Laguna I 2000r. a OBDII

18 Mar 2015, 22:56

Cześć wszystkim.

W sumie moje pytanie nie pasowało do żadnego innego działu.

Posiadam Lagunę I, 2000r., 1.9 DCI phII. Kiedyś kupiłem sobie kabelek do interfejsu OBDII , głównie po to, żeby za pomocą DDT2000 zmienić język komunikatów i faktycznie mi się to wtedy udało. Pamiętam jednak, że wtedy w programie DDT2000 nie wyświetlały mi się żadne parametry pracy samochodu, jednak nie chciało mi się w to bawić, bo skoro udało mi się zmienić język komunikatów, to w resztę się nie bawiłem.

Teraz miałem okazję dostać odbiornik OBDII na Bluetooth - po podłączeniu go w samochodzie i połączeniu ze smartfonem, korzystając z prostej apki to odczytu danych z czujnika okazało się, że poprawnie z samochodu odczytywana jest tylko prędkość. Obroty są odczytywane jako 8700, reszta parametrów w ogóle nie jest wyświetlana.

Tutaj moje pytanie - czy ten OBDII w Lagunie z tego rocznika (2000r.) jest w pełni zaimplementowany? Z tego, co wiem, zgodne z europejską specyfikacją (czy raczej europejskimi normami) odnośnie interfejsu OBDII w peni z nim zgodne powinny być wszystkie samochody wyprodukowane po 2002r. Myślałem jednak, że skoro Laguna w ten interfejs wyposażona została, to można odczytywać z niego coś więcej, niż prędkość.

Z góry dzięki za odpowiedzi :).
iks11
Początkujący

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 0-11-2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Renault Laguna I
Silnik: 1.9 DCI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

21 Mar 2015, 11:57

Te interfejsy działają w miarę dobrze ale w młodszych samochodach i to nie zawsze. Nawet jak dopasujesz jakiś program to nic konkretnego na tym nie zrobisz.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Mar 2015, 14:25

No cóż, tego się spodziewałem. Samo posiadanie złącza nie oznacza, że w ogóle ono działa. Szkoda, bo zależało mi tylko na odczycie podstawowych parametrów pracy silnika, potrzebuję to potestować przy tworzeniu aplikacji na Androida wykorzystującej OBDII. Trudno, najwyraźniej trzeba będzie pozostać przy symulatorach lub poszukać nowszego autka...
iks11
Początkujący

17 Maj 2015, 22:31

Złącze w Twoim samochodzie działa jak najbardziej poprawnie pod warunkiem użycie odpowiedniego sprzętu.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

13 Cze 2015, 20:20

Masz na myśli, że te tanie odbiorniki OBDII na Bluetooth mogą tego nie obsługiwać?
iks11
Początkujący

17 Cze 2015, 07:50

Dobry dedykowany interfejs diagnostyczny robi bardzo dużo, do Renault takim interfejsem jest Clip który obsługuje wszystkie moduły w Twoim samochodzie. Co do tanich zabawek to jest loteria jedne coś tam działają inne w ogóle, do tego jeszcze trzeba zastosować odpowiedni program. Testowałem kiedyś kabelki ELM i powiem szczerze szkoda kasy i nerwów.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998