Laguna - problem z ogrzewaniem.

22 Lis 2007, 11:14

Witam, jestem nowy, przewertowałem tematy i takich objawów usterki jak u mnie, nie znalazłem na forum. Mam Lagunę I 97r. i ostatnio wysiadło mi całkowicie ogrzewanie. Sprawa wygląda tak.. Do nagrzenicy z komory silnika wchodzą dwie rurki (nie wiem która jest zasilająca, a która powrotna). Po kilkunastominutowej pracy silnika, dolna rurka jest gorąca, a górna tylko od silnika do odpowietrznika. A za odpowietrznikiem w kierunku nagrzewnicy zimna. Dodam jeszcze że 10cm przed odpowietrznikiem jest trójnik na parownik od gazu, który jest dobrze ogrzewany. Odpowietrznik po odręceniu na rozgrzanym silniku działa dobrze, czyli "sika" płynem. I teraz nie wiem czy, jest zator zaraz za odpowietrznikiem, czy zatkana jest nagrzewnica a wrażenie że gorący jest wąż tylko do odpowietrznika, wynika z tego że przez trójnik znajdujący się 10cm przed odpowietrznikiem jest cyrkulacja gorącego płynu na parownik, i tym samym podrzewa trochę płyn w kierunku odpowietrznika. Czy już ktoś miał taki problem, i jak go rozwiązał. Proszę o poradę.
kokodzambo
Nowicjusz

• 29 Lis 2007, 09:23

Sprawdż czy przewód przy samej nagrzewnicy jest ciepły(w kabinie po lewej stronie obok pedału gazu). Jeśli jeden będzie ciepły a drugi zimny, to prawdopodobnie nagrzewnica jest zapchana. U mnie tak było i po wyjęciu jej i przepłukaniu grzeje jak złoto.
    novy1982
    Nowicjusz

29 Lis 2007, 19:19

całe ciepło idzie na parownik
    (mniejsze opory przeplywu) wstaw przed parownikiem jakąś przeszkodę (kryzę dławiącą )otwór fi 5-7mm.
    u mnie pomoglo
    74
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe obowiązki na przejściach dla pieszych
      W ubiegłym roku na przejściach dla pieszych straciło życie 197 osób. Bezpieczeństwo ma poprawić przepis, który wszedł w życie 1 czerwca br. Wprowadza on pierwszeństwo przed pojazdem dla pieszych wchodzących ...
      Opony zimowe są zbyt miękkie na lato
      Jeśli serwis oponiarski doradził, żeby dojechać zimowe opony latem – bo i tak już się kończą – to zmień go na bardziej profesjonalny. Zmień też koniecznie opony – najpóźniej przed wyjazdem wakacyjnym. ...