Samurai, strumienica

16 Sty 2011, 21:04

Witam, mam zapytanie? Czy wymienić w samuraju strumienice w miejsce katalizatora, czy to cokolwiek daje, znajomy wymienił i twierdzi, że jest bardziej żwawy, poproszę fachowców o radę.
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Dębno

16 Sty 2011, 21:11

a katalizator masz sprawny?? jeśli tak zostaw na miejscu jeśli nie to zrób wydech z jednym tłumikiem końcowym, najlepiej 1,5- 2 cale :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Miejscowość: z błota ;)

16 Sty 2011, 21:15

mam tylko jeden wydech na końcu, ale myślę żeby założyć strumienicę i usunąć tłumik, czyli zrobić tzw. "wolny wydech"
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sty 2011, 21:29

:sad:
troche ryzykowne przy samim i jego głośnym i małym silniczku, może to zaowocować zabraniem DR :wink:
nie mówiąc o słyszalności upalacza w okręgu kilku kilometrów, i bólu głowy po przejechaniu kilkunastu kilometrów ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Miejscowość: z błota ;)

16 Sty 2011, 21:38

to auto jest do jazdy generalnie w terenie, tak więc z papierami raczej nie ma problemu, chciałem się raczej upewnić czy na całej operacji wymiany uzyskam coś mocy?! :)
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sty 2011, 21:46

Montując strumienice bez dokładnych obliczeń stracisz moc, zyskasz niechęć sąsiadów.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z grypą za kierownicą to prawie jak z alkoholem
    W okresie zimowym mamy święta i niedługo później ferie zimowe więc dużo podróżujemy i często pokonujemy długie trasy samochodem. Zmęczenie i niskie temperatury mogą wówczas sprzyjać chorobie. Przeziębienie, ...

16 Sty 2011, 21:52

ale gdzie i jak to obliczyć?
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika

16 Sty 2011, 23:24

W google pod hasłem strumienica znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. Na forum też było .Jutro sprawdze i dam ci dobry adres człowiek robi to od 30 lat
piotr R
Aktywny

16 Sty 2011, 23:28

Kolega kiedyś testowałw Escorcie na hamowni, z fabrycznym wydechem wyciągał coś koło 135KM a z rurą zamiast wydechu wychodziło mniej.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2011, 01:50

Ale pewnie twierdził, że auto lepiej się zbiera i moc skoczyła conajmniej dwukrotnie...
KIA Sportage 2,0 DOHC Custom
:mrgreen:
KIłA? To się podobno da wyleczyć...
:mrgreen:
leon zet
Vany | SUVy
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wyszków i okolice

17 Sty 2011, 10:17

w vitarze miałem zapchany katalizator. wymieniłem na strumienicę (dobraną wg pojemności i mocy silnika) i autko ożyło. ale w sumie trudno się dziwić.. zmulał je niesprawny kat :wink:

wywalanie środkowych tłumików to głupota, uwalniając wydech traci się na mocy i momencie, dodaje za to decybeli. a w terenie hałas nie pomaga...
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Sty 2011, 11:48

Poszukaj w necie Chojnacki Motor System. Poczytaj, zastanów się czy warto bawić się w to w przydomowym garażu .
piotr R
Aktywny

17 Sty 2011, 12:07

dzięki za cenne rady, jadę dzisiaj do speca od tłumików może już robił coś takiego to będzie wiedział jak się za to zabrać
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika

17 Sty 2011, 16:51

leon zet napisał(a):Ale pewnie twierdził, że auto lepiej się zbiera i moc skoczyła conajmniej dwukrotnie...

Nie, dał spobie spokój z tym i został fabryczny wydech :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

17 Sty 2011, 20:55

Byłem, sprawdziłem i gość mi poradził: jeśli wszystko działa to cza odpuścić bo żadnych cudów po zamianie nie będzie, a jak się przepali końcowy tłumik to mi założy sportowy, taki co lepiej basuje.
I to chyba tyle w tym temacie, dzięki za cenne rady i spostrzeżenia, pozdrawiam
iro6
Początkujący
Awatar użytkownika