Land Rover Freelander drgania przy 80km/h

27 Lip 2010, 19:52

Przy prędkości około 80 km/h występują drgania i ciche buczenie.Zacząłem oglądać na kanale wał tzn.podpory , krzyżaki wszystko sztywne żadnych stuków i poduszki dyferencjału .Będę wdzięczny za informację kiedy należy wymienić krzyżaki i podpory na wale , poduszki dyferencjału i sugestie co może być przyczyną tych drgań .
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

03 Sie 2010, 18:46

sprawdzales zbierznosc?
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Sie 2010, 18:18

Zbieżność jest dobra i chyba nie ma wpływu na to bo jak miałem kiedyś źle ustawioną tak ,że mi oponę wycieło to nie było takich drgań opony też wyważone dobrze bo niedawno zmieniałem zaczęło się chyba od cichego wycia ale nie wiem kiedy bo ciągle radio gra więc nie było słychać a jak było już głośniejsze to myślałem ,że to rura się przepala i wtedy zauważyłem drgania patrząc we wsteczne lusterko to w środku samochodu bo jak patrzę przez boczne to z tyłu wszystko wygląda normalnie.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

08 Sie 2010, 18:25

MCARTUR napisał(a):Zbieżność

Zbieznośc nigdy nie miala i nie ma wplywu na drgania.Co najwyzej jezeli jest zle ustawiona to samochod moze "pływac"... :!: :!:
MCARTUR napisał(a): sugestie co może być przyczyną tych drgań

Sprawdz tylne opony czy przypadkiem nie są uszkodzone/wybrana w jednym miejscu,zdeformowana itp/...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

08 Sie 2010, 19:26

to nie jest problem opon ,gdzieś przeczytałem ,że to mogą być krzyżaki na wale ale nie ma tam żadnych luzów sprawdziłem na kanale próbując kręcić ,nic tam nawet nie drgnie ,nie zastuka,podpory wału też wydają się być dobre,wszystko jest sztywne.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

10 Sie 2010, 03:48

Hej

Mialem taki problem, delikatne buczenie w predkosciach pomiedzy 85 a 100 km/h plus bardzo delikatne wibracje. Przy czym bardziej buczalo niz wibrowalo ale objawy zaleza od wielu czynnikow.Po zejsciu do kanalu odkrylem spekana gume na tlumiku drgan skretnych, To taki metalowy pierscien wylany w gumie przykrecony do walu za wiskoza. Wyciolem szlifireka katowa tlumik drgan skretnych i po sprawie.Zniknelo buczenie i wibracje. Poczekam i moze zamontuje nowy ale niekoniecznie.
tony.zielony
Nowicjusz

Miejscowość: Pomorskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 super production
    To jedyny egzemplarz Renault 5, który w pełni zasługuje na nazwę "super production". Opracowano go w 1987 roku do startu w wyścigach. Jest napędzany 4-cylindrowym turbodoładowanym silnikiem o mocy 370 koni. W latach ...
    Mobilność elektryczna w BMW Group ma już 40 lat
    Pod koniec 1975 eksperymentalny pojazd zbudowany w oparciu o BMW LS oraz wyposażony w nowe akumulatory oraz nowy silnik elektryczny zaczął przynosić pierwsze rezultaty. Następnie, w roku 1980, zapoczątkowany został projekt ...

10 Sie 2010, 11:06

Sprawdzę to a drgania to nie są specjalnie wyczuwalne zauważyłem to kiedyś patrząc we wsteczne lusterko jak nie mogłem odczytać numeru rejestacyjnego samochodu jadącego za mną a dziwne jest to ,że patrząc przez boczne lusterka wszystko jest w porządku ,takie zjawisko nie występuje.
Dzięki za informację.
Freelander TD4
MCARTUR
Aktywny

02 Paź 2010, 11:01

tony.zielony napisał(a):Hej

Mialem taki problem, delikatne buczenie w predkosciach pomiedzy 85 a 100 km/h plus bardzo delikatne wibracje. Przy czym bardziej buczalo niz wibrowalo ale objawy zaleza od wielu czynnikow.Po zejsciu do kanalu odkrylem spekana gume na tlumiku drgan skretnych, To taki metalowy pierscien wylany w gumie przykrecony do walu za wiskoza. Wyciolem szlifireka katowa tlumik drgan skretnych i po sprawie.Zniknelo buczenie i wibracje. Poczekam i moze zamontuje nowy ale niekoniecznie.

Można i tak tylko, że dziki temu po jakimś czasie wał będzie do wymiany bo go może urwać. Gratuluję bardzo dobrego pomysłu
kalif
Nowicjusz

Miejscowość: gdynia