Land Rover Freelander 1.8 - nie można uruchomić

07 Mar 2011, 19:35

rocznik 2000. Odpalał za pierwszym razem. Zostawiłem na 2 tygodnie na mrozie i nie pali, nawet nie zipnie. Pompa paliwo daje. podłączyłem do pompy inny wężyk i pompowałem do butli. Teraz pytanie: wg. mnie pompa powinna podawać paliwo do filtra (tego z zaworem odcinającym dopływ przy zderzeniu). Ale do filtra paliwo nie dochodzi. Czy zamarzło gdzieś po drodze, czy może jest gdzieś jeszcze jakiś zawór. Ja nic nie znalazłem, są dwa przewody paliwa,1 pompa-filtr, 2 listwa-zbiornik. Chyba że się mylę.
Sienio
sienio67
Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo

07 Mar 2011, 21:40

witam, rozumiem że silnik 1.8 czyli benzyna,
zatem benzyna nie zamarza, tylko ewentualne korki wodne, ale piszesz że pompa podaje, notabene filtr jest przy pompie w zbiorniku,
zawór odcinający przy zderzeniu :?: :?:
-w większości aut to jest wyłącznik bezwładnościowy ELEKTRyczny rozłączający zasilanie elektr. pompy paliwa :wink:
jak zamarzł korek wodny w przewodzie to ratuje ciepły garaż przez pare godzin
jeśli rozrusznik dobrze kręci, i w układzie chlodzenia "plyn" NIE ZAMARZŁ :!:
to szukałbym przyczyny w kablach, kopułce WN- bo takowe jeszcze chyba masz w 2000r
jak rozrusznik nie kręci sprawdz kabelek do automatu rozrusznika, lub stuknij go
wg mnie we Frelku nie ma przewodu powrotnego paliwa, tylko przewód par paliwa od kolektora przez Purge Valve do pojemnika par i zbiornika
na razie tyle , powodzenia
Ostatnio edytowany przez sympatyk, 07 Mar 2011, 23:08, edytowano w sumie 1 raz
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2011, 22:11

Jeśli paliwo było chrzczone to możliwe jest zamarzanie "wilgoci" we filtrze paliwa, jednak przy ostatnio panujących temperaturach powinno się już rozmrozić.
olo
byolo
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

07 Mar 2011, 22:46

Stoi w nie ogrzewanym garażu. Woda w butelce też jeszcze nie odmarzła., więc chyba muszę jakoś ogrzać garaż. Rozrusznik kręci dobrze, płyn w chłodnicy wymieniałem na jesieni na nowy więc też nie zamarzł.
Sienio
sienio67
Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo

07 Mar 2011, 23:13

sienio67 napisał(a):chyba muszę jakoś ogrzać

garaż będzie trudno , ale wciagu dnia bywa już na plusie -więc wypchnij Frelka
na pare godzin na słoneczko ....
jak zapalisz to uzupełnij dobrego paliwa ewentualnie z jakimś... "pochłaniaczem wody"
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła z systemem Blade Scan (2019)
    Lexus od lat wyznacza trendy w kategorii oświetlenia samochodowego. Jako pierwszy wprowadził do samochodów drogowych przednie światła LED, a także system adaptacyjnych świateł drogowych. W 2019 roku dodał do tej listy ...