Laik motoryzacyjny szuka auta w cenie do 10 tys pln

21 Lut 2010, 02:40

Witam,
jak widać po ilości postów jestem tu nowy, powód mej rejestracji zapewne nie będzie pewnie oryginalny, ani zaskakujący, zamierzam kupić pierwsze auto. Prawo jazdy mam dopiero od kliku miesięcy ale co ważne prawie codziennie jeżdze autem w pracy. Chce kupić używane auto, mogę na ten cel przeznaczyć około 8,5-9,5 tys pln. Czego oczekują od samochodu (tu także nie będę oryginalny) przede wszystkim niezawodności (chociaż mam świadomość tego, że wiekowe auta mają skłonności do usterek), równie ważna jest kwestia kosztów utrzymania, co za tym idzie preferuje silniki o niewielkiej pojemności - cena OC,, napędzane najlepiej paliwem z zamontowaną instalacją LPG. Auto 4/5 drzwiowe najczęściej będę podróżował nim z jedną osobą towarzyszącą, jednak planuje taż długie trasy w pełnym składzie osobowym. Nie ukrywam, że chętnie na wyposażeniu widziałbym klimatyzacje i elektrycznie opuszczane szyby.
Uprzedzając pytanie, które zapewne padnie, w pracy prowadzę Suzuki Swifta lub Skode Fabie kombi. Zdecydowanie lepiej jeździ mi się drugim z wymienionych aut, mimo, że to kombi, jednak na taki pojazd mnie nie stać. Polecono mi Honde Civic z generacji nr 6, poszukałem trochę na serwisie otomoto i allegro i znalazłem ten model, jednak rozpiętość cenowa jest sporo i ciężko mi wyselekcjonowac auta warte uwagi, od wraków i samochodów z zawyżoną ceną. Ile Waszym zdaniem powinno kosztować takie autko z wskazanymi przeze mnie elementami wyposażenia? Czy warto się na tym modelem zastanawiać? Jaki marki-modele powinienem wziąć pod uwagę? I ostatnia kwestia kupić auto zarejestrowane w Polsce, czy sprowadzone?
Jak w temacie, nie znam się na autach, nie interesuje się motoryzację, dlatego zwracam się o pomoc w wyborze samochodu (modelu) do Was drodzy Forumowiczne.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Kolekt
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

21 Lut 2010, 09:17

Honda Civic VI gen do 9500zł napewno taką znajdziesz z rocznika 1996-1997.Jeśli będziesz kupował auto sprowadzone to pamiętaj że do ceny dojdą Ci wszystkie opłaty rejestracyjne auta w Polsce (koszt ok.1300zł).
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wiem że są to auta bez LPG ale wkońcu samemu można go też zamontować.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lut 2010, 13:11

O opłatach za rejestrację pojazdu z zagranicy trochę już poczytałem, warto w ogóle kupić auto sprowadzone i biegać po urzędach aby je zarejestrować, domyślam się, że w dużej mierze zależy to od konkretnego pojazdu. Zapytam inaczej jak się mają ceny aut przywiezionych z Niemiec do samochodów jeżdzących po polskich drogach, biorąc tu pod uwagę także stan techniczny tych aut.
A konkretnie do modeli rozglądać się raczej za Hondą Civic generacja 6 z 1997 roku, czy Mazdą 323F z podobnego rocznika. Chciałbym w przyszłości zainstalować gaz, jeżeli wybrany pojazd takiej instalacji nie będzie posiadał. Podkreślę, że chce kupić auto do jazdy przez najbliższe lata, wiadomo że nie 10, ale tez po roku go nie sprzedam.
Pozdrawiam
Kolekt
Nowicjusz

21 Lut 2010, 13:24

Auta przywiezione z Niemiec często są droższe (cena włącznie z opłatami) od tych zarejestrowanych w kraju ale też nie zawsze.I mówisz że wybierasz pomiędzy Civiciem a 323F,oba autka są dobre i godne polecenia ale jak dla mnie myśle że 323F gdyż posiada piękną linie nadwozia i dla młodego drivera jest to db auto.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

21 Lut 2010, 14:11

Kontynujac wątek aut sprowadzonych, zauważyłem, że są droższe, ale czy przekłada się to na lepszy stan techniczny, wynikający z lepszych nawierzchni w krajach zachodnich-jest taka zależność?
Nie jestem jeszcze zdecydowany na wybór między Hondą Civic a Mazdą 323f, zaproponujecie modele o podobnej specyfice nadwozia, silnika-splania, wyposażenia?
Opłaca się kupić auto na paliwo i zainstalować w nim gaz, czy raczej szukać samochodu posiadającego już istalację LPG?
Kolekt
Nowicjusz

21 Lut 2010, 14:31

Często przywiezione zza granicy są powypadkowe i wyklepane ale u nas w kraju oczywiście też takie mozna spotkać.Co do gazu to ja bym kupił auto bez niego i samemu zamontował no chyba że bede pewny że będzie dobrze chodził na tym gazie to bym kupił już z gazem.
A co do innych aut to może Fiat Brava,Opel Astra I?
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
    Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...

21 Lut 2010, 14:33

Też sie nie znam i też szukam nadal czegoś w zbliżonej cenie... Ale co do aut sprowadzany - skoro już są droższe to muszą jakąś przewagę nad naszymi miec, bo po co sprowadzać jeśli to takie same modele tylko droższe? Jakiś sens widocznie w tym jest ;)
A co do LPG - jak kupisz z LPG to pewnie nie dla żartu był on zakładany, więc można założyć, że przebieg jest spory i autko nieźle wyeksploatowane. A zakładanie samemu LPG - jak się sporo jeździ to pewnie dobry interes ale i pewien wydatek :) Jak szukasz czegoś taniego do kupienia, żeby nie było drogie w utrzymaniu to zakładam, że na starcie LPG nie założysz w podanej cenie, chyba, że kupisz coś naprawdę taniego.
pretorian85
Nowicjusz

Miejscowość: DG

21 Lut 2010, 14:41

Kolekt napisał(a):Kontynujac wątek aut sprowadzonych, zauważyłem, że są droższe, ale czy przekłada się to na lepszy stan techniczny, wynikający z lepszych nawierzchni w krajach zachodnich-jest taka zależność?
Nie ma reguły. Z jednej strony są mniej wymęczone dzięki lepszym drogom z drugiej jednak mają o wiele większe przebiegi. Jeśli kupujesz już w Polsce auto sprowadzone przez kogoś łatwo też można się nadziać na jakiś powypadkowy złom który ktoś sprowadził za gorsze, naprawił jak najmniejszym kosztem i teraz sprzedaje. Samochody sprowadzone w Polsce mogą być droższe bo ktoś kto je sprowadził musi przecież zarobić na odsprzedaży. Jeśli popatrzysz na ceny aut w Niemczech są one tańsze (zerknij na mobile.de) Osobiście uważam, że jeśli chcesz sprowadzać to trzeba się za to zabierać samemu a nie kupować od handlarzy. Jeśli natomiast nie chce Ci się bawić w sprowadzanie (mi by się nie chciało) to śmiało możesz szukać zadbanego krajowego auta. Kupując od właściciela zawsze też widzisz od kogo kupujesz auto - inaczej się patrzy na 20 letniego łebka w dresie, inaczej na 40 letniego spokojnego faceta, a jeszcze inaczej na jakiegoś nieogolonego dziada który używa wymijających odpowiedzi i próbuje wcisnąć auto na siłę.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

21 Lut 2010, 21:29

NA Twoim miejsce wybrałbym cos z duetu Fiat Brava-Opel Astra I i szukałbym ciekawych ofert tych właśnie modeli. Miedzy innymi dlatego,ze jest powszechny dostęp do tanich czesci i niskie oplaty,ale zależy tez jaki silnik bys brał.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

22 Lut 2010, 01:16

Interesują mnie silniki o małej pojemności (max 1500 cm3) z uwagi na stawiki OC oraz spalanie. Czy starsze modele Fiata nie mają problemów z rdza(mam na myśli auta z końca ubiegłego wieku)?
Kolekt
Nowicjusz

22 Lut 2010, 08:53

Jeśli mówimy tutaj o Bravie to jak najbardziej nie masz pojęcia co to ruda.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lut 2010, 19:29

barol91 napisał(a):Jeśli mówimy tutaj o Bravie to jak najbardziej nie masz pojęcia co to ruda.

Zgadzam się nie mam pojęcia o motoryzacji, dlatego pytam na forum poświęconym tej tematyce :cool:
Kolekt
Nowicjusz

22 Lut 2010, 20:44

Kolekt napisał(a):
barol91 napisał(a):Jeśli mówimy tutaj o Bravie to jak najbardziej nie masz pojęcia co to ruda.

Zgadzam się nie mam pojęcia o motoryzacji, dlatego pytam na forum poświęconym tej tematyce :cool:

Nie zrozumiałeś :razz: Innymi słowy: Posiadając Bravę nie będziesz wiedział co to korozja albo jeszcze inaczej ten samochód nie ma problemów z korozją :) ruda=rdza
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

22 Lut 2010, 21:07

Padła propozycja kupna Mazdy 323f więc tylko zacytuje siebie mo nie chce mi się pisać tego samego raz jeszcze :P :
"W wielu 323 ach jest problem z nadmiernym pobieraniem oleju (szczególnie w tych z silnikami 1.5). Notorycznie zapiekają się prowadnice zacisków z przodu oraz łączniki stabilizatora. Oczywiście rdza lubi karoserię tych aut. Mówiąc o osiągach to z pewnością jest lepiej nić w przypadku almery chociaż też nie jest to nic wspaniałego. Najlepsza opcja to silnik 2.0 V6(moim zdaniem ;) ) "
Jeżeli chodzi o Corse to raczej bym zaproponował Tigrę która jest młodszym bratem Corsy. Ma bardzo ciekawy kształt z zewnątrz jednak kiedy wsiądziemy do autka to może nieco boleć plastikowe siedzenie z tyłu ... tragedia. No ale jeżeli jesteś młodym kierowcą to myślę że nie będziesz woził nikogo z tyłu więc i brak miejsca z tyłu i jego wykonanie nie będzie Cię aż tak bolało. Jeżeli chodzi o osiągi to są całkiem dobre około 10 sekund do setki w wersji 1.6 Ecotec. Silnika o pojemności 1,4 nie polecam bo kopnięcie jest znacznie mniejsze ,a spalanie dokładnie takie same. Może cię nieco "boleć" zbyt twarde zawieszenie jak na nasze polskie drogi ,ale to jak wchodzi w zakręty w zupełności to rekompensuje. Może być także problem z wyhamowaniem autka bo podobno hamulce nie dają rady i trzeba je mocno "cisnąć" co powoduje częstą wymianę klocków hamulcowych. Możesz też mieć problemy przy parkowaniu bo jest dość niskie(przynajmniej z przodu).
Ty sam zaproponowałeś Civica VI generacji którego mocno polecam . Jego jedynymi wadami mogą być troszkę słabe hamulce i pokazująca się korozja na błotnikach. Cytat:
"Najlepszym wyjściem byłbym (moim zdaniem) Honda Civic Vtec 1.5 ewentualnie Vtec 1.6. Wersja 1.4 jest mało dynamiczna a pali mniej więcej tyle samo. Jednymi z minusów może być rdza pojawiająca się na tylnych błotnikach. Autko nie jest specjalnie paliwożerne spali Ci pewnie koło 8 do 9,5 w mieście bez butowania. Oczywiście mówimy tu o silniku z dwoma wałeczkami w Vtecu 1.6 lub Vtec na jednym wałeczku w 1.5 (bo też daje radę). Jak będziesz wychodził ponad 3500 RPM to zacznie żreć dużo więcej bo grubo ponad 10l.

PS Sam zamierzam kupić Civic'a VI ;) ."
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

22 Lut 2010, 23:46

KaczorLSM napisał(a):
Kolekt napisał(a):

Nie zrozumiałeś :razz: Innymi słowy: Posiadając Bravę nie będziesz wiedział co to korozja albo jeszcze inaczej ten samochód nie ma problemów z korozją :) ruda=rdza

Zrozumiałem, ale miło że ktoś czyta i stara się pomóc.
Pociągne temat dalej, co powiecie na temat francuskich aut, myślę konkretnie o Citroenach, a będąc jeszcze bardziej precyzyjnym o Citroenie Xsara. Przyglądam się również Focusowie.
Mazde sobie odpuszczę. Sonimul mimo że jestem stosunkowo młodym kierowcą to jak napisałem w pierwszym poście, auto będzie wykorzystywane systematycznie do dłuższych tras.
Kolekt
Nowicjusz