Laguna II Luźny lewarek i problem z biegami.

22 Lip 2017, 14:19

Zatrzymałem się na światłach wrzuciłem luz i nagle lewarek całkowicie spadł w lewą stronę i lata na boki. Niby próbowałem włożyć pierwszy bieg ale po puszczeniu sprzęgła silnik zdusiło tak jakby inny bieg wchodził. Po kilku próbach się udało i jakoś opuściłem skrzyżowanie i zjechałem na najbliższy parking. Czy to może być poważna usterka czy raczej ciężko to teraz stwierdzić? Przeglądałem kilka tematów o "luźnym lewarku" ale zazwyczaj nie było problemów z biegami. Miał ktoś z was podobny problem z Laguna 2 silnik 1.9 dci. Będę wdzięczny za każda pomoc.
misiek1784
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 2005
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Laguna II
Silnik: 1.9 dci
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

26 Lip 2017, 13:40

misiek1784 napisał(a): Przeglądałem kilka tematów o "luźnym lewarku" ale zazwyczaj nie było problemów z biegami
Jak lewarek luźno lata to będzie problem ze znalezieniem odpowiedniego biegu. W pierwszej kolejności sprawdź czy przy skrzyni oba cięgna trzymają się prawidłowo. Możesz też zobaczyć czy ruszając ręką tą dźwignią zmiany biegów wchodzą one z lekkim oporem tak jak powinno być. Jak tak będzie to być może problem wystąpił w mocowaniu samego drążka w tej plastikowej obudowie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999