Witaj.
Mam Lagunę I z lpg. Przebieg prawie 300 tys,korozji brak. Obejrzyj ją w moich zdjęciach po prawej pod nickiem.Rdzy nie ma też od strony podwozia.
Silnik mam 2,0- 8v. Najprostszy motor na wielopunktowym wtrysku. Taki co to dobrze znosi gaz i wykręca duże przebiegi. 2,0 -114 KM jest niewysilony. Za to ma dobre przyspieszenie i idzie już równomiernie od samego dołu. Spokojnie rozpędza Lagunę I do ponad 200 km/h. Spalanie gazu (instalacja 7 letnia II gen -nie sekwencja) miasto korki 12-12,5 l. Trasa 9-10l gazu (czyli kasy tyle co 5l benzyny). Auto jest praktycznie bezawaryjne,tylko wymiany eksploatacyjne. Od wymiany do wymiany oleju ubywa tyle,że nadal mieści się w podziałce na bagnecie... Żadnych problemów z elektryką nie mam. Nawet żarówki H1 nie padają... Raz musiałem wyczyścić styki w kostce od opuszczania bocznej szyby. Laguna I jest ładna,wygodna,duża, szybka i w miarę ekonomiczna lpg. Prosta konstrukcja silnika i zawieszenia nie generuje kosztów.Mimo że sprzed liftu,to nie ma śladu rdzy.Jak się ją postawi (jak ja) na alusach 16-stkach to wygląda naprawdę nieźle.Mam ABS,wspomaganie ,elektryczne szyby przednie i el. szyberdach (nic nie cieknie) oraz najprostszą manualną klimę.Czego potrzeba więcej..?
Na twoim miejscu nadal bym takiej szukał. Jak sprzed liftu to tylko 2,0 -8v .Jak po lifcie to przede wszystkim 1,6-16V-107 KM !!
![Tak :yes:]()
(szybki i ekonomiczny).
Nie upieraj się na zakup z gazem. Kupuj bez gazu,sprawdź przez miesiąc czy się nie władowałeś i sam daj założyć prostą sekwencję za 2300 np. Stag 4 Eco i wtryski Baraccuda,reduktor Zavoli Zeta. Będzie śmigać aż miło.
![Szczęśliwy :D]()