Land Rover Discovery 300tdi

20 Paź 2010, 15:41

Witam. Mam problem z nagrzewnicą, wymieniałem ostatnio płyn chłodniczy, wszystko jest OK, auto się nie grzeje, temperatura OK, ostatnio pierwsze chłody zmuśily do włączenia ogrzewania .....a tu buba! Nie grzeje nic! Przez kilka godzin grzało ale tak na pół gwizdka, teraz znowu nic. Podejrzewam, że jak był cały płyn spuszczony, zapowietrzyła się nagrzewnica.....idzie to jakoś odpowieczyć? Pomóżcie proszę! Chyba że macie jakieś inne pomysły, cóż to może być?
fla_disco
Nowicjusz

Miejscowość: Wielkopolska

20 Paź 2010, 17:41

fla_disco napisał(a):wymieniałem ostatnio płyn chłodniczy,

Przed wymiana płynu nagrzewnica byla sprawna-grzała... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Paź 2010, 19:46

odkręć korek chłodnicy
odkręć korek na termostacie
wlej płyn do zbiornika wyrównawczego
wsadź w powyższy zbiornik końcówkę sprężarki, uszczelnij wejście i dmuchnij aż z chłodnicy i termostatu wypłynie płyn

jesteś pewny, że to zapowietrzenie układu? może nagrzewnica jest zakamieniona?
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

22 Paź 2010, 17:58

Kurcze, próbowałem.....ale raz dmucha zimne, za niedługo letnie, potem znów zimne, może faktycznie jest zakamieniona. Wiesz może Karson gdzie w Discovery1 jest nagrzewnica?......chyba będę musiał tam zajrzeć.
fla_disco
Nowicjusz

22 Paź 2010, 21:29

a termostat masz założony? może zmień/załóż tzw zimowy - temp. otwarcia 88 stopni

wlej do płynu środek do odkamieniania układu - niestety może się to skończyć wyciekami z dziurek

żeby dostać się do termostatu musiałbyś rozebrać całą deskę z przodu. skoro nie leje to nie ma sensu.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Paź 2010, 09:05

ogólnie sprawa wyglądała tak, że auto kupiłem nie dawno, miało wymieniony silnik(kupiłem z uszkodzonym), a że było lato to się ogrzewania nie używało, w aucie była woda wlana do układu, przyszły chłody, włączyłem ogrzewanie, a tu nic nie grzeje i w pewnym momencie po przejechaniu nastu kilometrów zaczął grzać.....kilka dni temu wymieniłem wodę na płyn chłodniczy i ta sama sytuacja, auto wogóle nie grzało, a teraz leci powietrze lekko cieplejsze od atmosferycznego, czasami przez kilka sekund pójdzie nawet wyraźnie ciepłe, po czym znów letnie.....i tak w kółko....temperatura silnika jest OK, stała, nie skacze....więc termostat na bank jest OK.
fla_disco
Nowicjusz

25 Paź 2010, 07:35

możesz wcale nie mieć termostatu. sprawdź, lub jedź do warsztatu na sprawdzenie.
jeśli w układzie była woda, jest duża szansa na zasyfioną nagrzewnicę - po sprawdzeniu termostatu wlej do układu specjalny środek do czyszczenia (do kupienia na stacjach benzynowych) i postępuj zgodnie z instrukcją.
3-seta nie ma problemów z grzaniem, a jeśli są to zazwyczaj spowodowane powyższymi czynnikami
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Paź 2010, 13:30

...DZIĘKI KARSON....!!!!!....doszedłem do ładu!!! odkręciłem węże nagrzwnicy podłączyłem wąż ogrodowy i przepłukałem bestie (nagrzewnice)....wypluło trochę syfu i GRZEJE! Jest OK! Jeszcze raz dzięki za radę! Pomogła...!
fla_disco
Nowicjusz