REKLAMA
Cześć wszystkim.
W sumie moje pytanie nie pasowało do żadnego innego działu.
Posiadam Lagunę I, 2000r., 1.9 DCI phII. Kiedyś kupiłem sobie kabelek do interfejsu OBDII , głównie po to, żeby za pomocą DDT2000 zmienić język komunikatów i faktycznie mi się to wtedy udało. Pamiętam jednak, że wtedy w programie DDT2000 nie wyświetlały mi się żadne parametry pracy samochodu, jednak nie chciało mi się w to bawić, bo skoro udało mi się zmienić język komunikatów, to w resztę się nie bawiłem.
Teraz miałem okazję dostać odbiornik OBDII na Bluetooth - po podłączeniu go w samochodzie i połączeniu ze smartfonem, korzystając z prostej apki to odczytu danych z czujnika okazało się, że poprawnie z samochodu odczytywana jest tylko prędkość. Obroty są odczytywane jako 8700, reszta parametrów w ogóle nie jest wyświetlana.
Tutaj moje pytanie - czy ten OBDII w Lagunie z tego rocznika (2000r.) jest w pełni zaimplementowany? Z tego, co wiem, zgodne z europejską specyfikacją (czy raczej europejskimi normami) odnośnie interfejsu OBDII w peni z nim zgodne powinny być wszystkie samochody wyprodukowane po 2002r. Myślałem jednak, że skoro Laguna w ten interfejs wyposażona została, to można odczytywać z niego coś więcej, niż prędkość.
Z góry dzięki za odpowiedzi .