Laguna 3 dylemat przed zakupem

26 Paź 2016, 12:12

Witam serdecznie, mam szansę kupić Lagunę 3 z konca 2009r za dobre pieniądze.
Auto do końca serwisowane w aso wszystko wbite w książkę, ale przebieg to 340tys...
silnik 1.5 110km
auto naprawdę zadbane czyste nic nie wytarte, używane w długie trasy.

Co o tym myślicie?
michu23231
Początkujący

Prawo jazdy: 15 12 2013
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.9 TDI 110 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

26 Paź 2016, 12:20

Zależy co znaczy "dobre pieniądze" - jeśli różnica od ceny rynkowej pokryje z zapasem koszt wymiany/kapitalnego remontu silnika to warto.
1.5dci to dość wysilona jednostka (a laguna swoje waży) i nie należy do najtrwalszych konstrukcji. Ważne również co jest w tej historii serwisowej, ale ogólnie nie nastawiałbym się na bezproblemową eksploatację tego silnika z takim przebiegiem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Paź 2016, 20:26

A co ile km były tam wymieniany olej? Jak w ASO to pewnie co 30 tysięcy...
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

28 Paź 2016, 17:23

aż dziw bierze, że panewki wytrzymały jak był wymieniany co 30tys. km...
Ja jestem na nie, bo silnik pewnie na wykończeniu, który jest za słaby do tego auta, a na pewno co innego się posypie z osprzętu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

28 Paź 2016, 17:47

Invi napisał(a):1.5dci to dość wysilona jednostka (a laguna swoje waży) i nie należy do najtrwalszych konstrukcji.

Nie należy do najtrwalszych, a już ma najechane przeszło 300tyś... To jak to jest? Trwały czy nie trwały? ;p

Ja natomiast jestem na TAK.

Jeśli faktycznie jest za "dobre pieniądze" to warto. Goły słupek do Lagi dostanie za 1,5tyś. Lepsze za jakieś 2,5tyś. (na gwarancji). Na rynku wtórnym jest tego w cholerę.

Lekko z tego silnika idzie zrobić chip na 130kuni i 100-110 momentu na fabrycznym configu.

Dwumasa jak padnie zestaw Valeo ze sztywnym kołem chodzi około 2 tyś. i nie ma dziwnych wibracji do 150km/h.

Wiem, bo jeżdżę czasem taką:D Jak nie masz ciężkiej nogi to jakoś nie ma dramatu z odpychaniem (po chipie ;) )

Generalnie bym się zastanowił, bo aut na eF się nie kupuję... Renault to Francuz.
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...
    Jak działa Toyota Safety Sense?
    Toyota Safety Sense (TSS) to pakiet który składa się z kilku systemów bezpieczeństwa i ma za zadanie zapobiegania kolizjom lub ograniczeniom ich skutków. Opisujemy poniżej systemy które wchodzą ...