Laguna, Octavia, Mondeo Poradźcie. Auto do 30 tyś.

21 Gru 2007, 12:13

Witam mam 30 tyś do wydania na ekonomiczny mało awaryjny samochód.
ZAstanawiam się nad 3 modelami.

Laguna
Mondeo
Octavia

Jaki polecacie ? Preferuję diselki.

Pozdrawiam,
Paweł
Pawello
Nowicjusz

21 Gru 2007, 14:28

Mondeo najladniejsze, silnik disla polecam
Bigstar
Początkujący

21 Gru 2007, 21:13

Witam,

Lagunę odradzam, chyba, że będzie super okazja z potwierdzonym małym przebiegiem ok. 15-30 t.km. Strasznie się psują, dlatego ceny są ich niskie. Sprzedawałem topowe modele z 2003 roku w wersji z navi, skórą i 2,0torbo za 27000 zł. Necie można znaleźć nawet lepsze ceny.

Trochę droższe są z tych samych lat Mondeo, wykonanie auta jest ok, szczególnie polecenia są diesle 2,0 z małymi przebiegami, powyżej 80-90 t.km mogą byż kosztowne naprawy silnika (pompa, dwumasowe koła zamachowe, itp tak jak we wszystkich nowoczesnych dieslach). Z całek trójki prowadzi się najlepiej, zachowanie na zakrętach, komfort, hamowanie, przyspieszanie - ok. Co mnie zdziwiło potrafią trafić się przypadki rdzy w nowych autach.

I chyba najbardziej popularne to Octavie. Też godne polecenia z silnikami diesla. Diesle VW mają trochę odmienną charatkterystykę od fordowskich można się przyzwyczaić. Komfort gorszy od Mondeo. Silniki mniej awaryjne niż w Mondeo. Ze 100 Konnym już można trochę pojeździć. Trudno znaleźć dobry egzempl. jest ich dużo, jak z małym przebiegiem to cena wysoka. No i tem kurak na grillu. I też tak naprawdę to auto compaktowe, segment C, wylansowany przez czasopisma do segmentu D, w którym jest Mondeo.

Z całej trójki poszukał bym Mondeo. Nawet jak się coś zepsuje to można dostać zamienniki np w sieci Autoland, gorzej z silnikiem.

Pozdrawiam,
Rzeczoznawca
Nowicjusz

21 Gru 2007, 21:13

Witam,

Lagunę odradzam, chyba, że będzie super okazja z potwierdzonym małym przebiegiem ok. 15-30 t.km. Strasznie się psują, dlatego ceny są ich niskie. Sprzedawałem topowe modele z 2003 roku w wersji z navi, skórą i 2,0torbo za 27000 zł. Necie można znaleźć nawet lepsze ceny.

Trochę droższe są z tych samych lat Mondeo, wykonanie auta jest ok, szczególnie polecenia są diesle 2,0 z małymi przebiegami, powyżej 80-90 t.km mogą byż kosztowne naprawy silnika (pompa, dwumasowe koła zamachowe, itp tak jak we wszystkich nowoczesnych dieslach). Z całek trójki prowadzi się najlepiej, zachowanie na zakrętach, komfort, hamowanie, przyspieszanie - ok. Co mnie zdziwiło potrafią trafić się przypadki rdzy w nowych autach.

I chyba najbardziej popularne to Octavie. Też godne polecenia z silnikami diesla. Diesle VW mają trochę odmienną charatkterystykę od fordowskich można się przyzwyczaić. Komfort gorszy od Mondeo. Silniki mniej awaryjne niż w Mondeo. Ze 100 Konnym już można trochę pojeździć. Trudno znaleźć dobry egzempl. jest ich dużo, jak z małym przebiegiem to cena wysoka. No i tem kurak na grillu. I też tak naprawdę to auto compaktowe, segment C, wylansowany przez czasopisma do segmentu D, w którym jest Mondeo.

Z całej trójki poszukał bym Mondeo. Nawet jak się coś zepsuje to można dostać zamienniki np w sieci Autoland, gorzej z silnikiem.

Pozdrawiam,
Rzeczoznawca
Nowicjusz

07 Sty 2008, 09:28

Brał bym Lagune
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

07 Sty 2008, 10:04

A nie myślałeś o Passecie (zreszto nie każdy musi jeździź passatem :lol: )
Ja na twoim miejscu wybierałbym między Octavią a Mondeo, chociaż bardziej byłbym za tym drugim.
slowik93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Augustów

07 Sty 2008, 17:05

mondeo jest ładne bierz mondeo i sie nie zastanawiaj za duzo a moze vana bys chciał ?????
mati222
Początkujący

25 Sty 2008, 11:30

Toyota Avensis, poniżej Piękny Okaz

[link do oferty na Allegro wygasł] :)
rafalp1
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2008, 21:11

A moze volvo v40?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wedug mnie passat to najlepsza propozycja

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Pozdrowionka i udanego zakupu :wink:
passek b5
Początkujący

25 Sty 2008, 22:42

Zbyszek
Początkujący

Miejscowość: Wałbrzych

25 Sty 2008, 23:30

Pomyśl nad Passatem.
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

26 Sty 2008, 22:46

mam lagune 2001 100tys. przebiegu 2 lata jezdze i nic jeszcze nie robilem wiec jak trafisz to jezdzisz wczesniej mialem seata i vectre i to byl kanal wiec trzeba miec troche szczescia
sasza
Nowicjusz

26 Sty 2008, 22:54

Kup passata b5 a pośmigasz dobrych parę lat!
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

19 Gru 2009, 22:55

Laguna od 2005 roku jest polecenia Skoda Octavia jest duza godna uwagi po 2002 poprawily siew tym czasie materiały wykonczeniowe i silniki vw .Ford Polecam silnik 2.0TDCi pozdrawiam
Kowalsky
Łukaszek
Początkujący

Miejscowość: Hajnówka

19 Gru 2009, 22:58

ja bym z tych 3 aut bral bez wachania skode octavie
marcineq
Początkujący

Miejscowość: Tychy