Laguna 1.6 2001, akumulator?

17 Cze 2009, 01:35

wlasnie wrocilem do domu. pierwszy raz mi sie to zdarzylo z tego wzgledu ze to moj pierwszy samochod.. 3 tyg temu zdalem prawo jazdy. mam Renault Laguna 2001 z silnikiem 1.6. na desce co chwile pojawia mi sie czerwona kontrolka z akumulatorem... czasem swieci czasem nie.. i... nie jestem pewny na ten samochod.. cwicze caly czas jazde... no i chcialem wystartowac z dosc duzego wzniesienia.. 3 raz nie udalo mi sie. za 4 razem zgasl i juz sie nie odpalil. wlaczylem awaryjne jednak po chwili wszystko zgaslona szczesnie ktos jechal i mial kable zeby podlaczyc jego akumulator do mojego i tym sposobem sie uruchomil... ale.. nie lapalo energii bezposrednio przez plus i minus ale przez minus i mase... co moze byc.. wina akumulatora? czy jak;/; nie mam pojecia:( a tak na marginesie... jak startowac na wzniesieniach zeby nie gasl.. jestem w anglii i uczylem sie jezdzic na Fordzie KA .. nie bylo wiekszego problemu. a tu czesto przy starcie mi gasnie.. sprzeglo zbyt czule czy co? prosze o porade. z gory dzieki. pozdrawiam. ps. jak mi sie samochod odpalil, ruszylem, postawilem na parking na plaskim.. probowalem wycofac i zgasl, po tym zapalila sie znow kontrolka od akumulatora.. poza tym jak wszystjk sie rozladowalo to ani swiatla na desce nie dzialaly ani awaryjne itd..
blehu
Nowicjusz

Miejscowość: Edynburg
  • 17 Cze 2009, 08:58

Sprawdź ładowanie a przy ruszaniu dawaj więcej gazu...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

17 Cze 2009, 10:27

sprawdź połączenie klemy z masą auta z tego co piszesz wynikaże nie ma przepływu między aku a masą
    ale.. nie lapalo energii bezposrednio przez plus i minus ale przez minus i mase

jesteś pewny że minus i masę a nie plus i masę?

ps. Edynburg to chyba Szkocja a nie Anglia
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

17 Cze 2009, 12:44

racja SZkocja a nie anglia ale tylko z tego wzgledu ze parlament inny, sle mniejsza o to...

tak plus i mase. jeszcze sprawdzilem. nie wiem dlaczego jak chcialem wyjac akumulator to nie moglem. minus jest zalany "usztywniony" jakims plastikiem... dzis co prawda wlaczylem go i nie pokazuje mi sie akumulator na czerwono to jestem pewny ze po kilku ruszniach pojawi sie... a co do tgo wzniesienia.. wiem ze wiecej gazu ale chyba za szybko sprzeglo puszczam czy cos i gasnie;/

p.s. jak mozna sprawdzic to ladowanie?
    blehu
    Nowicjusz

17 Cze 2009, 12:50

Najpierw sprawdz napiecie akumulatora powinno wynosic ok. 12,4 V na wylaczonym silniku a na wlaczonym 14,4 V.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

17 Cze 2009, 14:04

a czym mozna to sprawdzic? nie mam narazie zadnych urzadzen.. i wlasnie zauwazylem ze jak dzis ruszyl to cale raio mi sie zresetowalo i potrzebuje kodu
    blehu
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
      Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...
      Japońskich producentów hybryd czeka rekordowy rok
      W 2016 roku Toyota sprzedała na świecie 1,4 mln hybryd, zaś w tym roku jest na dobrej drodze do wyniku 1,5 mln egzemplarzy. Łącznie japońscy producenci, przede wszystkim Toyota i Honda, dostarczą w tym roku klientom prawdopodobnie ...

17 Cze 2009, 14:46

Zwyklym miernikiem uniwersalnym mozesz to sprawdzic, mozesz kupic za 40-50zl przydaje sie czasami.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin