Laguna I -1999rok-1.9DTI -uszczelka pod głowicą?

04 Kwi 2009, 00:43

Witam! Ostatnio wzrosło mi ciśnienie w zbiorniku płynu chłodniczego -przy zimnym silniku dość spora ilość się ulała po odkręceniu korka-płyn był czysty-bez oleju- z tego co się orientuję to poszła uszczelka pod głowicą ale chciałem spytać czy podobne objawy mogą wskazywać na inną usterkę.Czy wymieniał już może ktoś uszczelkę w lagunie i czy warto?
slavko
Nowicjusz

• 05 Kwi 2009, 08:14

najprawdopodobniej uszczelka skoro wywala płyn. jezeli reszta w silniku jest ok to zawcze sie opłaca
    mlody861
    Zaawansowany

Miejscowość: ok Warszawy

05 Kwi 2009, 17:58

możesz sprawdzić w zakładzie mechanicznym (nie każdym) czy dostają się spaliny do układu chłodzenia. Dodają do płynu specjalny środek i patrzą jak się zabarwi. Czy warto - jeżeli padła uszczelka i chcesz jeździć autem to nie masz wyjścia.
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

05 Kwi 2009, 18:58

Najpierw trzeba wykluczyć inne możliwości np. termostat,zapowietrzony układ chłodzenia.Jeżeli temperatura rośnie szybko po uruchomieniu silnika i węże robią się twarde to możliwa awaria uszczelki pod głowicą.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

07 Kwi 2009, 11:49

hehe ;] moze z innej beczki ale moja rada jest taka ze jak uszczelka pod glowica ;] i byc moze wyjsc cos jeszcze przy okazji... ;] wiec trzeba sie zastanowic czy robic silnik czy wymieniac ;] no "nowy"

co prawda nowego sie nie dostanie ale mozna poszukac i za 1500zl znalezc dobry silnik po aucie z wypadku gdzie silnik jest w stanie idealnym ;]

[link do oferty na Allegro wygasł]
    lewy87r
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Outlander - 5 gwiazdek w testach Euro NCAP
      Outlander - nowy crossover Mitsubishi Motors, który zadebiutował w Europie kilka tygodni temu, został poddany nowej serii testów zderzeniowych, organizowanych przez instytut Euro NCAP. Samochód uzyskał ...
      Jak bezpiecznie podróżować w ciąży?
      Kobiety spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, jak bezpiecznie podróżować zarówno za kierownicą, jak i na fotelu pasażera. Jak więc podróżować bezpiecznie w ciąży? Oto nasze wskazówki: Pasy ...