Land Rover Discovery 200 TDI - dobre czy nie na wyprawówkę ?

26 Cze 2012, 12:35

Witajcie

znalazłem ofertę
Land Rover Discovery 200 TDI
Rocznik: 1993
Przebieg: 170 000 km
Rodzaj paliwa: olej napędowy
Silnik: 2500 cm³ (Moc 111 KM / 82 kW)
Skrzynia biegów: manualna

różnie ludzie piszą jedni chwalą inni mniej chwalą te modele. Czy ktoś wie aby taki model miał jakieś duże wady?
Szukam samochodu na wyprawy.
Jędrzej
JędrzejT
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 01 01 2001

26 Cze 2012, 13:16

jesteś z KRK :wink:
przyjdź sobie w czwartek po 20 do knajpy smayley (na przeciwko Nowvotela przy moście dębnickim) znajdź stolik gdzie offroadowcy siedzą, dowiesz się wszsytkiego i o LRze i o każdym innym aucie i czy się nadaje i do czego :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Cze 2012, 08:07

postaram się Was odwiedzić a nikt się nie wypowie w temacie ?
Jędrzej
JędrzejT
Nowicjusz

28 Cze 2012, 16:53

Ogólnie na wyprawówkę bardzo dobra baza, co do silnika niech się Landryniarze wypowiedzą, wiem tyle że 200 tdi sterowane jest mechanicznie a 300tdi ma już sterowanie elektroniczne. Sąsiad będzie miał na sprzedaż dicho, chyba 95 rok, właśnie kończy robić progi (robi solidnie więc ruda nie podskoczy), mówił że będzie chciał 10 tys. a jestem z Krakowa. Kolega szukał Dyskoteki na wyprawy ponad 3 lata, ostatnio kupił 2 generację w dieslu i sobie chwali. Części nie najtańsze ale bez powodu Dicho nie jest na masie zdjęć z wypraw... O czymś to świadczy :wink:
Lok
Nowicjusz

30 Cze 2012, 23:43

Lok napisał(a):bez powodu Dicho nie jest na masie zdjęć z wypraw... O czymś to świadczy

Może to świadczyć o lansie albo dobrej reklamie :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

01 Lip 2012, 10:07

bez powodu Dicho nie jest na masie zdjęć z wypraw... O czymś to świadczy

a jakie są ?
Jędrzej
JędrzejT
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BYD e6 - elektryczny samochód o dużym zasięgu
    Pierwsza w Polsce prezentacja w pełni elektrycznego samochodu BYD e6 odbyła się w dniach 9 – 10 lipca w czasie konferencji "2012 International Symposium on Electric Vehicles – Triple Helix Activity Research; Energy-Technology; ...
    Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

01 Lip 2012, 18:24

Ogólnie na wyprawówkę bardzo dobra baza, co do silnika niech się Landryniarze wypowiedzą, wiem tyle że 200 tdi sterowane jest mechanicznie a 300tdi ma już sterowanie elektroniczne.

tak z doskoku; 200 tdi myśle, że lepsze na przeprawy z moczeniem stóp :wink: ,
zas 300tdi ma więcej elektryki i troche lepsze parametry, a też młodszy rocznikowo na wyprawy ,
zależy jeszcze jak daleko i gdzie chciałbyś zabrnąć :roll:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

01 Lip 2012, 19:16

moze cos takiego na wyprawowke : [link do oferty na Allegro wygasł]
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002

02 Lip 2012, 10:36

D1 ani D2 nigdy na przepraówke nie były dobre,
200 będzie starsza i słabsza ale....
będzie miała blokade międzyosiówki, mniej elektroniki a w zasadzie to brak elektroniki, bardzo proste do ogarnięcia zawieszenie w każdych warunkach, (300 po kilku modach też :mrgreen: )w zasadzie nie psujący się silnik i skrzynie, obydwie posiadają dość chorowite mosty, więc większa guma to zabójstwo dla modstu, aczkolwiek do wyprawówki duża guma jest zbędna, w zasadzie niepożądana nawet, im bardziej popularny model i rozmiar tym lepiej :wink:
po ogarnięciu mechanicznym obydwa auta na wyprawówke nadają się spokojnie,... jak każda inna terenówka, no może za wyjątkiem samuraja :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

04 Lip 2012, 08:12

yyy... :mrgreen:
disco 200 to zero elektroniki
disco 300 ma jej odrobinę - do wywalenia spokojnie. choć wychodziły też modele bez zyliona kabelków (np moja)
silniki najlepsze w 4x4 z tamtego okresu
skrzynie słabsze ale radę dają
reduktory górna półka
mosty słabawe (w zasadzie dyfry) ale jak się dba, tak się ma - zakładamy max 32" i jeździmy spokojnie
auto w środku wielkie i pojemne, mało pali, ogarnięte jeździ świetnie i bezawaryjnie.
a opinia o usterkowości disco można między bajki włożyć - po prostu jak ktoś stosuje najtańszy shit przy naprawach zamiast dobrej części, to później nie ma się co dziwić, że się sypie.
ale ogarnięte disco to +10kzł do ceny giełdowej najbidniej :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce