Lampy WRC

15 Cze 2010, 18:13

Czy wie może ktoś z was jak nazywa się te 5 lamp obok siebie które były montowane na maskach w samochodach rajdowych?? Chodzi mi o fachową nazwę. Proszę o szybką odpowiedź jeśli nie tutaj to może byc na gg 8389040
Ostatnio edytowany przez irekz5, 16 Cze 2010, 21:12, edytowano w sumie 1 raz
irekz5
Nowicjusz

Miejscowość: Wierzbica

17 Cze 2010, 10:55

z tego co mi się wydaje to są halogeny robocze :razz: :razz:
soldatt
Początkujący

Miejscowość: M-ce ;)

17 Cze 2010, 12:24

halogeny to lampy przeciw mgielne a lampy robocze to inny tym oświetlenia,
do tego w samochodzie cywilnym nie możesz zamontować 5 lamp na przednim pasie auta (chyba że są zasłaniane),
co do firm Hella, LightForce a jeśli po taniości do terenówki to wessem :wink:

ogólnie do jazdy montuje się lampy robocze, podpina się je zwykle w 2 obwodach 2+2, wg przepisów muszą być sterowane przez światła drogowe,
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

17 Cze 2010, 14:15

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić Samuraia z takimi pięcioma świeczkami jak z Peugeota 207 WRC :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Cze 2010, 14:25

pierwsze krzaki :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Cze 2010, 17:58

Dzięki za odp. A to lipa trochę myślałem że można je legalnie zamontować na przedniej masce. Bo chciałem tak zrobić z dziadkowym polonezem że tak powiem mały tuning bo mi się nudzi. Chciałem zrobić żeby wyglądał trochę jak polonez stratos no i jeszcze coś od siebie czyli te pięć lamp. Ale ktoś tu napisał że jeśli będą zasłonięte to będzie ok. To jak to jest dokładnie z tymi lampami bo trochę się gubię:PP
irekz5
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawne i mocne podwozie z ESP w samochodach Opel ADAM
    Śmiały kształt modelu ADAM jest dodatkowo podkreślony przez zastosowanie dużego rozstawu kół (przednich: 1485 mm; tylnych: 1478 mm). Podwozie z rozstawem osi wynoszą-cym 2311 mm zapewnia maksymalny komfort i poziom ...

18 Cze 2010, 06:13

maksymalnie 4 lampy na przednim pasie, z odpowiednim zabezpieczeniem włączania,
jeąli lampy mają dekle i dekle są założone non stop może być ich więcej... tylko po co?

BTW Sratosy nie miały żadnych badziewnych lampek na przodzie ;) jeśli już to 2 duże i 2 małe robocze, miały zupełnie inną maskę, inaczej odsadzoną tylną oś, i pare innych szczegułów

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/23173/Stratos12.jpeg
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Cze 2010, 06:33

Stratopolonezy nie miały ale normalnie Stratos to miał z przodu przygotowane miejsce na 4 lampy http://furious.pl/robocze/auta/lancia-stratos.jpg
Jogi4x4
Stały forumowicz

18 Cze 2010, 17:24

No wiem że strato nie miał tych lamp ale ja chce tak sam od siebie je dodać. A czy istnieje możliwość kupna takiej lancii w wersji normalnej
irekz5
Nowicjusz

18 Cze 2010, 17:58

jak chcesz do poloneza, to tak wyglądał Polonez 2000 Rally
http://www.motomodele.pl/0314g/046d.jpg
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Cze 2010, 21:40

hehe jednak jesteś pocieszny:PP Bo coś chce zrobić z tym polonezem ale jeszcze nie wiem co dzięki za propozycje
irekz5
Nowicjusz

19 Cze 2010, 10:21

W sumie jedna lampa mniej ale wygląd bojowy. :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

19 Cze 2010, 11:47

Ludzie mówią ze to wstyd jeździć polonezem ja uważam nie
irekz5
Nowicjusz

19 Cze 2010, 13:18

kolego nie jednego dościa w BMW czy Imprezie taki polonez łyka na dziendobry :mrgreen:
znam zapalonych fanów marki, gdzie "Żelazny Deszcz" jest najsłabszym poldolotem ( da nie wiedzących 1,5C na turbinie około 180-190KM) co przy masie poniżej tony robi niezłe wyniki :mrgreen:

Stratos to sam w sobie majstersztyk, 2,5 V6 o mocy 280 kucy ... niestety na oryginał nie ma szans a rekonstrukcja mało prawdopodobna, dlatego jeśli juz to albo turbostękacz albo 2000 Rally,

do tego jeśli cię interesują starsze samochody rajdowe to popatrz sobie na fiata 131 Abarth :wink: to jest piękna maszynka, miałem kiedyś takiego :mrgreen: kiedyś sobie takiego jeszcze zrobie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

19 Cze 2010, 14:09

No no ten fiat 131 Abarth to niezła propozycja muszę nad tym pomyśleć ale jak już to na jesień by mieć co robić w chłodne wieczory w garażu. Jak znajdę jakiegoś fiaciora i troche nad nim popracuje to wstawie gdzieś tu jakiś foty.
irekz5
Nowicjusz