Ładowanie akumulatora Centra Futura Bezobsługowego

02 Kwi 2010, 23:53

Witam

Posiadam akumulator Centra Futura bezosługowy i moje pytanie jest jak mam go ładować bo w bezobsługowych nie ma korków do odkręcania, jest możliwość ściągnięcia zaślepki ale na niej mam plombę (naklejka gwarancyjna) a druga sprawa to mam oczko które powinno pokazywać stan naładowania akumulatora tylko nie wiem jak to się sprawdza bo ono nigdy się nie świeci.

Pozdrawiam
slig2
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

03 Kwi 2010, 08:41

Nic nie próbuj zdejmować. Ładuje się go tak samo jak każdy inny, tyle tylko, że nie zdejmuje się korków. Dlatego są zaklejone.
Co do tego oczka - poruszaj akumulatorem, to powinno wyskoczyć zielone ( jak jest naładowany ). Te oczko lubi się czasami zaciąć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Kwi 2010, 10:06

MotoAlbercik napisał(a):Co do tego oczka - poruszaj akumulatorem, to powinno wyskoczyć zielone ( jak jest naładowany ). Te oczko lubi się czasami zaciąć.

Właśnie ruszałem akumulatorem jak był nowy myślałem że może jest gdzieś jakiś przycisk do sprawdzania, próbowałem na zapalonym silniku, na wyłączonym, na samym zapłonie i nic. Nigdy mi się nie zaświeciło. A jak mam dolać wody do tego akumulatora ściągając tą zaślepkę czy lepiej nic nie ruszać ?
slig2
Nowicjusz

03 Kwi 2010, 15:40

Do tego akumulatora nie dolewa się żadnej wody. Jest bezobsługowy. A jak nie ma na nim zielonego oczka nawet po jego całkowitym naładowaniu, to jak masz gwarancję, to oddaj go.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Kwi 2010, 16:42

MotoAlbercik napisał(a):Do tego akumulatora nie dolewa się żadnej wody. Jest bezobsługowy. A jak nie ma na nim zielonego oczka nawet po jego całkowitym naładowaniu, to jak masz gwarancję, to oddaj go.

Muszę go naładować po zimie i zobacze, bo odrazu jak kupiłem nowy to powinnien być naładowany ale się nie świecił, na wyłączonym silniku i bez zapłonu powinien się świecić ?
slig2
Nowicjusz

05 Kwi 2010, 21:20

Jeżeli chodzi ci o to oczko, to nie ma znaczenia, czy silnik jest włączony czy nie. Nie ma wogóle znaczenia, czy akumulator jest podłączony do samochodu. Jak jest całkowicie naładowany, to powinno nie nim być zielone oczko. A jak nie wyskakuje, to oodaj go na gwarancji.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwie lewe ręce - obsługa własnego auta
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...