało wspomaganie (to nie jest takie oczywiste bo obecnie poruszam się 106, która go nie ma) oraz silnik diesla. Miłym dodatkiem byłoby też stockowe radio z odtwarzaczem CD i USB, ale to akurat można łatwo naprawić próbując zamontować inne radio.

Co do obecnych kandydatek, to u mnie prym wiedzie Audi A3 8P. Ze mną jak z kobietą jeśli chodzi o wybór auta. Dla mnie bardzo ważny jest wygląd, a A3 bardzo ładnie się prezentuje i ma bardzo ładny zadziorny front. Raporty spalania też wyglądają całkiem ciekawie, zarówno te online jak i opowieści znajomych. Jednakże nie wiem jak źle jest z kosztami utrzymania i serwisowania, ponieważ Audi ponoć nie należy do najtańszych marek. Jedna z osób narzekała na fakt, że w czasie eksploatacji musiała wymieniać turbo, dwumas itd. i było to dość kosztowne. (Z tego co zauważyłem patrząc na oferty na alledrogo, to zazwyczaj w moim zakresie cenowym były egzemplarze z okolic 2006 ~ 2009).

Kolejną kandydatką tym razem wytypowaną przez mojego Tate jest Scoda Octavia 2 Hatchback, silnik na oko o podobnych osiągach, też 1.9 TDI, też 105 KM. Wydaje się być chyba najbezpieczniejszą opcją z uwagi na niskie koszty części zamiennych. Na plus jest zdecydowanie to, że ma o wiele większy bagażnik niż poprzednia kandydatka.

To co dla mnie osobiście odpada:
- Citroen-y C4
- Seat Leon, Ibiza (najzwyczajniej na świecie nie podoba mi się, poza tym szybko tracą na wartości, chociaż muszę przyznać, że stara Cordobą jeździło mi się nienajgorzej)
- Kia cee'd, Rio (jeździłem w 3 może 4 różnych Kijankach i szału nie ma, poza tym słyszałem że to strasznie miękkie samochodu, który szybko się zużywają)
- Peugot (mam ich najzwyczajniej dość, 2 peugoty w domu wystarczą ;-) )

Potencjalne kandydatki, których jeszcze nie miałem okazji zmacać:
- Honda Civic
- Ford Focus, nowsza fiesta

Oczywiście szukam autka używanego.
Jak sami widzicie jest dość duży rozstrzał, ponieważ auto ma służyć w domyśle dwóm różnym kierowcom. Z tym, że ja chcę mieć ładnie prezentujące się auto, a drugi chce je "czasami pożyczyć" żeby w nagłych przypadkach przetransportować jajka do klienta. Stąd właśnie pojawiły się wątpliwości co do A3, ponieważ jest stosunkowo wąskie i pojawiła się propozycja Octavii. Ja zapewne będę obstawać przy swoim, ale dla pewności jeszcze zmacamy kilka egzemplarzy.

Macie jeszcze jakieś inne propozycje? Możecie się ustosunkować do przytoczonych?

Pozdrawiam
Flejmaster
Obserwowany

Auto: Peugot 106, 307 Kombi
Paliwo: Diesel

13 Mar 2016, 10:38

Dużo napisałeś, ale ani słowa o:
-rocznych przebiegach
-typowych trasach jakie będziesz pokonywał (miasto/drogi krajowe/autostrady?)

A3 i Octavia II mają ten sam 1.9 TDI - nie jest to idealny silnik, ale nie jest też zły na tle nowoczesnej konkurencji (należy unikać tylko wersji oznaczonej jako BXE).

Jesteś pewny, że chcesz diesla? Do 20 tysięcy masz bardzo duży wybór aut z segmentu C np.
Opel Astra H
Ford Focus Mk2
Mazda 3
Fiat Bravo (jeśli dołożysz z 2-3 tysiące)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2016, 10:38

audi A3 8P w tej cenie to co najwyżej 2005 rok jeśli chcesz zadbany egzemplarz 4 drzwiowy.Audi trzyma cenę na fiestę mk7 też nie licz za dużo może 2009 z kiepskim wyposażeniem- ale to małe auto. Kupując diesla 10 letniego trzeba liczyć się z tym że może mieć najechane 200 tyś albo lepiej i wkrótce turbo do zrobienia i dwumas. Jeśli będziesz robił rocznie 20 tys km to warto iśc w diesla jeśli 10-12 tys bierz coś w benzynie
lukasz3k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 Tdi 110KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

13 Mar 2016, 10:42

Fiat Bravo 1.4 T dobry silnik
a golf V?
lukasz3k
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 Tdi 110KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1996

13 Mar 2016, 10:48

Golf V to to samo co Audi A3, tylko ma brzydsze wnętrze i łatwiej o 5-drzwiowe nadwozie.
Tak, silnik 1.4T we Fiacie jest udany.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

13 Mar 2016, 10:58

@Ossy
Racja, mea maxima culpa.
Rzadko zapuszczam się w miasto, najczęściej poruszam się po terenach podmiejskich, wsiach. Z zależności od ilości pracy, tygodniowo pokonuje od 200km do 500 km. W wakacje krążę Kraków - Zakopane przynajmniej 3 razy w tygodniu. Czyli zasadniczo dużo nie jeżdżę.

Dlaczego Diesel? Powód jest bardzo prosty, mamy w domu kilka samochodów i chcemy, żeby wszystkie miały analogiczne silniki.
Flejmaster
Obserwowany

Auto: Peugot 106, 307 Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus ogłoszony najbardziej niezawodną marką
    Brytyjski portal oferujący porady dla konsumentów Which? przygotował ranking niezawodności marek samochodowych. Pierwsze miejsce zdobył Lexus. To kolejna z wielu nagród, którymi w tym roku wyróżniono ...

13 Mar 2016, 11:32

Flejmaster napisał(a):Dlaczego Diesel? Powód jest bardzo prosty, mamy w domu kilka samochodów i chcemy, żeby wszystkie miały analogiczne silniki.

też mi powód... powiedz szczerze, że lejesz ropę z traktora, a nie koloryzujesz jakimiś bajkami ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010