Laguna 2FL czy Passat B5FL?

27 Sie 2011, 15:14

Czesć

Potrzebuję kupić samochód w okolicach 22tyś, bardzo podoba mi się laguna 2 ale hamuje mnie w zakupie bardzo wiele złych opinii o tym modelu jak i o wszystkich francuskich autach, chociaż podobno po lifcie czyli po 2005r. dużo się poprawiło.
O passacie mówi się w samych superlatywach, kogo bym się nie spytał to każdy zachwala, że passat to porządny i mało awaryjny samochód, choć słyszałem jedną opinie, że jeździ się nim jak wozem drabiniastym.
Silnik chciałbym w dieslu, w lagunie byłby to 2.0dci 150KM bez FAP(taki mi polecano) w passacie 1.9tdi 130km

Kolejna rzecz to czy po kupnie samochodu z dieslem warto pojechać do serwisu aby udrożnili,przeczyścili kanały olejowe do turbosprężarki bo to podobno jest głównym powodem awarii z powodu słabego smarowania?
Piotr755
Nowicjusz

Miejscowość: Wwa

27 Sie 2011, 20:39

Za 22tys. zł nie kupisz Laguny 2.0 DCI w dobrym stanie przy sporym szczęściu starczy na 1.9 DCI 130KM w przyzwoitym.
A kogo pytałeś? szczerze mówiąc to ani Laguna II anie Passat B5 pod względem niezawodności nie brylują, dyplomatycznie mówiąc to taka słaba przeciętna.
Passat jak wóz drabiniasty? on jest jeszcze miększy niż Laguna.
Tu masz pewne zestawienie kosztów eksploatacji:
[link do AutoGaleria wygasł]
Wynika z tego, że Laguna jest znacznie tańsza w eksploatacji, jest najtańsza z całej klasy.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sie 2011, 21:01

Ja przedewszystkim odradzam kupywania diesla.

Pracuje w serwisie VW i naprawdę rzadkością są beznzyniaki.
Pompowtryski siadają niestety.
sonar
Nowicjusz

Auto: Fiat

27 Sie 2011, 21:15

I nie tylko one :wink:
A jakie robisz roczne przebiegi? bo może okazać się, że zbyt małe by ryzyko kupna używanego diesla opłaciło się.
BTW: co do złej opinii nt. aut francuskich to zwróć uwagę, na to jak dobrze się sprzedają.
Gdyby były złe to ludzie zrażaliby się i nie kupowali kolejnych a spójrz:
http://www.suite101.com/content/top-20- ... 10-a334475
zaraz po VW najwięcej sprzedają właśnie marki Francuskie.
Nie chcę ich gloryfikować bo tak naprawdę w dobie globalizacji auta neizależnie od narodowości są do siebie zbliżone tylko przekonać, że te stereotypy niewiele mają wspólnego z rzeczywistością.
Jasiek90
Stały forumowicz

27 Sie 2011, 21:24

Dzięki za odpowiedź. Troche się przekonałem do laguny, czytałem jeszcze o awaryjnym zawieszeniu w passacie a jak wygląda sytuacja zawieszenia w lagunie, też jest tak kosztowne i wrażliwe na polskie drogi?

sonar, znam człowieka, który jeździ laguną z 2.0dci i zrobił nią ponad 300kkm bez awarii wtrysków, co prawda nie ma tam pompowtryskiwaczy tylko comonrail ale jeden przykład nie daje mi gwarancji, że mi coś wcześniej nie padnie. Ewentualnie jaki silnik benzynowy byś polecił albo inne auto w tym segmencie?

Rocznie będę robił około 20k, choć nie wiem jak się sprawy potoczą więc można przyjąć to za minimum.

Jeszcze mam pytanie o ten automatyczny ręczny w lagunie, można nim blokować koła podczas jazdy czy tylko na postoju?

Max jakie mogę wydać na samochód to 25k

Pozdrawiam
Piotr755
Nowicjusz

28 Sie 2011, 12:54

Jasiek90 napisał(a):co do złej opinii nt. aut francuskich to zwróć uwagę, na to jak dobrze się sprzedają.

kolego jest to spowodowane nizsza cena francuzow i wlochow w stosunku do niemcow i japoncow

co do tematu moze jednak passat w benzynie z lpg :) bedziesz miec czym depnac sa tez wersje 4motion

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Lexus zrewolucjonizował oświetlenie samochodowe
    Trudno wyobrazić sobie współczesną motoryzację bez reflektorów w technologii LED czy sprytnych systemów adaptacyjnych świateł. Ale te rozwiązania nie trafiłby na nasze drogi, gdyby nie kreatywność inżynierów ...

28 Sie 2011, 13:33

Na potwierdzenie Twojego stwierdzenia napiszę, że w ten czwartek udało mi się wytargować Mercedesa klasy A dla ciotki za mniej niż analogiczne 308.
Cenowo to jest to samo, ceny cennikowe a transakcyjne to dwie różne rzeczy a takie marki jak Ford, Skoda,Nissan, Seat czy Citroen rabaty dają ogromne i to właśnie one najczęściej wychodzą najtaniej.
Wiem bo pomagałem w zakupie niejednego auta w salonie.
Jasiek90
Stały forumowicz

28 Sie 2011, 22:35

Volkswagen. Oszczedny, mało awaryjny, tani w utrzymaniu i nie do zajechania
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

29 Sie 2011, 13:15

A oprócz tych modeli jaki polecacie mało awaryjny i tani w utrzymaniu samochód dla takich przebiegów ok 20kkm w kwocie do 25tys?
Piotr755
Nowicjusz

29 Sie 2011, 17:21

Myślałeś nad Vectrą C?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Imo wciąga Passata nosem pod każdym względem :D
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

29 Sie 2011, 17:28

chyba jest jeszcze większa od passata ;d Bardziej pasowałaby mi astra 3, znalazłem taki egzemplarz, co o tym myślicie? [link do oferty na Allegro wygasł]
Piotr755
Nowicjusz

29 Sie 2011, 17:38

Wizualnie bardzo ładna. Generalnie jednak nie przepadam za dieslami, także co do silnika się nie wypowiem. Po przebiegu widać, że ktoś praktycznie codziennie jeździł te 70,80km, jakby mnie to auto interesowało to bym pewnie się przejechał obejrzeć
walkomazda
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Auto: Mazda 3, Opel Astra G

29 Sie 2011, 21:28

Nie wiem jak w Lagunach - ja napisałem o VW :)
sonar
Nowicjusz

Auto: Fiat