Land Rover Discovery 300tdi- problem z przełączeniem blokad

30 Lis 2008, 22:35

Witam mam pytanie odnośnie przęłączania biegów blokady mostów, małą gałka znajduje sie na pozycji H, próbowaem przełożyć ja na innąm pozycje lecz bardzo ciężko ją ruszuć( wszystko robie jak trzeba, szkrzynia biegów znajduje sie na pozycji N i stoje w miejscu), próbowałem kilka razy i wkładałem w to sporo siły ale bez przesady. co może być tego przyczyną?jak przełożyć ten bieg?
skr4
Nowicjusz

30 Lis 2008, 23:36

Witam!

W moim Disco też ciężko wchodzi, ale daje radę. Ruszę trochę na jedynce lub wstecznym i wskakuje to co trzeba - nawet bez użycia siły. Ostatnio użyłem blokady na zabronowanym, grząskim polu - wydawało mi się że blokada zaskoczyła, jednak nie (napędzane były tylko koła tylne), po drugiej próbie włączenia blokady "na szosowych" (trochę to trwało) było już ok. i Landek śmignął jak przecinak zostawiając w tyle fronterkę i honkera, które się zagrzebały w błotku. Może bardziej doświadczeni koledzy mają jakieś patenty na wrzucanie blokady. Z chęcią poczytam.

Pozdro
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polanów/Smardzewice

30 Lis 2008, 23:39

...a na pozycji N - to powinien stać w miejscu.
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

01 Gru 2008, 00:02

na lewarku od skrzyni masz śrubki regulujące pokręć nimi i sprawdź sobie jak będziesz jechał
Suzuki Jimny
Mitsubishi Outlander
Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
macpaw5
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Sie 2009, 22:06

Bartłomiej napisał(a):Witam!

... Ostatnio użyłem blokady na zabronowanym, grząskim polu - wydawało mi się że blokada zaskoczyła, jednak nie (napędzane były tylko koła tylne), po drugiej próbie włączenia blokady "na szosowych" (trochę to trwało) było już ok...
Pozdro

od kiedy w dyskotece jest napędzana tylko tylna oś ?
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

08 Sie 2009, 21:38

Teraz minęło już trochę czasu od moich pierwszych prób ujeżdżania Disco i manewrowanie między "szosowymi", "terenowymi" a blokadą centralnego mechanizmu różnicowego idzie już spoko. Ale wcześniej kiedy np. nie do końca wskoczyła mi blokada kręciło się tylko koło tylne, co prawda w poście napisałem "(napędzane były tylko koła tylne)", ale może kręciło się tylko jedno, a może też to po przeciwnej stronie z przodu, w każdym bądź razie dopiero gdy poprawnie wrzuciłem blokadę auto ruszyło z miejsca.

tyle w kwestii wyjaśnienia............. :wink:
Bartłomiej
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla E12 T-Sport Compressor (2005–2007)
    W 2004 roku na rynek weszła, zaprojektowana całkowicie od nowa i po raz pierwszy w europejskim biurze Toyoty w Nicei, Corolla E12. W gamie pojawiła się także, najmocniejsza w historii cywilnych Corolli, wersja T-Sport Compressor. ...

15 Sie 2010, 05:00

Lewarek od reduktora(maly)posiada opcje diff-lock(spotyka sie takze bez tego polozenia ale to w nowszych modelach). Jesli chcemy sprawdzic czy to dziala trzeba uniesc jedno z kol. Na zapietej blokadzie miedzymostowej kolo nie powinno sie krecic.
W samochodach, ktore zadko opuszczaly asfalt zdarza sie, ze lewarek nie chce latwo przemieszczac sie miedzy roznymi polozeniami. Jest to wina brudu. Trzeba go WD potraktowac i "rozruszac"na postoju. Oczywiscie WD od spodu. Tam jest system dzwigni i chodzi o to, zeby nasmarowac te, ktora "chowa sie" w obudowei. Tak najczesciej. Jesli to nie pomoze odwiedzic mechanika. Problem moze znajdowac sie glebiej.
sochoW
Nowicjusz

Miejscowość: Żabojedy