Land Rover Freelander 99 2.0 D - woda w bagażniku

13 Wrz 2013, 07:26

Witam! Mam mały problem. Przy deszczowej pogodzie bądź wjechaniu w kałużę do bagażnika tuż przy klapie bagażnika a w szczególności po obu rogach. Zastanawiam się jaka może być przyczyna? Klapa bagażnika zamyka się moim zdanie dobrze nie ma luzów nie trzeba jej dociskać. Ale wydaje się jakby uszczelka przepuszczała jest niby cała ale może zmęczona już czasem sam nie wiem. Co w tej sprawie można zrobić? Myślałem o zerwaniu uszczelni i przyklejeniu jej na nowo. Sam nie wiem.
liptoms
Początkujący

13 Wrz 2013, 09:12

Jeżeli woda dostaje się przez uszczelkę, to jej odklejenie i przyklejenie na nowo nic nie da. Chyba, że widać iż jest odklejona. Jeżeli nie, to trzeba kupić nową uszczelkę i założyć. Wcześniej jednak warto dokładnie sprawdzić, którędy woda dostaje się do bagażnika. Polej klapę bagaznika wodą i patrz, którędy woda przedostaje się do środka - w tym miejscu musi być mokro.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2013, 06:31

Witam! Uszczelka wydaje się być dobrze spasowana i bez żadnych uszczerbków. Dziś po przejechaniu 20 km na mokrej nawierzchni z niewielkim opadem deszczu zajrzałem do bagażnika i stwierdzam że woda przedostaje się w rogach - zaokrągleniach dolnych drzwi czy też ramy drzwi bagażnika po uszczelce lub nad nią po obu stronach choć wydaje mi się że z lewej bardziej. Może trzeba wyregulować, docisnąć drzwi do uszczelki?
liptoms
Początkujący

17 Wrz 2013, 14:16

liptoms napisał(a):Może trzeba wyregulować, docisnąć drzwi do uszczelki?

Jak ci się drzwi dobrze zamykają to nie wiem czy regulacja jakakolwiek coś da. Możesz spróbować, ale pewnie nic nie da i trzeba będzie wymienić uszczelkę tak jak pisze MotoAlbercik.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

AutoSalon - Bass i Tuning Show, Lublin 2012 / relacja
    W dniach od 21 do 22 kwietnia 2012 roku w Centrum Targowm Międzynarodowych Targów Lubelskich odbyła się kolejna edycja Targów Motoryzacyjnych AUTOSALON i Targi Tuningowe - Car Audio BASS&TUNING SHOW. Wiosenne ...
    Lexus UX z najwyższymi wynikami w testach zderzeniowych
    Amerykański ośrodek badawczy Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) sprawdził poziom bezpieczeństwa nowego Lexusa UX. Konstrukcja crossovera i zainstalowane w nim systemy bezpieczeństwa okazały się tak skuteczne, że ...