Land Rover Discovery 97 problem z elektryką

06 Sty 2011, 11:34

Witam
Mam problem z elektryką:
Nie działa mi ogrzewanie szyby tylnej, wycieraczka szyby tylnej, przeciwmgielne. Bezpieczniki sprawdziłem są dobre. Czy jest jakieś urządzenie które za to wszystko odpowiada i jesli jest to gdzie :) bo już pół samochodu rozebrałem:)
Pozdrawiam
Marcin
Marcin_B
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

12 Sty 2011, 00:16

Ogrzewanie to pewnie przekaźnik - styki zaśniedziały
Tylna wyciaraczka to i wielka zagadka dla mnie, działa jak chce i kiedy chce, nie doszedłem czemu tak działa a rozebrałem pół aita, autoelektrych też nie wiedział czemu tak jest, poprostu ten typ tak ma :mrgreen:
Przeciwmgielne to albo styki w lampie, albo przełącznik.
Jedno zrobisz wyjdzie drugie, ale ja już się przyzwyczaiłem :grin:
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

12 Sty 2011, 00:33

Dzięki za info ale możesz jeszcze zdradzić gdzie te przekaźniki są
do tej pory znalazłem w komorze silnika od świec żarowych
z prawej strony są jakieś 2 żółte i jedno wolne gniazdo, na tablicy bezpieczników jest przerywacz kierunkowskazów i coś co jak zewrę to świeci się kontrolna ogrzewania szyby ale nie grzeje :), więc gdzie znajdują się jeszcze inne przekaźniki do wycieraczek i t d
Z góry dzięki
Marcin_B
Nowicjusz

12 Sty 2011, 14:37

w disco prawie nie ma przekaźników :mrgreen: szukaj luzów na stykach, niestety wiąże się to z rozbieraniem połowy tapicerki :roll:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

12 Sty 2011, 18:49

Karson napisał(a):w disco prawie nie ma przekaźników :mrgreen: szukaj luzów na stykach, niestety wiąże się to z rozbieraniem połowy tapicerki :roll:

właśnie że w disco są przekaźniki to to na takie obwody na które byś sie najmniej spodziewał :smile:
u mnie klakson nie działał, rozebrałem pół samochodu a się okazało ze to właśnie przekaźnik wysiadł, gdzie się nawet jego nie spodziewałem ...
EdEk
Początkujący

Miejscowość: Wałcz

12 Sty 2011, 20:34

witam ,
we frelku przekażniki do "tylnych ustrojstw' są za nadkolem tylnym prawym - może
ananlogicznie
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2010 / relacja
    Po raz czwarty na płycie lotniska Muchowiec w Katowicach mieliśmy możliwość obejrzeć „Najszybszą imprezę tegorocznego lata”. Na przestrzeni ostatnich sześciu lat w Polsce nastąpił ogromny przełom w dziedzinie ...
    Zima za kierownicą - jak się do niej przygotować?
    Do początku kalendarzowej zimy pozostało jeszcze kilka dni, ale już teraz zdarzają się mroźne, a nawet śnieżne dni. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie do jazdy w trudnych warunkach. Na co powinien zwrócić ...

12 Sty 2011, 23:26

nie napisałem, że nie ma przekaźników, tylko prawie ich nie ma :wink:

nie ma analogii do frelka, to kompletnie inny samochód
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

13 Sty 2011, 10:43

nie napisałem ; przez analogię do frelka
tylko cytuje dosłownie; może ananlogicznie :lol:

gdzież bym śmiał porównywac frelka do disco ,
przecież nawet dzieci wiedzą, że disco ma ramę ... zamiast przekażników :cool:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

18 Sty 2011, 08:17

Dzięki wszystkim za info
Poszukałem poprawiłem i zadziałało na dwa dni :)
Sam nie wiem czy problem nie tkwi w samym MFU /multi function unit/ bo po całej robocie pozostało mi tylko świecące lampy wewnątrz i podświetlanie stacyjki :)
Pozdrawiam
Marcin_B
Nowicjusz