Laguna 2 GT czy coś innego

11 Maj 2022, 20:01

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu Lagune 2 Gt 2.0T 204KM. Samochód ogarnięty, dobre osiągi, daje super frajdę z jazdy, mimo, że jest to troche typ kanapowca no i jak na silnik turbo jednak za cichy. Niestety już trochę brakuje tej mocy i na forach z Renault wyłapałem, że bezpiecznie przy małych przeróbkach można spokojnie 280KM wyciągnąć z tego silnika. I tutaj moje pytanie czy warto inwestować w podniesienie mocy? Czy lepiej poszukać coś innego, dużo mocniejszego?
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Maj 2022, 10:00

Taniej wyjdzie podniesienie mocy w obecnym samochodzie niż szukanie innego z tak sporą mocą. Będzie ciężko znaleźć coś w podobnym budżecie no chyba że masz sporo gotówki żeby dołożyć do innego auta.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Maj 2022, 10:13

Mądry tuner dostosuje podniesienie mocy do zużycia auta - niektóre z tych zadbanych rodzynków powinny mieć jeszcze obniżoną moc :D wszystko zależy od egzemplarza i jego zużycia. Jak ktoś chce wrzucić gotowy program to lepiej machnąć ręką bo i takich magików do tej pory można spotkać.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

12 Maj 2022, 11:34

Wg mnie nieopłacalne są te mody, zwykły chip to jest 230 koni, to żeby 280 łyknąć to i turbo i wtryski itd.
Ja bym szukał np coś z vaga może Octavia RS? tak żeby auto też dawało podobną przestrzeń albo Passat B6 2,0/200
z tych 2 litrówek TFSI robi się 270 /program + wydech/ i do tego DSG jakby było to masz konkretny pocisk,
inna opcja to może jakieś Mondeo ST220?

Pytanie zasadnicze czy ta Laguna w ogóle generuje moc fabryczną? Bo przywalać takie moce to auto musi być w b. dobrym stanie.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

12 Maj 2022, 12:11

No więc właśnie w pierwszej kolejności muszę podjechać na hamownie i to sprawdzić. Jeśli będzie wszystko ok to wtedy chciałbym się pobawić. Na forum Renault z tego co wyczytałem jak się bawili w przeróbki to zmienić musze na bank intercooler, dolot, wydech plus strojenie i pod te 260-270KM podciągnie. Wyżej to juz zmiana turbo na z rs3 i ewentualnie wtryski. Zalecane nie przekraczać 400Nm. Myślałem o wydaniu około 30-40 tys zl, ale w tej kwocie ciężko coś w miarę wygodnego i dużego do laguny. Vectra C 2.8 280KM jest ciekawa, ale tutaj znów awaryjność i eksploatacja jest na wysokim poziomie. Do Lagi części nie są zbyt drogie, spalanie na poziomie 10-11l jest zadawalajace, do tych 13-14 można przeżyć na samej benzynie. Robię do 1000km miesięcznie, a za lpg zbytnio nie jestem. W skrócie interesuje mnie auto na poziomie ok 6-6.5s do 100 z możliwością zwiększenia mocy jak się aktualne znudzi. W oko wpadło mi bwm e90 335 306KM, ale chyba za mały budżet.
Solnik
Początkujący

12 Maj 2022, 12:46

Od tego 335 to się dla własnego dobra trzymaj z daleka. Jest nawet pewna historia walki polskiego "mechanika od bmw" z tym silnikiem, gdzie po władowaniu worka siana (bo takie tematy jak np. wał korbowy są bardzo chodliwe w tym przypadku), kilkukrotnym rozbieraniu i skladaniu zrobił sobie w końcu swapa na m54 i ma spokój. Znajdziesz na yt.

Popatrz sobie na Volvo s60r
Oooo takie cuś
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Maj 2022, 12:59

Volvo s60 bardzo ciekawa. Czy można coś więcej w przyszłości z tego wyciągnąć? Bo laga 2 przy tych 260-280KM powinna mieć podobne osiągi co te 300 konne volvo?
Solnik
Początkujący

12 Maj 2022, 13:00

Solnik napisał(a):Vectra C 2.8 280KM jest ciekawa, ale tutaj znów awaryjność i eksploatacja jest na wysokim poziomie

Łój tam po ladze2 nie byłoby źle :mrgreen:

Jak mało jeździsz i masz trochę kasy możesz rozwiązać swoje ciągoty do pałera v8ką typu 300c albo gs430 gdzie w serii masz lepiej niż w aktualnym aucie możesz mieć po modach. A co najważniejsze Twoja kasa jest bezpieczna. Niestety tuningi laguny 2 i tak Ci się momentalnie znudzą a baza do ich wykonywania jest max badziewana czyli każda złotówka idzie w błoto. Do tego fwd :no: dobre ale żeby mieć zwykłego dd na LPG a nie dla frajdy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

12 Maj 2022, 13:57

franccc napisał(a):Od tego 335 to się dla własnego dobra trzymaj z daleka. Jest nawet pewna historia walki polskiego "mechanika od bmw" z tym silnikiem, gdzie po władowaniu worka siana (bo takie tematy jak np. wał korbowy są bardzo chodliwe w tym przypadku), kilkukrotnym rozbieraniu i skladaniu zrobił sobie w końcu swapa na m54 i ma spokój. Znajdziesz na yt.

Popatrz sobie na Volvo s60r
Oooo takie cuś
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A myślisz że 300 konne 18letnie auto klasy średniej, mające pewnie blisko 500 tys przebiegu, katowane nieraz będzie na poziomie utrzymania Fiesty 1,4?
Na yt tez gość rozbiera silnik w 10 letnim Focusie ST (ten sam motor) także tego...
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

12 Maj 2022, 14:45

Trevor napisał(a):myślisz że 300 konne 18letnie auto klasy średniej, mające pewnie blisko 500 tys przebiegu, katowane nieraz będzie na poziomie utrzymania Fiesty 1,4?

Tak nie będzie ale są dwa różne pojęcia "zwalony" i "rozwalony" czyt.zajechany.
szybki
Moderator - Tuning

12 Maj 2022, 14:55

szybki napisał(a):Łój tam po ladze2 nie byłoby źle

Można troszkę jaśniej?? Czytam to już enty raz i ciężko mi zaskoczyć z tym :P heh
Solnik
Początkujący

12 Maj 2022, 15:07

Solnik napisał(a):Można troszkę jaśniej?? Czytam to już enty raz i ciężko mi zaskoczyć z tym heh

Pewnie nigdy nic nie słyszałeś o lagunie 2 tylko to jak jest fl poprawiona :ok:

P.s.

Żeby nie było mam sporo doczynienia z tymi autami, sam biorę pod uwagę zakup laguny/megane 2,0t mając świadomość tego iż nie jest to idealne auto.
szybki
Moderator - Tuning

12 Maj 2022, 15:39

Trevor napisał(a):A myślisz że 300 konne 18letnie auto klasy średniej, mające pewnie blisko 500 tys przebiegu, katowane nieraz będzie na poziomie utrzymania Fiesty 1,4?

Ale nie w każdym aucie klasy średniej blok silnika czy wał korbowy to części eksploatacyjne. Sprawdź sobie ile kosztuje używany, niesprawdzony wał do tego silnika (o ile oczywiście jakikolwiek jest dostepny bo schodzą na pniu i nikt się nie targuje). Dodaj do tego osprzęt silnika a przypominam, że nowa o r6 biturbo na bezpośrednim wtrysku, które ma już kilkanaście lat na karku. A gdzie jeszcze reszta budy e9X

Wiadomo, że auto nie ma kosztów utrzymania na poziomie mieszczucha ale bez jaj. To auto pochłania kosmiczne kwoty w stosunku do wartości a przypominam, że to tylko "zwykła" trójka, popularny model popularnego producenta
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

12 Maj 2022, 17:36

szybki napisał(a):Pewnie nigdy nic nie słyszałeś o lagunie 2 tylko to jak jest fl poprawiona

Ojj słyszałem i naczytałem się bardzo dużo złego o tym samochodzie. O tym, że fl jest poprawiona również i nigdy bym tego auta nie kupił mimo, że ceny bardzo kusiły względem rocznika i wyposażenia. Trafiła się "okazja" , a że byłem zmuszony na szybko kupić jakieś auto na dojazdy tylko do pracy to w dalekiej okolicy ( bodajże 50km w jedną stronę) pojechałem zobaczyć. Auto kupione w pl salonie drugi właściciel od nowości, miał lage 8 lat i ją wziąłem z ciekawości z przebiegiem niecałe 181tys km. I jestem pozytywnie zaskoczony tym samochodem, a te 204KM na 1350kg robi robotę. Mimo, że te auto jest brzydkie jakoś tak je hmm :lol: pokochałem :lol: . No i z początku jak podobało mi się że niczym laga się nie wyróżnia z tłumu, a na światłach może niejednego zaskoczyć teraz zaczyna mi brakować tego pazura. Dlatego szukam czy znajdę coś w podobnej cenie inne auto, które będzie jeździć podobnie jak laguna po modyfikacjach. Już nie wspomnę o tym, że większość tych aut w podobnych rocznikach ma najechane grubo ponad 300tys km
Solnik
Początkujący

12 Maj 2022, 17:51

Solnik napisał(a):te 204KM na 1350kg robi robotę

Niestety to nie jest takie proste jak się wydaje bo te 204 jest tylko wycinkiem tego co robi robotę szczególnie że podajesz masę. Na pierwszy strzał dałbym niuta i jego charakterystykę, potem to co za niutkiem stoi spory silnik jak na turbo i fajna jego charakterystyka a na samym końcu 204 :ok:
szybki
Moderator - Tuning