Lampka Oleju VW Polo 6N

03 Sty 2016, 19:31

Witam,
mam problem z niegasnącą lampką oleju , otóż wsiadłem dziś do auta , odpaliłem i nie zgasła kontrolka od oleju , więc pierwsze co sprawdziłem stan oleju i o dziwo jest prawie na full .
Kontrolka od oleju cały czas się pali i silnik wydaje dziwny odgłos przy 3tys obrotach .
Czy problemem mogą być duże minusowe temperatury na dworzu , które sięgają do -18 stopni ?
trwamis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Polo
Silnik: 1.0 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2016, 20:50

Ja proponuję wziąść do ręki instrukcję obsługi swojego samochodu ( jak nie masz, jest dostępna w necie ) i sprawdzić co sygnalizuje owa świecąca się kontrolka oleju. Informacje takie, można również odszukać bezproblemowo w internecie.
Zrozumiesz wtedy, że
trwamis napisał(a):sprawdziłem stan oleju i o dziwo jest prawie na full
wcale nie "o dziwo"...
I dopóki nie skorzystasz z mojej rady, nie uruchamiaj silnika, bo cię to pociągnie o wiele więcej niż prawdopodobne koszty. No chyba, że twoja podstawowa niewiedza na temat podstawowych informacji o samochodzie zanim się do niego wsiądzie i przekręci kluczyk w stacyjce, a mam na myśli wspomniane 3 tyś obrotów i dziwny dżwięk silnika ze świecącą się tą kontrolką już nie podniosło kosztów naprawy...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2016, 21:39

Już sprawdzałem ale jest kilka przyczyn .
Może to być zwykłe zwarcie albo pompa . najlepiej zaholuje do mechanika
trwamis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Polo
Silnik: 1.0 KAT
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...