Land rover disco II- problem z akumulatorem

24 Wrz 2009, 12:30

Witam forumowiczów!
W swoim landku mam akumulator delphi freedom 110 Ah. Niestety ostatnio auto stalo dosc dlugo nie uzywane, wiec padl akumulator. Nie odlaczajac starego, podpialem nowy (kolegi), a swoj wlasnie laduje. Ma on tzn "magiczne oczko", wiadomo czerwony kolor wyladowany, zielony naladowany, ale jest jeszcze kolor czarny- nie bardzo wiem co on oznacza( niepokojace jest to, ze pomimo iz akumulator sie laduje kolor jest czarny), prosze o podpowiedz, pozdram

ps: szukalem tej informacji na forum i nie znalazlem,ale jesli sie powtarzam to przepraszam
bartpe
bartpe
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Wrz 2009, 12:38

czarne oczko oznacza stan pośredni między naładowanym, a rozładowanym akumulatorem, czyli trzeba go doładować :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

24 Wrz 2009, 18:36

dzieki wielkie, pozdro
bartpe
bartpe
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

18 Paź 2009, 18:03

Panowie a powiedzcie mi czy podczas ładowania takiego akumulatora trzeba coś wykręcać i dolewać bo w moim nie widze nic do wykręcenia a jest to też DELPHI FREEDOM
jez733
Nowicjusz

Miejscowość: Pogorzela

18 Paź 2009, 19:15

jeśli jest bezobsługowy to nic nie należy robić.
jeśli obsługowy to sprawdzić należy poziom elektrolitów i uzupełnić wodą destylowaną w przypadku zbyt niskiego stanu.

oba rodzaje aku podłączamy pod prostownik nic nie rozłączając.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

18 Paź 2009, 21:56

słyszałem z niezbyt pewnego źródła że jeśli nie odkręci się tych śrubek gdzie dolewa się wody to podczas ładowania może eksplodować.. prawda to czy głupota?
jez733
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Mercedes Klasy V
    Solidny przód i wyjątkowe kształty. Skonstruowana z pasją, z myślą o radościach i wyzwaniach codzienności, nowa Klasa V oferuje zmienny układ wnętrza, a jednocześnie zapewnia imponujące wrażenia podczas jazdy. Przyciąga ...

18 Paź 2009, 22:35

w teorii nie trzeba, natomiast wszystko zależy od prostownika jaki posiadasz, czy ładujesz impulsowo czy stale :wink: jeśłi masz najzwyklejszy prostownik z marketu bądź z alledrogo za 50 zeta to odkręć i uważaj żebyś nie zagotował akumulatora
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

18 Paź 2009, 22:49

mam najzwyklejszy prostownik ale co mam wykręcić w tym akumulatorze jak w nim sie nic nie otwiera ani nie odchyla, FOTO:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

jez733
Nowicjusz

18 Paź 2009, 22:58

jak się nie da to nie ma co odkręcać, ważne jest tym bardziej żeby go nie zagotować bo może rzeczywiście strzelić, ale po co chcesz go ładować, jak na zdjęciu widać że jest naładowany :?: :shock:
pocieszny
Forumowicz VIP

18 Paź 2009, 23:03

I tu jest właśnie problem.. Nie wiem właśnie czy jest sens.. Teraz według tego wskaźnika jest naładowany a jak okręcił bym nie daj boże rozrusznikiem dłużej niż ok 5s to wracam do domu na piechotę, lub nie daj boże przez 5min na postoju nie wyłączył radia.

Co radzicie wymiana akumulatora?
jez733
Nowicjusz

18 Paź 2009, 23:12

jez733 napisał(a): wymiana akumulatora?
tak, sprawdź sobie prąd rozruchowy jaki masz mieć, i kup o największej pojemności jaki ci się na tackę zmieści :wink: będziesz zadowolony :wink: ja wymieniłem oryginalny aku nissana właśnie w piątek, szczezło mu się juz 2 lata temu ale jakoś go ratowałem co chwilę, ale teraz już nawet ładowanie nie pomogło :cry: obchodził w tym roku 17 urodziny :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP