VW Polo III kontrolka ABS

22 Maj 2015, 20:41

Witam,
Od zawsze (tzw. od kupna) w samochodzie świeci mi się cały czas kontrolka od ABS, a także od ręcznego ( hamulców ) na desce. Nie przeszkadzało mi to ale teraz nie wiem czemu denerwuje mnie to świecenie zwłaszcza w nocy. Jak koszta naprawy będą spore to poprostu odepnę kabelek albo żaróweczka out :).Jakieś pomysły co może być przyczyną ewentualnie co sprawdzić, jakie informacje podać jescze.Dodam że hamulce są naprawdę dobre.

Info:
Polo III 97 1.0 kat

Pozdrawiam,
Rout
Rout
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Maj 2015, 21:00

Skoro świeci się kontrolka ABS i kontrolka hamulca, to problem może leżeć w pompie ABS-u. Czerwona kontrolka hamulca z kontrolką ABS-u informuje, że w tym przypadku nawet zwykły hamulec może niezadziałać prawidłowo. Nie powinieneś z tym jeździć tylko należałoby się udać do mechanika, który podłączy się pod kopmputer i zdiagnozuje co boli układ ABS-u.
Samo wypięcie kabelka czy kontrolki nie załatwi sprawy - kiedyś możesz się zdziwić, jak depniesz hamulec, a tu nic...Dodatkowo nie będziesz wiedział, że w zbiorniczku nie masz płynu - ta czerwona kontrolka jest też od poziomu płynu w zbiorniczku. Jak podczas jazdy pojawi się nieszczelność w układzie hamulcowym i płyn wycieknie, to nawet o tym nie będziesz wiedział. Przekonasz się dopiero jak nie zahamujesz w porę.
Lepiej tego nie ignoruj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Maj 2015, 23:17

Zawsze jest hamulec ręczny, ale chyba podjedę pod komputer i zobaczę co i jak. Nie dodałem chyba ważnej informacji ze z dwa trzy razu po zwolnieniu hamulca ręcznego zgasła kontrolka na desce, ale abs dalej swoje (ciągłe świecenie)
Rout
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 07 2013
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2005

05 Cze 2015, 08:48

Wizyta na komputerze rozwieje wszystkie wątpliwości, najprawdopodobniej masz walnięty któryś czujnik abs i uszkodzony czujnik hamulca ręcznego.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998