Laguna I lub alternatywa dla niej - do 5500zł

28 Lut 2014, 21:10

Weź mnie nie załamuj :mrgreen: Ty tego nie widzisz :?: Jeszcze te lampy, mieszek, kierownica i lusterka..

Ogólnie co do silnika to jest bardzo dobry ale przebiegi będą spore
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lut 2014, 21:24

Dobra, zwracam honor. To akurat moje rodzinne strony i uruchomiłem trochę znajomych, handlarz, nie ma co w ogóle się tym interesować, sprowadza autka ładne, ale powypadkowe itp także nie ma tematu.
Ale ogólnie mówisz, że te silniki są dobre ?
iks11
Początkujący

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 0-11-2011
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Renault Laguna I
Silnik: 1.9 DCI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

28 Lut 2014, 22:58

1.9TDI to pancerne silniki,szczególnie te 90konne.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Mar 2014, 22:30

A ta, ładnie się zapowiada, czy wyczulone oko coś wypatrzy? :D -> [link do Tablica wygasł]
iks11
Początkujący

01 Mar 2014, 22:33

Jestem na telefonie wiec ciężko mi cos zobaczyć ale silnik ma kiepski. Te DCI-ki mają słabe turbiny. Wytrzymują 70 tysięcy.
Koniu
Forumowicz VIP

02 Mar 2014, 09:36

Ciężko coś powiedzieć na podstawie zdjęć praktycznie z jednej strony auta.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

02 Mar 2014, 17:53

Jak sprawdzić lpg? to proste, ja zacząłbym od sprawdzenia daty montażu, jest w dow. rej. lub w książce pojazdu (czerwona). Od tej daty masz 10 lat na zbiornik, jak się skończy to: 200zł na zbiornik + 180 zł na wielozawór + 200 ktoś to musi zrobić i się podstemplować - nie ma nic za darmo. Do tego warto sprawdzić jak powinna wyglądać prawidłowa instalacja w tym typie pojazdu, bardzo przydatne jest jakiekolwiek internetowe forum LPG, tam dokładnie wytłumaczą na czym oszczędził poprzedni właściciel.
ern
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: audi
Silnik: AVU

02 Mar 2014, 18:42

Można legalizować ale jest to nieopłacalne,taniej wyjdzie nową butlę kupić i następne 10lat problem z głowy.
Legalizacja kosztuje od 150 do 300zl a jesli jest to stary zbiornik bez
odpowiednich oznaczen to pozostaje tylko wymiana. Nowy zbiornik toroidalny
to koszt od 300 do 400zl i to jest najlepsze rozwiazanie. W razie jesli
jest to zbiornik zewnetrzny i nie miales oslony to musisz sie liczyc z
wymiana wielozaworu zazwyczaj jest w opłakanym stanie.
Barol
Awatar użytkownika

03 Mar 2014, 13:27

A Renault Clio, rocznik powiedzmy 2001, z silnikiem 1.5 DCI ? Jak te silniki, są tak samo wadliwe, jak te z Lagun ?
iks11
Początkujący

03 Mar 2014, 15:19

Jedni narzekają, drudzy chwalą. Zależy jak trafisz
Koniu
Forumowicz VIP

03 Mar 2014, 16:08

Czyli nie ma reguły ;). Bo nie ma co ukrywać, francuzy chyba w tych cenach najlepiej prezentują się także pod względem wyposażenia.
iks11
Początkujący

03 Mar 2014, 16:22

ern napisał(a):Jak sprawdzić lpg? to proste, ja zacząłbym od sprawdzenia daty montażu, jest w dow. rej. lub w książce pojazdu (czerwona). Od tej daty masz 10 lat na zbiornik,

Az takie proste to nie jest :P
Data montazu nie ma nic do waznosci butli, bo nie zawsze montuje sie nowa butle w nowej instalacji. Wystarczy sprawdzic na homologacji butli - na jednej stronie masz protokol z badania butli przez TDT i tam jest data waznosci butli. Sprawdz dokladnie ten papier bo bez niego nie zrobisz przegladu!

Co do cen to ostatnio udalo mi sie ustrzelic na allegro 3-letnia butle za 100 zł (+ przesylka 40 wiec az tak rozowo nie jest). Ceny nowych standardowe rozmiary w koło to ok 300 zł.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

04 Mar 2014, 15:08

Witaj.
Mam Lagunę I z lpg. Przebieg prawie 300 tys,korozji brak. Obejrzyj ją w moich zdjęciach po prawej pod nickiem.Rdzy nie ma też od strony podwozia.
Silnik mam 2,0- 8v. Najprostszy motor na wielopunktowym wtrysku. Taki co to dobrze znosi gaz i wykręca duże przebiegi. 2,0 -114 KM jest niewysilony. Za to ma dobre przyspieszenie i idzie już równomiernie od samego dołu. Spokojnie rozpędza Lagunę I do ponad 200 km/h. Spalanie gazu (instalacja 7 letnia II gen -nie sekwencja) miasto korki 12-12,5 l. Trasa 9-10l gazu (czyli kasy tyle co 5l benzyny). Auto jest praktycznie bezawaryjne,tylko wymiany eksploatacyjne. Od wymiany do wymiany oleju ubywa tyle,że nadal mieści się w podziałce na bagnecie... Żadnych problemów z elektryką nie mam. Nawet żarówki H1 nie padają... Raz musiałem wyczyścić styki w kostce od opuszczania bocznej szyby. Laguna I jest ładna,wygodna,duża, szybka i w miarę ekonomiczna lpg. Prosta konstrukcja silnika i zawieszenia nie generuje kosztów.Mimo że sprzed liftu,to nie ma śladu rdzy.Jak się ją postawi (jak ja) na alusach 16-stkach to wygląda naprawdę nieźle.Mam ABS,wspomaganie ,elektryczne szyby przednie i el. szyberdach (nic nie cieknie) oraz najprostszą manualną klimę.Czego potrzeba więcej..?
Na twoim miejscu nadal bym takiej szukał. Jak sprzed liftu to tylko 2,0 -8v .Jak po lifcie to przede wszystkim 1,6-16V-107 KM !! :yes: (szybki i ekonomiczny).
Nie upieraj się na zakup z gazem. Kupuj bez gazu,sprawdź przez miesiąc czy się nie władowałeś i sam daj założyć prostą sekwencję za 2300 np. Stag 4 Eco i wtryski Baraccuda,reduktor Zavoli Zeta. Będzie śmigać aż miło. :D
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Mar 2014, 18:07

Dzięki za obszerny opis :). Wiem, że najlepsza opcja to kupić z benzyną i samemu założyć gaz... Ale raczej nie zmieszczę się w taki sposób nawet do 6000zł. Szukam też dieselka, ale to musiałaby być chyba co najmniej 2000, jednak w tych starszych ma się co zepsuć, chociaż ja wiem, czy 98' a 2000 to taka różnica... Szczerze mówiąc ciężko coś znaleźć w tych pieniądzach. Za 7-8k można już fajne autko wyrwać. No ale nic, będę cierpliwie szukał, wiem tyle - nie ma co tak do końca się bardzo upierać na jedną markę, można trafić na świetnego francuza, jak i na tragiczną lagunę. Równie dobrze można znaleźć świetną Mazdę. Nie ma reguły wg mnie. Także będę do oporu przeszukiwał swoją okolicę (Wrocław +- 100-150km) :).
iks11
Początkujący

04 Mar 2014, 20:33

Po pierwsze dopisz cos do ogłoszenia bo sam link nie może być. Po drugie jest dział sprzedam samochód wiec tam polecaj swoją Lagune.
Koniu
Forumowicz VIP