LAGUNA vs GALANT vs FOCUS = KOMBI

24 Sty 2010, 21:24

Witam,
moja b4 okazała się zdecydowanie za mała na moje potrzeby domowe.
Szukam wiec auta KOMBI o jak największym bagażniku ale ważne są tez 2 sprawy:
-ekonomia (ceny części i spalanie!)
-zawieszenie ( w pracy często jeżdżę po wioskach wiec raczej nic nad wyraz delikatnego)

Ograniczenie finansowe to ok.12tys..

Myślę nad silnikiem ok. 2.0 benz. + sekw. =szukałbym już zarejestrowanego w PL z LPG
ok. 2.0 diesel =szukałbym ściągniętego auta z poza PL
Moje audi 2.0 z sekwencja jeździ żwawo i spala ok.12l LPG = i czegoś podobnego szukam :)

GALANT-Najbardziej mi się podoba, ale nie wiem nic o tym aucie poza internetem
LAGUNA- budzi moje zaufanie,myślę tylko o roczniku 99-00r...
FOKUS-najsłabiej jest z fordem ale spełnia moje wymagania...
... i jeszcze Toyota Carisma mi chodzi po głowie rocznik.ok.97 w ropie..

Pozdrawiam :)
tytano
Nowicjusz

Miejscowość: Legnica

24 Sty 2010, 21:54

Znajomy ma galanta 2.0 w dieslu, rok 2000 chyba i pali mu 8l ropy a osiagi sa conajmniej ponizej oczekiwań, takze nie polecam, ale tez nie odradzam.
LethalPwnager
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Białystok, Polska

24 Sty 2010, 22:20

Galant to naprawdę dobry samochód, ale jeżeli chodzi o ekonomię to już nie jest tak kolorowo :wink: Auto naprawdę dobrze wykonane, no ale wiadomo, każde się kiedyś zepsuje, i tu jest problem, bo części zamiennych jest bardzo mało, nawet blacharka w razie czego, zamienników jest niewiele tak że chyba pozostają oryginały które nie są tanie:/ Co do spalania to wiem tylko ile pali silnik 2.5 l V6, i wiem że jest łapczywy na paliwo. Ogólnie sam chciałem takiego kupić tylko w sedanie no ale te ceny oraz dostępność części jakoś mnie odstraszyły:/ Tak samo od Mazdy Xedos. Piękne auta, dobrze wykonane no ale....
Tribul
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Z Polski

25 Sty 2010, 07:36

tytano napisał(a):-ekonomia (ceny części
tytano napisał(a):-zawieszenie

Dla mnie Nubira II z klimą w kombi ,w dobrym roczniku,kupiona w PL,ze 133 konnym oplowskim silnikiem kochającym gaz... W porównaniu do pozostałych Twoich propozycji to jest to najtańszy wariant wyboru...od zakupu do kosztów utrzymania...
Kolega taką kupił z 2000 z LPG od pierwszego właściciela,a jak szukał to też latał za Vectrą itp. a teraz nie zamieniłby tego auta na żadną starszą i pocofaną Vectrę... lub gnijące Mondeo,czy wiecznie sprawiającą drobne kłopoty Lagunę...
mam na myśli ten model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

auto ma jednak wadę o której wcześniej już kiedyś pisałem i która dla niektórych "lanserów" jest nie do zaakceptowania... Znaczek na masce...

Żebyśmy się zrozumieli.. :smile: Nie nalegam abyś kupił taką Nubirę ale zauważ,że jest wybór i zawsze jest jakaś alternatywa skoro kładziesz nacisk na niskie koszty eksploatacji. :razz:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2010, 13:36

z vw na daewoo :lol:
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

25 Sty 2010, 16:46

Focusa sobie odpuść, Laguna hmmmm i tak i nie.Duży komfort, duża paka, ale także wiele problemów i jeżeli ktoś tobie powie że z lagunami nie ma problemów to znaczy że nią jeździ i wstyd mu sie przyznać (chociaż zdarzają sie wyjątki oczywiście). Zdecydowanie polecam tobie Galanta, wielka paka, niezłe osiągi, za tą cene co szukasz dostaniesz także świetne wyposażenie, Galant ma świetny "gangsterski" wygląd, ale nie każdemu przypadnie do gustu.Jeżeli chcesz się wyróżnić w swoim mieście lub dzielnicy (u mnie w mieście są 2 galanty kombi ) to śmiało bierz Mitsu.
manfredos
Początkujący

Miejscowość: Łobez
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Design of the Year - nagroda dla SKODY Octavia
    "Nagroda "Design of the Year" to wielki zaszczyt dla SKODY i ogromne wyróżnienie dla całego naszego zespołu. Nowa Octavia jest klasą sama w sobie pod każdym względem. Jej doskonałe proporcje, czyste i ostre linie nadwozia ...

25 Sty 2010, 16:48

dokładnie!!!! Nie zdziwiło cię dlaczego Laguny z niezłym wyposażeniem są tak tanie?
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

25 Sty 2010, 17:50

NIE dla NUBIRY!!!
to było moje pierwsze auto:99r kombi z LPG...moge powiedziec ze to auto nauczyło mnie duużo..o budowie samochodu i kosztach urzymania..

Nie ukrywam ze kupiłem po prostu odpicowane auto pod sprzedaż ale w trakcie użytkowania sporo sypało się od tak.

ZALETY: pojemny i dosyć wygodny
WADY: fajne auto ale ZBUDOWANE Z BARDZO ZŁYCH CZĘŚCI

TAK WIEC NUBIRA ODPADA!!!

Co do Galanta to boje sie właśnie tej rzadkości i cen...podobne odczucia mam do Carismy

Ale to zostaje wtedy Laguna i Focus.. miał ktoś do czynienia z tą dwójką?

[ Dodano: Pon Sty 25, 2010 18:00 ]
hi,hi ...za długo pisałem posta..

-dokładnie!!!! Nie zdziwiło cię dlaczego Laguny z niezłym wyposażeniem są tak tanie?

Ceny galantów też nie powalają wiec sie tym nie sugeruje.., Oczywiście poczytałem na forach o tych autach ale jak wchodzę na forum Reno to chwała..jak jestem na Mitsu to tez..każdy swoje- dla tego tu jestem :)

Czytałem jednak że laguny I z ostatniego wypustu czyli ok.2000r nie są awaryjne..a co do Galanta..to z jakim silnikiem szukać? przypomnę ze tylko diesel/sekwencja
tytano
Nowicjusz

26 Sty 2010, 12:19

ja jestem neutralny jeśli chodzi o samochody, ważne by podobał się Tobie i Twoim bliskim. Laguną jeździłem ale szybko podziękowałem temu autu (jeździłem nim rok i ciągle miałem problemy z turbiną) a co do Focusa hmmmm.... Nigdy nie lubiłem Forda i chyba tak zostanie, ale nie mówię że to złe auta są bo mam znajomego co mówi że nigdy Focusa nie zamieni na nic. Na forach zawsze będzie tak że ludzie chwalą to co mają. Tak samo ja mam Passat B4 w gazie i powiem ci, że bardzooooooooooo fajne auto tak samo jak mój Seat Toledo. Wygodne auta i dlatego je trzymam bo po co mi coś nowego? Nie psuje się ani jeden ani drugi więc nie ma sensu a i Passat w biedzie mi pomógł i pociągnął lawetę (ledwo bo ledwo ale dał rady :D )
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

26 Sty 2010, 14:59

To nie jest tak że wszystkie Laguny są be, to że są awaryjne to akurat prawda, jednakże pamiętaj żebyś dobrał sobie auto pod twoje wymagania.Jeżeli bedziesz spędzał bardzo dużo czasu w trasie, to prawdopodobieństwo wystąpienia usterki w Lagunie masz zagwarantowane w 100%, fakt - za niewielką kase dostajesz bogato wyposażoną lagunke z bardzo dobrym silnikiem i niewiarygodnie małym spalaniem jak na taką bude.Jeżeli robisz kilkanaście tysi rocznie to bierz... jeżeli robisz więcej- przemyśl to jeszcze raz.
manfredos
Początkujący

26 Sty 2010, 16:11

Piszesz:
... i jeszcze Toyota Carisma mi chodzi po głowie rocznik.ok.97 w ropie..
to dla ścisłości to chyba Mitsubishi Carisma a za kwotę 12 tys. zł kupisz młodszą niż 97r.
Ale Carismy w kombi nie ma.Ja mam 1.8 GDI to benzyna i pali mi 6,4l/100km w trasie. ceny znam bo sam niedługo będę chciał sprzedać. Więc za 12 kupisz 98 lub 99 i jeszcze z 1tys zostanie. Więc wybieraj pomiędzy Mitsubishi bo to dobre wozy ale u nas niedoceniane.
halinin67
Nowicjusz

Miejscowość: mazowieckie

26 Sty 2010, 17:07

tak..mój błąd..myślałem o TOYOTA CARINA a wbazrałem carisme..sorki.

Przyznam szczerze ze czytając te wszystkie posty powoli skłaniam sie do PEUGEOTA 406, tylko nie wiem czy DO 12tys.jestem w stanie kupic zdrowe autko,a juz wybór silnika w dieslu to w ogóle czarna magia..
tytano
Nowicjusz

27 Sty 2010, 16:37

tak naprawde to ja też jestem w trakcie poszukiwania "kombiaka" ale fundusz mam troszku większy ok 15-16 tysi.Na początku mój wybór padł na Galanta jednakże szybko moja żona sprowadziła mnie na ziemie i powiedziała że to auto jest "gangsterskie" i nie będzie go prowadzić.Teraz mam w głowie 4 auta:

- Volvo v40
- Alfe 156 Sportwagona
- Vw Passat B5
- oraz uwaga Lancie Lybre !

wszystkie autka dostępnę są z silnikami 1.9, ponoc najlepiej oceniane przez wszystkich i wszędzie.Na dzień dzisiejszy moim faworytem ciągle jest B5.Ale niestety mam tylko pół głosu.... :(
manfredos
Początkujący

27 Sty 2010, 16:41

i moje pół też masz :D
VW Passat B4 1,6 b+g
Seat Toledo 1.6 benzyna
VW T5 Multivan 2.5 TDI

moje maleństwa
SzymasJ86
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Sty 2010, 17:04

tytano napisał(a): Szukam wiec auta KOMBI o jak największym bagażniku ale ważne są tez 2 sprawy:
-ekonomia (ceny części i spalanie!)
-zawieszenie ( w pracy często jeżdżę po wioskach wiec raczej nic nad wyraz delikatnego)

Ograniczenie finansowe to ok.12tys..

Pozdrawiam :)

Passat B4 kombi i nic innego, zdecydowanie.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW