22 Lis 2007, 11:14
Witam, jestem nowy, przewertowałem tematy i takich objawów usterki jak u mnie, nie znalazłem na forum. Mam Lagunę I 97r. i ostatnio wysiadło mi całkowicie ogrzewanie. Sprawa wygląda tak.. Do nagrzenicy z komory silnika wchodzą dwie rurki (nie wiem która jest zasilająca, a która powrotna). Po kilkunastominutowej pracy silnika, dolna rurka jest gorąca, a górna tylko od silnika do odpowietrznika. A za odpowietrznikiem w kierunku nagrzewnicy zimna. Dodam jeszcze że 10cm przed odpowietrznikiem jest trójnik na parownik od gazu, który jest dobrze ogrzewany. Odpowietrznik po odręceniu na rozgrzanym silniku działa dobrze, czyli "sika" płynem. I teraz nie wiem czy, jest zator zaraz za odpowietrznikiem, czy zatkana jest nagrzewnica a wrażenie że gorący jest wąż tylko do odpowietrznika, wynika z tego że przez trójnik znajdujący się 10cm przed odpowietrznikiem jest cyrkulacja gorącego płynu na parownik, i tym samym podrzewa trochę płyn w kierunku odpowietrznika. Czy już ktoś miał taki problem, i jak go rozwiązał. Proszę o poradę.