Laguna III 2.0 M4R.Słabo pali,gaśnie podczas hamowania na zi

26 Lis 2014, 18:15

Od jakiegoś czasu coś się dzieje ,że jak jest rozruch na zimnym silniku to zamiast odpalić zaraz po wciśnięciu start to rozrusznik kręci kilka sekund i trzeba wciskać pedał gazu żeby odpalił.

Sytuację przedstawiłem na filmiku

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Jak się ustawi głośność w wieży hi-fi na maksa to jeszcze w 0:05 słychać kręcenie rozrusznika.
To klikanie pod koniec to wciskanie pedału gazu.

PS.Poza tym gaśnie podczas hamowania jak jest na zimnym silniku.Zawory były regulowane 14 tys. km temu .
Czy gaśnięcie na zimnym silniku podczas hamowania oznacza wyłącznie zawory do regulacji ?

Temat założyłem wcześniej na innym forum i tam jeden odpisał o gaśnięciu ,że to pompka.
Ale ,że co pompka,jaka,gdzie? Chyba nie ma myśli pompy paliwowej ?
Inny odpisał tak:no mogły sie tak mapki benzynowe rozjechac od źle zestrojonej instalacji gazowej
Jeszcze jeden tak :Spróbuj wyczyscić przepustnice,łatwy dostęp
A jeden o problemie z odpalaniem na zimnym silniku odpisał tak :Smiem twierdzic ze zbyt malo jesli tylko tyle aby sie nie swiecilo, wiele osob po zatankowaniu pol baku problem ustepowal.

A Wy co o tym sądzicie ?
Vernim
Początkujący

Auto: _

29 Lis 2014, 12:10

A sprawdzany był czujnik położenia wałka rozrządu..?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Często kiedy jest ten czujnik uszkodzony,to auto gaśnie podczas hamowania jak się np dojeżdża do świateł !! :)

Co do innych problemów...
jak wyjechałeś paliwo prawie do zera,to musisz zatankować ponad pół baku ,a najlepiej 3/4 .Jak zatankujesz mało ,to nie chce komp powrócić do właściwych nastawów.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Gru 2014, 16:57

Zajechałem do warsztatu,elektryk podpiął do laptopa ,komputer znalazł błąd na jednym wtryskiwaczu benzyny,wykasował. Czyścili przepustnicę .Nie pomogło.
Vernim
Początkujący

03 Gru 2014, 11:14

ak wyjechałeś paliwo prawie do zera,
Nie wyjechałem paliwa prawie do zera.Tankowałem benzynę jak tylko zapała się rezerwa.
Vernim
Początkujący

22 Gru 2014, 12:06

witam

Miałem ( jeszcze mam) ten sam problem. Auto trudno zapala na zimnym silniku, podczas np. dojeżdżania do skrzyżowania i świateł przy spadku obrotów gaśnie i jest problem z opaleniem. Ostatnio całkowicie nie odpalił. Na serwisie po kilku dniach zdiagnozowano uszkodzoną - zacinającą się przepustnicę. Jako doraźne rozwiązanie problemów należy odłączyć przewód podciśnienia i odpali się auto. Przegazować je trochę i następnie podpiąć przewód podciśnienia. Na ciepłym silniku problem zanika.
Docelowo muszę wymienić przepustnicę.
Uwaga - nie każde urządzenie diagnostyczne pokaże błąd. NP KTS Boscha nic nie znalazł. Natomiast Autocom - wyświetlił przepustnicę.
kris1971
Obserwowany

Auto: auto
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy papamobile Mercedes-Benz dla papieża Benedykta XVI
    Dostarczając papieżowi Benedyktowi XVI nowy papamobile, Mercedes-Benz kontynuuje tradycję, która liczy już ponad 80 lat. Dr Dieter Zetsche, prezes zarządu Daimler AG i szef Mercedes-Benz Cars, osobiście przekazał w ...
    Luksusowy crossover Lexus LF 1 Limitless
    Na targach North American International Auto Show w Detroit zadebiutuje koncepcyjny crossover Lexus LF-1 Limitless. Wyrafinowane linie nowego modelu mają potencjał, by kształtować przyszłość flagowego luksusowego crossovera ...