Laguna II - trzeszczące głośniki

05 Maj 2013, 22:39

Witam, szukam przyczyny trzeszczących głośników w mojej renacie. Głośniki seryjne grały dość dobrze wraz z seryjnym radiem. Pewnego dnia głośniki zaczęły trzeszczeć, trzeszczą już przy bardzo niskiej głośności przeważnie na niższych tonach. Poszukałem nieco w internecie i wpadłem na informację że mogły paść końcówki mocy w radyjku, ponieważ głośniki zaczęły trzeszczeć wszystkie na raz w jeden dzień, przełączałem w radiu przód/tył prawo/lewo i trzeszczy wszystko. Pożyczyłem więc od kolegi radio Grundica, dźwięk poprawił się niewiele a radio jest na pewno sprawne.. Dziś siedząc wieczorkiem w samochodzie podczas słuchania tego pierdzenia z głośników włączyłem klimatyzację na pełne obroty...trzeczenie w głośnikach nieco ucichło, po zauważeniu tego włączyłem jeszcze xenony i trzeszczenie (przy niższej głośności) prawie wogóle znikło... oczywiście dając głośniej ono powraca ale na pewno zwięksając pobór prądu w samochodzie przez inne urządzenia te trzeszczenie delikatnie zanika..zwariowałem, ma ktoś pomysł co jest przyczyną?
lukasd726
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 11 1989
Auto: Laguna II
Silnik: 1.8 16V 121KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

05 Maj 2013, 22:47

Przydałby się oscyloskop żeby sprawdzić czy nie ma jakiś niepotrzebnych składowych w napięciu na radiu.
Czy usterka wystepuje na zapalonym i zgaszonym silniku i w czasie hamowania silnikiem ?
andrzej_124
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...