Laguna 2 za ok. 10 tyś.

21 Lut 2015, 14:42

Czy warto za ok. 10 tyś zł porywać się na Lagunę 2 Ph1 (przedlift) w benzynie (1.8/2.0/2.0T)?
Szukał bym wersji Privilege/Initiale, rocznik bez znaczenia z jakimś benzynowym silnikiem od 1.8 wzwyż, najlepiej 2.0T, raczej bez gazu.
Wersja nadwoziowa raczej bez znaczenia, ale bardziej mi liftback odpowiada.
Czy w tej cenie kupię zadbany samochód?
To, że to królowa lawet to wiem, ale dzięki takiej opinii jest tania, a druga sprawa to większa (niż w przpadku niemieckiej konkurencji) pewność, że auto nie było katowane przez młodego kierowcę.
Z tego co wiem, to najbardziej problematyczne są dCi, więc ten problem odpada, jedynie ta elektronika, ale nie oszukujmy się - w autach z tych lat przeładowanych elektroniką zawsze coś pójdzie. Przebiegi nie będą duże.
Tylko pytanie, czy za 10 tyś. coś sensownego się znajdzie?
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: W-M
Prawo jazdy: 12 11 2013
Auto: VW Passat B3
Silnik: 1.9TDI 90KM (AAZ+)
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

21 Lut 2015, 14:46

Powinno coś się znaleźć, ale akurat najtrudniej chyba o 2.0 Turbo. Tu jest od drugiego właściciela, przez 7 lat serwisowane w ASO:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Lut 2015, 14:46

befree napisał(a):Czy warto za ok. 10 tyś zł porywać się na Lagunę 2 Ph1 (przedlift)
Najlepiej w zestawie z lawetą.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Lut 2015, 14:58

Laguna nie jak co to polecam Vectrę B fl, toyota avensis I (bardzo trwała).
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

21 Lut 2015, 15:06

Napisałem już o lawecie ;)
Znam kilka osób, które mają i jakoś nigdy samochód lawetą nie jechał ;) a nawet dwóch znajomych ma dCi i też nie narzekają.
Fakt, raz na jakiś czas pójdzie coś z elektroniką (czujniki ciśnienia, szyby, panel klimy, czy jakieś błędy wywala), ale nie zdarza się to tak często, jak niektórzy piszą, a mam również znajomych bujających się autami z tej samej klasy (Mondeo MK3, Passat B5, E46, czy Vectra C) i też raz na jakiś czas coś z elektroniki siada. Tak to jest - im więcej bajerów, tym więcej rzeczy do zepsucia, ale licze się z tym ;)
Mogę nawet raz w miesiącu robić elektroniczne pierdoły, ale auto jest bezkonkurencyjnie wyposażone, wygodne, dobrze wykonane, świeżo wygląda, jest młode i z reguły nie zajechane jak konkurencja (większość kierowców Laguny to osoby wieku średniego - widać z resztą na drogach). Poza tym nie będę często jeździł - raz w miesiącu trasa ok. 500km i tak to weekendowo trochę po mieście.
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2015, 19:54

Na Twoim miejscu dołożyłbym do wersji poliftowej (poprawione trochę pierdół), skoro nie nastawiasz się na 3.0 V6, generalnie jak nie chcesz opinii od ludzi z wiedzą na poziomie 'to przecież królowa lawet' to raczej musiałbys pytać na forum laguny, tam są ludzie którzy nimi jeźdzą, a już na pewno nie porównują jej z vectrą b - wystarczy pojeździć chociaż pół godziny każdą ;)

Laguny bardzo nie lubią druciarstwa, zwłaszcza w elektronice, bo potem to wychodzi w pięciu różnych miejscach. F4R to udany silnik, mam taki w Megane CC i z tego co kojarzę to tam jest standardowo problem z cewkami, te oryginalne sagemowe padają jak muchy (w Lagunie mam 6 i wymieniałem jedną tak co 20kkm zanim przerzuciłem się na boscha), te od boscha wytrzymuje dłużej.

Cod o tej z linka - czasami jeżdzę jedną Laguną z ponad 400kkm przebiegu i ma mniej zjechaną kierownicę niż ta ;)
hmd
Początkujący

Prawo jazdy: 18 09 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Laguna III
Silnik: 3.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW M6 Gran Coupe: siła i estetyka w najczystszej formie
    Na salonie NAIAS 2013 w Detroit BMW M przedstawi premierowy trzeci wariant nadwoziowy BMW M6, wysokiej klasy samochodu sportowego. Nowy BMW M6 Gran Coupe łączy charakterystyczne dla aut spod znaku M osiągi z wyjątkowymi walorami ...

21 Lut 2015, 23:27

Polifta nie kupię, niestety te pieniądze to max. co mogę mieć na samochód (miałem kupić właśnie Vectre B, ale postanowiłem, że trochę dołożę i padło na Lagunę - bez porównania).
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lut 2015, 00:00

Mówisz, jest bezkonkurencyjnie wyposażona, ale to wyposażenie, to największy mankament. Im ubożej wyposażona Laguna, tym lepiej.
Jak pracowałem na lawecie, to 9 razy w ciągu dwóch lat, wiązłem jedną Lagune do warsztatu. Wszyscy się dziwili, że właściciel tego auta trzymał je, mimo tego, co to auto wyprawiało.
Ale z drugiej strony, znam też przypadek Laguny i to w Dci, która większych problemów nie sprawiała, a miała sporo przelotu za sobą.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

22 Lut 2015, 01:36

Bierz lagunę jak ci brakuję przyjaciół (na pewno zaprzyjaźnisz się z mechanikiem), daj sobie spokój z tym autem.
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

22 Lut 2015, 03:36

mój sąsiad ma Lagunę i szczerze wszystkim poleca ... z tym, że nie auto a mechaników i elektryków których już trochę sprawdził ;)
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Typ: SUV
Rok produkcji: 2012

22 Lut 2015, 09:42

Chłopaki dajcie sobie spokój, chce niech kupuje ale potem niech nie przy łazi z płaczem jak to się psuje.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Kwi 2015, 12:28

Wracam do tematu, bo nadal rozglądam się za samochodem. Będę miał 10-12 tyś. i pod uwagę biorę:
-E39 520/523/525 (priorytet, ale wiem, że będzi ciężko w tej cenie i trochę przerażają mnie koszty utrzymania - naprawdę jest aż tak drogo?)
-Opel Omega B FL 2.2/2.5 (wydaje się dość wygodny i podoba mi się, ale martwi mnie jakość wykonania Opla i opinie o awaryjności)
-Ford Mondeo MK3 2.0 (bardzo fajnie wyposażony i świerzy, ale ta rdza i słabe wyciszenie...)
-Saab 9-5 2.0T/2.3T (bardzo ciekawy, świetnie wyposażony i z mocnymi silnikami, ale do marki nie jestem jakoś mocno przekonany).

Ma ktoś jeszcze jakieś propozycję? Myślę, że Laguna nadal wchodzi w grę, ale tylko 2.0/2.0T i to raczej ostatnia alternatywa.
Mógł by ktoś porównać te auta? Ktoś jeździł? Ma?
befree
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 13:39

Pokaż mi w którym miejscu Mondeo jest źle wyciszone... :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

02 Kwi 2015, 13:41

Piszę to co słyszałem i wyczytałem. Dodam jeszce, że w grę wchodzi Accord VI coupe 2.0.
befree
Początkujący
Awatar użytkownika