Renault Megane I. Brać?

14 Mar 2015, 14:29

Witam,
To będzie moje pierwsze autko i chciałbym kupić tanio ale nie złoma (wiem że jedno wyklucza drugie ale cuda się zdarzają :roll: ) W oko wpadła mi ta oto meganka. Warto się zainteresować? Jak na ten stan to chyba trochę sobie za mało sprzedawca woła, sam już nie wiem. Na co zwrócić uwagę itd.

[link do oferty na Olx wygasł]
yarex87
Nowicjusz

Miejscowość: Wieluń
Prawo jazdy: 19 02 2015
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Renault Megane
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

14 Mar 2015, 14:39

Dostał w tył bo światła z polifta. Ciekawe jak wygląda pod względem korozji bo to - meganki. Ze względu na cenę na pewno będzie do poprawek.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Mar 2015, 14:56

Rozmawiałem z nim telefonicznie. Brzmi dosyć poważnie i zarzeka się że zero wkładu własnego, jedynie trochę korozji na tylnym zderzaku. Na początku szukałem Polo III ale teraz ten mnie kusi bo jest lepiej wyposażony i przede wszystkim większy. Kurcze, żebym się tylko nie naciął i po tygodniu nie musiał w niego ładować nie wiadomo ile kasy. Czyli tak, pytać się o te tylne lampy tak? Czy to przez stłuczkę/wypadek czy może po prostu zmienił sobie bo są ładniejsze. Rozrząd wymieniony 18000 km temu, akumulator roczny.
yarex87
Nowicjusz

14 Mar 2015, 15:13

Rdza na plastikowym zderzaku? :shock: No nieźle :mrgreen:
Zapytaj się dlaczego ma lampy z polifta. Nie dawaj mu pomysłu że takie mu się podobają.. I tak auto musisz wziąć na kanał, przeciez na słowo się nie kupuje.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Mar 2015, 15:29

Plastikowym? Musiałem go chyba źle zrozumieć :) Ok, jeżeli zgodzi się na kanał (dlaczego miałby się nie zgodzić :) ) To na co mam zwrócić uwagę? To że będzie tam rdza to chyba oczywiste w 20 letnim aucie więc czego mam szukać? Szpachli? Zamaskowanych dziur? Jeżeli tak to gdzie. Przepraszam ale to będzie mój pierwszy samochód i nie znam się, nie mam też z kim jechać żeby mi doradził więc muszę polegać na radach z tego forum i co najwyżej na mechaniku do którego się skoczę na ten kanał
yarex87
Nowicjusz

14 Mar 2015, 15:32

Jesli będzie rdza powierzchowna to można z tym samemu sobie poradzić ale jeśli będą zgnite nadkola, progi i już przełazi na podłogę to naprawy tego będą kosztowne. Jak jest nawalone bitexu to nie wierz że dlatego że dba, mógł tym ukryć rdzę. W dodatku sprawdź podłużnice. jeśli nawet była stłuczka z tyłu to nie ma co się martwić, o ile to nie było nic poważnego co ingerowało w konstrukcje auta. Najlepiej jedź na SKP, tam za 50-80zł sprawdzą Ci stan techniczny samochodu również od stron mechanicznej, ew. zaangażuj ze sobą osobę która dobrze zna się na samochodach.
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Samochód z napędem alternatywnym - Hyundai IONIQ
    Hyundai IONIQ został zwycięzcą Plebiscytu Fleet Awards Polska 2017 w kategorii "Samochód z napędem alternatywnym". To kolejna w Europie nagroda dla unikatowego modelu IONIQ, który jako jedyny samochód ...

14 Mar 2015, 15:53

Podejrzanie tania ta Meganka..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Mar 2015, 22:25

No i kupiony. Progi do zrobienia ale nie widać tego i na razie można bez problemu jeżdzić (Tak powiedział mechanik :) Tylko lepiej uważać z lewarkiem. Po wszystkim czyli po podpisaniu umowy i zapłacie zapytałem się jeszcze czy nie ma żadnych wad ukrytych, że przecież już umowa podpisana i kasa dana. Znowu padła odpowiedź że wszystko w porządku. Przyjechałem do domu 70km i potwierdzam, nic się nie działo, dobrze się jechało, wszystko działa, zimny pali na dotyk. Oby za parę dni nie zaczęło się nic sypać :) Końcowa cena to oczywiście 2000zł, oby wytrzymał mi jak najdłużej bo bardzo fajne to moje pierwsze autko;) Dzięki za pomoc
yarex87
Nowicjusz

14 Mar 2015, 22:37

Wrzuć jakieś zdjęcia :) I co z tymi tylnymi lampami. Progi najlepiej zrób teraz. Jeden kupisz za 100zł, 200 za wspawanie. Najdroższe jest malowanie bo to 300zł za element, ale jak masz możliwość zostawienia auta gdzieś w garażu to możesz dobrac kolor i sam pomalować.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Mar 2015, 23:07

Jutro zrobię i wrzucę :) Progi najwcześniej za miesiąc zrobię bo teraz wypstykałem się z pieniędzy. Byłem się już pytać u mechanika ile te progi kosztują wraz z robocizną, powiedział że około 500zł. Trochę dużo ale jakoś przeżyje.
yarex87
Nowicjusz

14 Mar 2015, 23:58

Nie jest źle :wink: U mnie nadkole wyszło 1k z malowaniem :)
Koniu
Forumowicz VIP

15 Mar 2015, 00:00

Koniu napisał(a):Nie jest źle U mnie nadkole wyszło 1k z malowaniem

Koniu robiłeś to w astrze czy mondeo?
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 00:02

W Mondeo ale to już jakiś czas temu. Wylazła rdza tam gdzie był przetarty. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

15 Mar 2015, 00:04

Koniu napisał(a):W Mondeo ale to już jakiś czas temu. Wylazła rdza tam gdzie był przetarty.

A no właśnie zawsze trzeba uważać żeby nie zarysować gdzieś mocniej auta bo potem trzeba bawić się w usuwanie rdzy i malowanie auta a to są jednak jakby nie patrzeć koszty :x
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

15 Mar 2015, 00:08

To już nie ode mnie zależało, takiego go kupiłem ale wiedziałem jak był przetarty, kiedy, jak naprawiany. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP