Polećcie mi jakieś dobre auto do około 4 tysięcy

23 Lut 2010, 22:58

W tym tygodniu zaczyna kurs na prawo jazdy (ciekawe za którym razem zdam egzaminy xD).
I potrzeba mi będzie samochodu. Nie znam się na tym kompletnie. Powiem wam co bym od auta wymagał a wy (proszę) coś mi zaproponujecie.
1. Dość wygodne do codziennych dojazdów do szkoły (w obie strony 10km)
2. Dość wygodne do jazdy w dalsze trasy 100km (raz w miesiącu) i 500km (raz w roku)
3. tanie w eksploatacji
4. Dość spore ale nie za wielkie (bo ma być tanie) - 4-osobowe.
5. W dobrym stanie, rzadko wymagające interwencji mechanika
6. Najlepiej bezwypadkowe, niekręcone, polskie (nie ANGIELSKIE).
Cieszyłbym się gdyby było to z okolic Starachowic (Kielce, Radom, Ostrowiec Świętokrzyski, Skarżysko Kamienna itp.
Cena razem z ubezpieczeniem i wszystkim co tam będzie potrzebne aby nim jeździć (nie licząc prawa jazdy) nie powinna przekraczać 4 tysięcy złotych.
baciany
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

23 Lut 2010, 23:18

Kolego, jedno co mogę Ci powiedzieć, że masz za duze wymagania jak na auto za 4 tys. włacznie z wszelkimi opłatami. I mogę Ci powiedzieć, że nic nadzwyczajnego nie kupisz w tej kwocie, a tym bardziej w dobrym stanie, bezwypadkowe może się uda dostać, niekręcone, z tym to różnie bywa. Ale znaleźć coś na pewno sie znajdzie, tylko nie myśl sobie, że będzie to coś nadzwyczajngo :wink: No więc do rzeczy, ja na sam początek zaproponowałbym Ci Forda Fiestę III generacji, jak mówisz 4 osobowe, to powinno wystarczyć. Powiedzmy, że za te 3 tys. dostaniesz już coś w miarę, a reszte kasy zostawisz sobie na ubezpiecznie rejestracje i na ewentualne rzeczy do zrobienia w aucie. Takie autko wydaje mi się, ze powinno wystarczyć Ci w zupełności na te dojazdy do szkoły, czy czasami dalszą wyprawę, choc przed takową porządnie sprawdziłbym autko. Z częściami jakby co do Fiesty nie powinno być problemu, bo jest to autko dość powszechne, dużo tego jeździ po drogach. Ewentualnie można pomyśleć o jakims Fiacie CC, tylko moze byc troche mały, jeśli mówisz, że 4 osoby. Ewentualnie jeśli nie masz uprzedzeń to moze jakiś Polonez. Tylko tutaj nic nie powiem, bo za dużo nie miałem styczności z tym jakże znanym autkiem :lol: To tyle z mojej strony, moze inni koledzy maja jakieś ciekawsze propozycje :wink:
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Lut 2010, 23:23

Ja bym Ci polecił Daewoo Espero,myśle że Twoje wymagania napewno spełni.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lut 2010, 23:23

sorry za podpiecie sie pod temat ale zalezy mi na szybkiej odpowiedzi...
witam predzej szukałem golfa do 10 000 :) mowiliscie ze to troche mało wziełem pozyczke i mam 13000 dzisiaj byłem ogladac golfa
[link do oferty na Allegro wygasł] co o nim sadzicie???
i chciał bym sie zapytac o jedna rzecz... jak właczam zapłon to wszystkie kontrolki na srodkowym panelu sie zapalają i po ok 5sek gasna wszystkie nawet olej czy tak ma byc?? i po zapaleniu juz nic sie nie pali PROSZE O SZYBKA ODP GDYZ CHCE GO KUPIC:):)

[ Dodano: Wto Lut 23, 2010 22:33 ]
a co do tego samochodu do 4 tys:) to proponuje ci golfa 3 albo polo 6n mam obecnie od 5 lat takie polo z silnikiem 1,4 jedyne co w nim robie to zmieniam olej:) i z pół roku temu zmienilem klocki a tak kompletnie nic nie robie:) samochod ma juz 14 lat i zero rdzy. POZDRAWIAM
hubertus___
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

23 Lut 2010, 23:34

Barol również polecam Espero jak najbardziej, tylko chyba wolałbym takowe kupić za trochę więcej, poza tym silniczek 1.8 to dosyć spore opłaty do tego dojdą :wink:
A do kolegi hubertusa
hubertus___ napisał(a):chciał bym sie zapytac o jedna rzecz... jak właczam zapłon to wszystkie kontrolki na srodkowym panelu sie zapalają i po ok 5sek gasna wszystkie nawet olej czy tak ma byc?? i po zapaleniu juz nic sie nie pali

Wydaje mi się, że to jest normalna postać rzeczy, no chyba, że sie mylę, to prosze mnie poprawić :wink: Poza tym popraw link, bo nie działa.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 23:38

To Espero podane tylko poglądowo,znalezione pierwsze z brzegu.A co do Golfa III czy Polo 6N do 4tys to napewno nic dobrego nie będzie,prędzej już Golfa II kupi dobrego za te pieniądze.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 23:43

Dokładnie, za taką kasę nie pchałbym się w Golfa III, bo jak zacznie się sypać, to będziesz musiał władować drugie tyle kasy. Lepiej jak Barol mówi, rozejrzeć sie za Golfem II, no albo jak juz wcześniej wspomniałem Fiestą :wink:
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 23:45

No z wymaganiami pewnie przesadziłem bo jak mówiłem nie znam się.
Dlatego potrzebuje pomocy w wyborze auta, oraz ocenie stanu.
baciany
Nowicjusz

24 Lut 2010, 00:04

kumpel kupił 3 za 4000 ponad rok temu tyle ze stary rocznik ( 1992 ) i do tej pory nic nie robi:) MOGL BY KTOS ZERKNAC NA MOJA WYPOWIEDZ WYZEJ NA TEMAT GOLFA IV I MI DORADZIC?? BYL BYM BARDZO WDZIECZNY
JESZCZE RAZ LINK DO AUKCJI BO TAMTEN NIE DZIAŁA:)
[link do oferty na Allegro wygasł]
hubertus___
Nowicjusz

24 Lut 2010, 01:15

Dla autora tego tematu ... nie polecę żadnego auta bo dla takich pieniążków i dla takich wymagań żadnego nie znam lub nie mogę powiedzieć nic konstruktywnego.

Do pana od Golfa

W czasie jazdy żadna kontrolka nie ma prawa się palić. Oczywiście ręczny jak zaciągniesz będzie się palić :) no i jeszcze akumulator
Zapalić się i zgasnąć (po upływie kilku sekund) powinny kontrolki :
ABS u, poduszki, oleju ( jak czegoś nie dopisałem to niech ktoś dopisze )
Jeżeli będzie Ci się palić któraś z podkreślonych rzeczy to znak że jest coś nie tak.
Samochód musi sprawdzić czy wszystko działa poprawnie dlatego włącza i po chwili wyłącza kontrolki.

Patrzałem na "Twoje" auto i wygląda "czysto" :P.

Zapomniałbym miłego zakupu ^^
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

24 Lut 2010, 07:26

Sonimul dzieki za pomoc:) najbardziej bałem sie tej kontrolki bo przewaznie gasnie po odpaleniu a tam predzej:) dzisiaj jade ogladac i jak cos to kupuje:) POZDRAWIAM
hubertus___
Nowicjusz

24 Lut 2010, 09:27

Golf z linku wydaje sie być bez skazy,więc jak bedzie wszystko okey to jak najbardziej go bierz.A co do autora tematu to powiedz czy wogóle bierzesz pod uwage wcześniej wspomniane Espero i Fieste.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Lut 2010, 19:53

Jestem gotów na każde Auto po zastanowieniu. Byleby było 4-osobowe i jeździło bez większych problemów. Zgodziłbym się nawet na Tico no ale nie przesadzajmy z tym minimalizowaniem xD.
Za 4 tysiące na pewno się cos znajdzie (- rejestracja i ubezpieczanie)
baciany
Nowicjusz

24 Lut 2010, 20:08

Barol
Awatar użytkownika

24 Lut 2010, 20:09

Za 4 tysiace lepszego auta niz punto I nie dostaniesz. punto bedzie mialo full elektryka, wspomaganie, centralny i bedzie z 95, mozesz tez szukac astry z poczatku produkcji, lub mniejszej fiesty.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań