10 Sty 2020, 22:09
Witam mam pytanie odnośnie problemów ze skrzynia biegów w Renault Laguna 3 2010, 2.0 benzyna skrzynia biegów manualna. Auto kupione kilka tygodni temu, poczatkowo wszystko ok natomiast 2 tyg temu pojawił się następujący problem: przekładnia chodzila plynnie i cicho, bez żadnego problemu, po zgaszeniu silnika, minęło moze 10 min, i ponownym odpaleniu nie jestem w stanie wrzucić żadnego biegu. Jest mocny opór. Przy zgaszonym silniku biegi chodzą plynne, wchodzi każde przełożenie. Na zapalonym silniku żadne. Poprzedni właściciel deklarował wymianę wysprzeglika. Auto bylo u mechanika, stwierdził problem z ustawieniem wybieraka i cięgnami, wyregulowal, nasmarował i wszystko chodziło dobrze, biegi płynnie żadnych oporów czy niepokojących dźwięków. Po tygodniu problem wrócił w identyczny sposób. Po zgaszeniu upływie kilkunastu minut nie mogę wrzucić żadnego biegu na zapalonym silniku, na zgaszonym wszystkie biegi wchodzą gładko. Czy może to byc wina wysprzeglika, zużycia lub zapowietrzenia jego układu? Poprzedni właściciel nie byl pewien czy i kiedy wymieniał olej w skrzyni, czy zła lekkość moze dawac takie objawy?