Lancia (Chrysler Voyager) błąd P0579-00 nie działa tempomat

26 Lip 2021, 12:01

Witam , to mój pierwszy post
Mam Lancie Voyagera i od pewnego czasu mam problem z włączaniem tempomatu. problem pojawił się kiedy było gorąco po jakim ś czasie tempomat włączał sie poprawnie ( cała zima do lipca) po podłączeniu do komputera pojawił sie błąd P0579-00 Przełącznik sterowania prędkością 1 wiarygodność obwodu sygnału. Spotkał sie ktoś z takim problemem . Czytałem kiedyś w necie na temat uszkodzeń tasmy pod kierownicą .(clockspring) wiem że w USA była akcja serwisowa ale mój model jest już z następnego roku kiedy akcja była zakończona . Jakieś rady , wymienić tasmę ( 300 USD w USA ) u nas 3000 z dostawą.
araman
Nowicjusz

26 Lip 2021, 13:05

Daj się on czasem włączyć czy całkowicie już nie działa?

Na początek warto by było sprawdzić samo podłączenie przełącznika tempomatu, przeczyścić styki i sprawdzić taśmę. To że twój model jest z roku kiedy akcja serwisowa już została zakończona nie znaczy że nie mógł tu się przytrafić taki problem. Szukałeś może używanej takiej taśmy?

Generalnie tu masz opis błędu P0579.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lip 2021, 13:10

Czasami sie wlącza np dzisiaj sie załaczyl szukalem uzywki ale nie znalazlem a jak byla to połowa ceny nowej i bez możliwości sprawdzenia. Styki ok
araman
Nowicjusz

27 Lip 2021, 14:05

Wszystko wskazuje na to że jest gdzieś jakaś przerwa w obwodzie która pojawia się jak jest chłodno, czyli mogą to być tzw. zimne luty. Nie wiem jak wygląda ta taśma ale można by było ją wyjąć i posprawdzać na przejścia.

Być może problem jest w samym przełączniku ale tak bez sprawdzania ciężko coś tu więcej powiedzieć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Lexus IS - samochód do driftu
    IS od Lexusa jest bezpośrednim konkurentem serii 3 i również interesującą bazą na auto do driftu. Szczególnie, kiedy weźmiemy pod uwagę pierwszą generację modelu w wersji IS 300. W tym wariancie kompaktowego ...