Laguna 3 manual problem ze skrzynią biegów

10 Sty 2020, 22:09

Witam mam pytanie odnośnie problemów ze skrzynia biegów w Renault Laguna 3 2010, 2.0 benzyna skrzynia biegów manualna. Auto kupione kilka tygodni temu, poczatkowo wszystko ok natomiast 2 tyg temu pojawił się następujący problem: przekładnia chodzila plynnie i cicho, bez żadnego problemu, po zgaszeniu silnika, minęło moze 10 min, i ponownym odpaleniu nie jestem w stanie wrzucić żadnego biegu. Jest mocny opór. Przy zgaszonym silniku biegi chodzą plynne, wchodzi każde przełożenie. Na zapalonym silniku żadne. Poprzedni właściciel deklarował wymianę wysprzeglika. Auto bylo u mechanika, stwierdził problem z ustawieniem wybieraka i cięgnami, wyregulowal, nasmarował i wszystko chodziło dobrze, biegi płynnie żadnych oporów czy niepokojących dźwięków. Po tygodniu problem wrócił w identyczny sposób. Po zgaszeniu upływie kilkunastu minut nie mogę wrzucić żadnego biegu na zapalonym silniku, na zgaszonym wszystkie biegi wchodzą gładko. Czy może to byc wina wysprzeglika, zużycia lub zapowietrzenia jego układu? Poprzedni właściciel nie byl pewien czy i kiedy wymieniał olej w skrzyni, czy zła lekkość moze dawac takie objawy?
Kufelo
Obserwowany

10 Sty 2020, 22:31

Może być wysprzeglik lub zapowietrzny układ
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Sty 2020, 18:44

Ja myślę że to będzie wina wysprzęglika. Jak na zgaszonym silniku wchodzą dobrze biegi a przy odpalonym nie to są w sumie dwa wyjścia, wysprzęglik lub samo sprzęgło i np. problem na wieloklinie bo jak raz działa dobrze a raz nie to raczej sama tarcza sprzęgła powinna być ok.

Warto zajrzeć jeszcze do tego tematu na forum biegi-nie-wchodza-na-wlaczonym-silniku-vt96403.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Mercedes-Benz Arocs, warianty modelowe, silniki, budowa
    Mercedes-Benz zostawia konkurentów z tyłu, konsekwentnie odświeżając swoją paletę produktową i rozszerzając ofertę silników zgodnych z normą Euro VI. Pod koniec stycznia uczestniczyliśmy w premierze Arocsa – ...